Lavric Sorin – Declarație politică – Nicolae Trocan – partizan nepereche din județul Mehedinți

Adresată de către senator: Sorin Lavric

Circumscripția electorală: nr. 29 – Neamț

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Titlul declarației politice: Nicolae Trocan – partizan nepereche din județul Mehedinți

Nicolae, fiul lui Mihail Trocan şi al Polinei, s-a născut pe 17 martie 1923 pe valea Motrului, în satul Peșteana, comuna Florești din județul Mehedinți. Os de stirpe boierească ale cărei rădăcini erau în Valea Motrului, Nicolae zis „Nae” a fost al treilea dintre cei cinci copii ai familiei. A urmat Liceul „Traian” din Turnu Severin, după care s-a înrolat ca parașutist în Flotila I Pantelimon București. Întors de pe front, comuniștii l-au hărțuit neîncetat pentru opoziția lui înverșunată.

În februarie-martie 1949, când situația degenerează, tânărul refuză să-și predea arma și se refugiază în pădurile din împrejurimi. Anticomunist asumat, va păși pe calea partizanatului, un drum fără de întoarcere. Vor urma trei ani de lupte de-a lungul cărora va lichida securiști și milițieni, va trece prin încleștări sângeroase și va pierde prieteni și rude.

Trocan s-a adăpostit în pădurile Zegujani, Ohaba, precum și în cele din jurul comunelor Noapteșa, Cătune și Valea Perilor. Țăranii l-au sprijinit cu hrană și adăpost, dar trădătorii nu au lipsit. Vor urma de-a lungul timpului cinci ciocniri cu Securitatea, Trocan împușcând și rănind șase agenți.

Întrucât pe capul lui se pusese un premiu de 100 mii de lei, partizanul a fost denunțat de mai multe ori, pentru ca, în final, agenții Securității să reușească să-l prindă în ziua de 27 august 1952. Soarta oamenilor de bine care l-au sprijinit a fost cruntă. Maria Ursoniu, fiica unei familii care l-a adăpostit, a fost spânzurată de Securitate. De altfel, mulţi ţărani bănuiţi că l-au ajutat au fost deportaţi în Bărăgan.

Pe Trocan, Securitatea l-a dus la sediul din Craiova, unde zbirii l-au torturat îngrozitor timp de un an de zile. Pe deasupra, o instanță comunistă l-a condamnat a treia oară la moarte. Pe 20 iulie 1953, de Sfântul Ilie, Trocan va fi executat la Penitenciarul „Potcoava” din Craiova în prezența comandantului Alexandru Ioniţă și a procurorului Ion Necula. O dată cu Nae Trocan, au mai fost împușcați Dumitru Totir și Dumitru Năsărâmbă, coordonatorii „Mişcării de rezistență” din Mehedinți.

Iată cum sună o parte din declarația dată de Nae Trocan în fața călăilor, după arestare: „sunt anticomunist, sunt pentru credința în Dumnezeu, țară și neam, monarhie până în măduva oaselor, că am fost român, sunt român și vreau să mor român (…)”.

Sunt onorat, ca sub cupola Senatului României, să evoc numele lui Nae Trocan, partizan nepereche din județul Mehedinți.

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Sebastian-Ioan BURDUJA, Ministrul Energiei De către: Deputat Dan TANASĂ Circumscripția electorală: nr. 8 […]
Adresată: Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne De către: Deputat Dan TANASĂ Circumscripția electorală: […]
Adresată: Doamnei Natalia-Elena INTOTERO, Ministrul Culturii De către: Deputat Dan TANASĂ Circumscripția electorală: nr. 8 […]
Adresată de către senator: Sorin Lavric Circumscripția electorală: nr. 29 – Neamț Grupul parlamentar: Alianța […]
Adresată: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății De către: Deputat Dan TANASĂ Circumscripția electorală: nr. 8 […]