Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Punerea în aplicare a deciziei istorice din anul 2018 privind înființarea filialei Academiei Române la Chișinău.

Adresată:  Domnului Ioan Aurel POP, Președinte al Academiei Române

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 22/02/2023

Obiectul întrebării: Punerea în aplicare a deciziei istorice din anul 2018 privind înființarea filialei Academiei Române la Chișinău.

Mult stimate domnule Academician,

Academia Română este cel mai înalt for național de consacrare științifică și culturală, care reunește personalități din țară și străinătate cu realizări deosebite în științe, litere, arte și în alte domenii ale spiritului.

În anul Centenar 2018 Academia Română a adoptat, în unanimitate, decizia istorică de a înființa la Chișinău cea de-a IV-a filială a sa, după cele de la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Decizia de a înființa la Chișinău o filială a Academiei Române a fost anunțată într-un cadru solemn de către dumneavoastră, în calitate de președinte al Academiei Române, care ați condus o delegație de 30 de academicieni români la sesiunea comună a Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei din 27 martie 2018.

Această decizie a fost întâmpinată cu entuziasm de cercurile științifice, culturale și de cercetare de dincolo de Prut.

Exprimăm opinia că înființarea unei filiale a Academiei Române la Chișinău ar fi de natură să sublinieze și să consolideze caracterul special al relației dintre cele două state românești – România și Republica Moldova -, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții.

Cazurile în care Academiile de Științe au filiale în afara granițelor țării sunt multiple în lume.

Municipiul Chișinău, cu circa 1 milion de locuitori, reprezintă a doua mare concentrație urbană românească pe glob, după București. Totodată, Chișinăul este al doilea centru științific, academic și cultural din lume, după capitala României.

Una dintre misiunile de bază ale Filialei Chișinău a Academiei Române urma să fie cercetarea științifică pentru cunoaștere și dezvoltare a părții de răsărit a spațiului românesc.

După 1990 un număr de 16 personalități din Republica Moldova au devenit membri de onoare ai Academiei Române: Mihai Cimpoi, Eugeniu Coșeriu, Ion Druță, Grigore Vieru, Gheorghe Duca, Andrei Eșanu, Valeriu Matei, Ion Tighineanu, Ion Toderaș, Alexandru Moșanu, Ion Sergiu Chircă, Nicolae Dabija, Sergiu Ion Rădăuțan, Petru Soltan, Antonie Plămădeală, Nestor Vornicescu.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. 1.     Motivele pentru care în ultimii patru ani nu a putut fi pusă în aplicare istorica decizie din anul 2018 privind înființarea la Chișinău a unei filiale a Academiei Române.
  • Ce demersuri oficiale a întreprins Academia Română pe plan național și extern în vederea punerii în aplicare a istoricei decizii din 2018 privind înființarea filialei sale la Chișinău și care au fost reacțiile partenerilor naționali (Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor, Parlamentul României) și ale celor externi (din Republica Moldova).
  • Ce soluții practice are în vedere Academia Română în anul 2023 pentru punerea în aplicare, într-un timp cât mai scurt posibil, a deciziei istorice de înființare a filialei sale la Chișinău.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]