Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Punerea în aplicare a deciziei istorice din anul 2018 privind înființarea filialei Academiei Române la Chișinău.

Adresată:  Domnului Ioan Aurel POP, Președinte al Academiei Române

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 22/02/2023

Obiectul întrebării: Punerea în aplicare a deciziei istorice din anul 2018 privind înființarea filialei Academiei Române la Chișinău.

Mult stimate domnule Academician,

Academia Română este cel mai înalt for național de consacrare științifică și culturală, care reunește personalități din țară și străinătate cu realizări deosebite în științe, litere, arte și în alte domenii ale spiritului.

În anul Centenar 2018 Academia Română a adoptat, în unanimitate, decizia istorică de a înființa la Chișinău cea de-a IV-a filială a sa, după cele de la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Decizia de a înființa la Chișinău o filială a Academiei Române a fost anunțată într-un cadru solemn de către dumneavoastră, în calitate de președinte al Academiei Române, care ați condus o delegație de 30 de academicieni români la sesiunea comună a Academiei Române și a Academiei de Științe a Moldovei din 27 martie 2018.

Această decizie a fost întâmpinată cu entuziasm de cercurile științifice, culturale și de cercetare de dincolo de Prut.

Exprimăm opinia că înființarea unei filiale a Academiei Române la Chișinău ar fi de natură să sublinieze și să consolideze caracterul special al relației dintre cele două state românești – România și Republica Moldova -, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții.

Cazurile în care Academiile de Științe au filiale în afara granițelor țării sunt multiple în lume.

Municipiul Chișinău, cu circa 1 milion de locuitori, reprezintă a doua mare concentrație urbană românească pe glob, după București. Totodată, Chișinăul este al doilea centru științific, academic și cultural din lume, după capitala României.

Una dintre misiunile de bază ale Filialei Chișinău a Academiei Române urma să fie cercetarea științifică pentru cunoaștere și dezvoltare a părții de răsărit a spațiului românesc.

După 1990 un număr de 16 personalități din Republica Moldova au devenit membri de onoare ai Academiei Române: Mihai Cimpoi, Eugeniu Coșeriu, Ion Druță, Grigore Vieru, Gheorghe Duca, Andrei Eșanu, Valeriu Matei, Ion Tighineanu, Ion Toderaș, Alexandru Moșanu, Ion Sergiu Chircă, Nicolae Dabija, Sergiu Ion Rădăuțan, Petru Soltan, Antonie Plămădeală, Nestor Vornicescu.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. 1.     Motivele pentru care în ultimii patru ani nu a putut fi pusă în aplicare istorica decizie din anul 2018 privind înființarea la Chișinău a unei filiale a Academiei Române.
  • Ce demersuri oficiale a întreprins Academia Română pe plan național și extern în vederea punerii în aplicare a istoricei decizii din 2018 privind înființarea filialei sale la Chișinău și care au fost reacțiile partenerilor naționali (Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor, Parlamentul României) și ale celor externi (din Republica Moldova).
  • Ce soluții practice are în vedere Academia Română în anul 2023 pentru punerea în aplicare, într-un timp cât mai scurt posibil, a deciziei istorice de înființare a filialei sale la Chișinău.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]
“Antreprenorii români, care ar trebui să fie motorul economic al țării, nu sunt doar împovărați cu tot felul de taxe, impozite și alte biruri gândite de către guvernul PNL-PSD, ca să aibă bani pentru campania electorală și armatele de orci liberalo-pesediste care au sufocat administrația centrală, […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, 16 mai, în Alba Iulia. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului participanții au ajuns în Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România, care stă […]