Fermierii din întreaga Europă se revoltă!
Anul 2024, un an cu o miză importantă pentru Europa prin perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, a debutat cu protestele agricultorilor în mai mute țări europene: România, Franța, Germania, Italia, Grecia, Spania și Belgia.
Nemulțumirile și solicitările lor au fost diferite de la țară la țară dar au avut și un numitor comun. În România fermierii au solicitat plata de urgență a subvențiilor APIA, măsuri compensatorii pentru pierderile suferite ca urmare a importurilor din Ucraina și stabilirea unor culoare separate pentru cerealele românești, acordarea de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme și actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziționată și utilizată în agricultură. La Berlin, mii de agricultori au protestat împotriva intenției guvernului federal de a reduce gradual, până anul viitor, subvenția acordată pentru acciza la motorină. Fermierilor din sectorul vegetal li s-au alăturat și producătorii din sectorul zootehnic care au criticat birocrația stufoasă și regulile europene în domeniul nitraților care îi fac pe crescătorii germani de porcine să nu respecte standardele. În Franța, proteste masive au pus în evidență nemulțumirea față de inflația mare, rezervele de apă, concurența neloială a produselor din import, criza sanitară din domeniul zootehniei și avicol sau taxe și impozite prea mari. Ample proteste au mai avut loc și în Grecia, Spania, Italia șu Belgia, agricultorii denunțând mai ales concurenţa neloială a produselor extracomunitare care nu respectă regulile europene de mediu şi pun în pericol profitabilitatea exploataţiilor agricole europene.
Așa cum am spus, fiecare protest are specificul său și motive care țin de politica națională din aceste țări, dar există și un numitor comun față de care protestatarii și-au manifestat cu fermitate nemulțumirea: reformele de mediu prevăzute de Pactul Verde European și deciziile Comisiei de a reduce subvențiile acordate în agricultură care afectează productivitatea și veniturile fermierilor. Politicile europene de eliminare a emisiilor de carbon până în 2050, de reducere a utilizării pesticidelor, lipsa de reacție față de afluxul de produse din Ucraina neconforme cu normele europene și care fac concurență neloială produselor europene dar, mai ales, condiția de a lăsa nelucrat un procent de 4% din teren pe bună dreptate au stârnit furia fermierilor.
Este tot mai greu să ne dăm seama ce interese mai apără actuala Comisie Europeană pentru că politicile sale în domeniul agricol nu mai sprijină producătorul european. Atitudinea sfidătoare a actualilor lideri din cele 27 de state membre a fost pusă în evidență din plin în data de 1 februarie în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European unde s-a votat acordarea unui sprijin de 50 miliarde de Euro pentru Ucraina chiar în timp ce fermierii revoltați aprindeau focuri în fața Parlamentului European.
Nu ne rămâne decât să sperăm că cetățenii vor fructifica șansa alegerilor europarlamentare din iunie și vor trimite în Parlament și Comisie pe acei lideri care să le apere interesele, care să ia decizii mai raționale și mai potrivite cu contextul politic și economic global și vor face din Europa, din nou, un spațiu al siguranței și al prosperității.
Nu există răspunsuri