Către: Ministerul Educației, doamnei Ligia DECA
De la: Mihail ALBIȘTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUȚĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr.24 Iași
Subiectul întrebării: Utilizarea sintagmei de „persoane non-binare” în actele oficiale emise de instituții publice
Stimată doamnă Ministru,
În cadrul adresei Inspectoratului Școlar Județean Galați nr. 802/ 07.02.2023, transmisă unităților de învățământ preuniversitar din județul Galați beneficiare de finanțări specifice SG – PNRAS, din cadrul componentei C15 – Educație, a Planului Național de Redresare și Reziliență, li se solicită coordonatorilor PNRAS completarea tabelului anexat adresei cu datele raportate privind indicatorii comuni din cadrul Programului Național de Abandon Școlar (PNRAS).
În cadrul tabelului atașat, una dintre categoriile de referință o reprezintă persoanele „non-binare” de diferite vârste. Termenul non-binar vizează persoanele care se identifică cu două sau mai multe genuri sau cu niciun gen, fie prezintă o identitate de gen fluctuantă sau un al treilea gen.
Considerăm că nu este potrivită utilizarea unei astfel de formulări, mai ales într-un act oficial al unei instituții publice cu un rol determinant în realizarea și coordonarea procesului de educație.
O altă problemă vizează vârstele acestor persoane : o categorie de „persoane non-binare” prevăzută în tabel este aceea a persoanelor cu vârste între 0-17 ani, iar o altă categorie prevede persoanele care au între 15 și 29 de ani.
Cu excepția intersexualității, nu putem vorbi despre „persoane non-binare” în cazul celor care nu au maturitatea necesară să înțeleagă importanța, dar și consecințele unei astfel de decizii.
Având în vedere cele expuse mai sus: Considerați potrivită utilizarea acestei sintagme în condițiile prezentate?
Nu există răspunsuri