Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Restaurarea necropolei internaționale de război din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Adresată:  Domnului Árpád ANTAL, primar al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 07/06/2023

Obiectul întrebării: Restaurarea necropolei internaționale de război din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Stimate domnule primar,

Cimitirul Militar Internațional din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, se află într-o stare de delăsare. În el își dorm somnul de veci ostași care au luptat în timpul Primului Război Mondial în cadrul mai multor armate. Potrivit informațiilor de care dispunem, eroii înmormântați în Cimitirul Militar Internațional din municipiul Sfântu Gheorghe sunt de cel puțin 12 naționalități.

Potrivit informațiilor disponibile, cimitirul a fost realizat de Asociația Cultul Eroilor din județ, conduse în perioada interbelică de părintele protopop Aurel Nistor. După amenajarea cimitirului s-au ținut an de an, în perioada interbelică, ceremonii religioase, de Ziua Eroilor, cu participarea deservenților cultelor ortodox, catolic, reformat, mozaic și ai altor culte.

Odată cu desfășurarea reformei agrare din România reîntregită, în cadrul acestui cimitir au fost strămutate, de pe terenuri extravilane care au făcut obiectul împroprietăririi, mai multe morminte ostășești izolate.

De asemenea, în acest cimitir au fost înmormântați ostași răniți, din armate diferite, care au decedat în spitalul militar din Sfântu Gheorghe.

Domnul dr. Ioan Lăcătușu din Sfântu Gheorghe, care a fost mulți ani viceprimar al municipiului, a reușit întocmirea unei liste cu 157 de militari decedați în spitalul militar din oraș și înhumați în acest cimitir. De asemenea, partea maghiară a întocmit liste cu militarii maghiari înmormântați în acel lor. Există și câteva sute de militari necunoscuți înhumați în acest cimitir.

Am putut constata la fața locului că îngrădirea acestui cimitir nu a fost finalizată. Unii factori din administrația locală, cu care am discutat, au ținut să sublinieze, contrar evidențelor, că acesta ar fi o necropolă de război pur maghiară.

La 4 aprilie 2023 am avut, la sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE), o întrevedere de lucru cu domnul colonel Petruț-Dănuț Sârghe-Ciobanu, director ONCE, și cu domnul colonel Dan-Mihai Dincă, director-adjunct ONCE, cu care am luat în dezbatere problematica necropolei internaționale de război din Sfântu Gheorghe.

La 5 aprilie 2023 l-am interpelat pe Ministrul Apărării Naționale în subiectul necropolei de război din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna. La 08 mai 2023 Ministrul Apărării Naționale ne-a comunicat, în linii mari, următoarele:

 1. Începând cu anul 2010 Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (ONCE) a corespondat cu autoritățile locale, inclusiv cu primăria municipiului Sfântu Gheorghe – administratorul cimitirului, cu privire la realizarea unui proiect de restaurare a necropolei de război.
 • Concluziile unor misiuni ale ONCE din anii 2010 și 2013 au fost:
 • înscrisurile monumentului central sunt ilizibile;
 • în latura stângă a parcelei au fost montate trei însemne comemorative neconforme cu legislația în vigoare;
 • în latura stângă a parcelei a fost dezvelit fără aviz, în anul 2010, un monument al Mileniului, care nu are statut de operă comemorativă de război;
 • deși lucrările de reabilitare au fost începute, totul s-a rezumat la dăltuirea monumentului central, distrugerea inscripțiilor cu numele eroilor și placarea bazei monumentului cu plăci din marmură roșie. Prin placarea bazei monumentului cu plăci din marmură roșie și nu cu plăci din andezit de culoare gri, nu s-a respectat avizul acordat;
 • nu au fost scoase din parcela eroilor monumentul Mileniului, amplasat ilegal, la 20 august 2010, și cele trei însemne secuiești.
 • Ca urmare a constatărilor din teren, în anul 2010, ONCE a stabilit împreună cu autoritățile locale măsurile ce trebuie luate în vederea reabilitării necropolei de război din municipiul Sfântu Gheorghe. În acest sens, primăria municipiului Sfântu Gheorghe a întocmit un proiect de restaurare în anul 20111, iar ONCE a avizat în anul 2013 documentația tehnică pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare la monumentul și Parcela de onoare din Cimitirul central al municipiului Sfântu Gheorghe (perioada de realizare: 01.04.2013-01.04.2014).
 • În luna noiembrie 2014, în timpul unei misiuni de control în județul Covasna, delegația ONCE a constatat faptul că autoritățile locale nu au finalizat lucrările stabilite în aviz, monumentul central fiind singurul element restaurat din parcelă.
 • În perioada 2017-2020, ONCE a semnalat că, pentru continuarea efectuării lucrărilor în cadrul proiectului ce viza restaurarea însemnelor de căpătâi și a stâlpilor ce marchează intrările în cimitir, mutarea din perimetrul  parcelei a monumentului Mileniului maghiar și a elementelor memoriale executate din lemn sculptat, refacerea aleilor pietonale și a gardului viu, se impunea prelungirea avizului inițial, la cererea autorităților publice locale.
 • În luna decembrie 2021, ONCE a realizat o misiune de documentare și control la Parcela de onoare a eroilor din Primul Război Mondial, context în care s-a constatat necesitatea realizării în continuare a proiectului de restaurare.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

 1. Dacă primăria municipiului Sfântu Gheorghe a solicitat și obținut avizele necesare continuării proiectului de restaurare a necropolei internaționale de război din municipiu. Rugăm să specificați datele la care au fost solicitate avizele și cele la care au fost obținute, prezentându-ne, în copie, documentația aferentă și graficul lucrărilor de restaurare.
 • Motivele temeinice pentru care avizele ONCE obținute anterior de către primăria municipiului Sfântu Gheorghe nu au fost respectate întocmai, iar lucrările nu au fost desfășurate în termenele aprobate.
 • Cum au cooperat primăria municipiului Sfântu Gheorghe cu MApN și ONCE în perioada 1989-2023 în vederea clarificării statutului juridic și a aducerii într-o stare corespunzătoare cu prestigiul și sfințenia locului a necropolei internaționale de război din municipiul Sfântu Gheorghe.
 • Cuantumul fondurilor bugetare locale acordate, defalcat pe fiecare an al perioadei 1989-2023, pentru restaurarea necropolei internaționale de război din municipiul Sfântu Gheorghe.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]