Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Implicarea ministerului în rezolvarea gravelor probleme întâmpinate de locuitorii din zona caselor de vacanță Runcu/Szecseny a municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita.

Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 23/03/2022

Obiectul întrebării: Implicarea ministerului în rezolvarea gravelor probleme întâmpinate de locuitorii din zona caselor de vacanță Runcu/Szecseny a municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita.

Stimate domnule ministru, 

În ultimele luni am primit mai multe sesizări din partea locuitorilor de etnie română și maghiară deopotrivă din sectorul Runcu/Szécseny al municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita. Acești locuitori întâmpină un șir de probleme în relația cu administrația publică locală legate de tergiversarea eliberării autorizațiilor de construcție.

Deplasându-mă la fața locului, m-am putut convinge de justețea celor relatate de către acești locuitori și am găsit perfect întemeiate și legitime revendicările lor privind urgentarea eliberării autorizațiilor de construcție pentru casele de vacanță construite în respectivul sector.

Precizăm că în zonă există circa 500 de locuințe deținute de cetățeni plătitori de impozite și taxe locale, cetățeni care, totuși, nu dispun de minimul necesar unui trai decent în ceea ce privește utilitățile elementare: aducțiunea de apă, canalizare, rețele de electricitate și gaz, sistem practicabil de drum asfaltat. De-a lungul ultimelor trei cicluri electorale, celor circa 1500 de locuitori din sector li s-au făcut promisiuni mieroase, dar dovedite ulterior deșarte, cum că acest cortegiu de probleme va fi rezolvat după alegeri.

Am constatat de asemenea că primăria Miercurea Ciuc a prevăzut, prin articolul 2 al Hotărârii nr. 118/2011 privind aprobarea Planului urbanistic zonal, că ”autorizații de construcție se emit cu condiția realizării prealabile, prin grija beneficiarului, a racordărilor la rețeaua de apă potabilă, canalizare, inclusiv canalizarea pluvială, electricitate, și a drumurilor de acces, realizate anticipat tot pe bază de autorizație”.

În ultimii 11 ani autoritatea publică locală din municipiul Miercurea Ciuc nu a întreprins nicio măsură practică pentru amenajarea drumurilor de acces în zonă, care însumează un total de 10 kilometri, punând acest fapt în sarcina exclusivă și prealabilă a locuitorilor. Documentația privind Planul urbanistic zonal nu a fost actualizată din anul 2011 până în prezent. Nerezolvarea acestor aspecte îi împiedică pe locuitorii din zonă să obțină cărți de identitate pentru adresele la care domiciliază efectiv.

Folosim prilejul pentru a vă sesiza oficial asupra problemelor prezentate mai sus, solicitându-vă să vă implicați personal, ca ministru de resort, în soluționarea lor, în parteneriat cu administrația publică locală.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Ce posibilități și disponibilități de implicare concretă, promptă și pozitivă are Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru soluționarea problemelor sesizate mai sus, în parteneriat cu administrația publică locală și în beneficiul celor circa 1500 de locuitori din zonă.
  • Dacă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este disponibil să sesizeze alte ministere sau organe ale puterii centrale de stat sau ale administrației locale de nivelul II (județene) în vederea rezolvării într-un timp cât mai scurt posibil a problemelor reale arătate mai sus întâmpinate de locuitorii din zonă.
  • Ce propuneri, decizii și măsuri concrete are în vedere Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în perspectiva următoarelor șase luni pentru rezolvarea problemelor asupra cărora vă sesizăm prin prezenta.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită partidelor aflate la guvernare să renunțe la propunerea de creștere cu 60% a impozitului pe dividende și cu 80% a TVA-ului pentru industria HORECA, măsuri fiscale care ar afecta dramatic antreprenorii români. „În loc să procedeze la debirocratizare, la reducerea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]