Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Implicarea ministerului în rezolvarea gravelor probleme întâmpinate de locuitorii din zona caselor de vacanță Runcu/Szecseny a municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita.

Adresată:  Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 23/03/2022

Obiectul întrebării: Implicarea ministerului în rezolvarea gravelor probleme întâmpinate de locuitorii din zona caselor de vacanță Runcu/Szecseny a municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita.

Stimate domnule ministru, 

În ultimele luni am primit mai multe sesizări din partea locuitorilor de etnie română și maghiară deopotrivă din sectorul Runcu/Szécseny al municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita. Acești locuitori întâmpină un șir de probleme în relația cu administrația publică locală legate de tergiversarea eliberării autorizațiilor de construcție.

Deplasându-mă la fața locului, m-am putut convinge de justețea celor relatate de către acești locuitori și am găsit perfect întemeiate și legitime revendicările lor privind urgentarea eliberării autorizațiilor de construcție pentru casele de vacanță construite în respectivul sector.

Precizăm că în zonă există circa 500 de locuințe deținute de cetățeni plătitori de impozite și taxe locale, cetățeni care, totuși, nu dispun de minimul necesar unui trai decent în ceea ce privește utilitățile elementare: aducțiunea de apă, canalizare, rețele de electricitate și gaz, sistem practicabil de drum asfaltat. De-a lungul ultimelor trei cicluri electorale, celor circa 1500 de locuitori din sector li s-au făcut promisiuni mieroase, dar dovedite ulterior deșarte, cum că acest cortegiu de probleme va fi rezolvat după alegeri.

Am constatat de asemenea că primăria Miercurea Ciuc a prevăzut, prin articolul 2 al Hotărârii nr. 118/2011 privind aprobarea Planului urbanistic zonal, că ”autorizații de construcție se emit cu condiția realizării prealabile, prin grija beneficiarului, a racordărilor la rețeaua de apă potabilă, canalizare, inclusiv canalizarea pluvială, electricitate, și a drumurilor de acces, realizate anticipat tot pe bază de autorizație”.

În ultimii 11 ani autoritatea publică locală din municipiul Miercurea Ciuc nu a întreprins nicio măsură practică pentru amenajarea drumurilor de acces în zonă, care însumează un total de 10 kilometri, punând acest fapt în sarcina exclusivă și prealabilă a locuitorilor. Documentația privind Planul urbanistic zonal nu a fost actualizată din anul 2011 până în prezent. Nerezolvarea acestor aspecte îi împiedică pe locuitorii din zonă să obțină cărți de identitate pentru adresele la care domiciliază efectiv.

Folosim prilejul pentru a vă sesiza oficial asupra problemelor prezentate mai sus, solicitându-vă să vă implicați personal, ca ministru de resort, în soluționarea lor, în parteneriat cu administrația publică locală.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Ce posibilități și disponibilități de implicare concretă, promptă și pozitivă are Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru soluționarea problemelor sesizate mai sus, în parteneriat cu administrația publică locală și în beneficiul celor circa 1500 de locuitori din zonă.
  • Dacă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este disponibil să sesizeze alte ministere sau organe ale puterii centrale de stat sau ale administrației locale de nivelul II (județene) în vederea rezolvării într-un timp cât mai scurt posibil a problemelor reale arătate mai sus întâmpinate de locuitorii din zonă.
  • Ce propuneri, decizii și măsuri concrete are în vedere Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în perspectiva următoarelor șase luni pentru rezolvarea problemelor asupra cărora vă sesizăm prin prezenta.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]
AUR
Congresul Național AUR, reunit la Alba Iulia, a aprobat vineri, 2 decembrie, strategia de promovare politică a partidului pentru anul 2023. Cele mai importante acțiuni anunțate pentru anul următor sunt construirea unui spital mobil și realizarea unei Caravane de promovare a programului politic, ce se va […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]