Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Declasificarea și demontarea/relocarea monumentului generalisimului rus Aleksandr Suvorov din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea.

Adresată:  Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al României

                   Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 07/12/2021

Obiectul întrebării: Declasificarea și demontarea/relocarea monumentului generalisimului rus Aleksandr Suvorov din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Observăm în cadrul procedurilor de control parlamentar că la sfârșitul lunii septembrie anul curent un membru al Camerei Deputaților v-a adresat o întrebare parlamentară având ca obiect declasificarea și demontarea/relocarea monumentului generalisimului rus Aleksandr Suvorov, întrebare la care, până în acest moment, ați evitat să prezentați un răspuns conform prevederilor legale în vigoare. Din informațiile publice rezultă că întrebarea parlamentară a fost reiterată luna trecută, însă, din nou, un răspuns oficial întârzie să fie prezentat.

În această situație, dat fiind interesul sporit pentru acest subiect, mai ales în condițiile agresiunii militare ruse din Ucraina și a utilizării figurii generalisimului Suvorov de către propaganda regimului separatist instalat de Moscova în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, vă supunem atenției, în mod repetat, subiectul, cu rugămintea de a vă conforma legii și de a prezenta răspunsurile cuvenite la întrebarea parlamentară adresată.

Așadar, autoritățile țariste ruse au dat curs cererii Societății Istorice Militare Ruse din anul 1911 privind ridicarea în România a unui monument al generalisimusului Aleksandr Suvorov. În 1913 monumentul ecvestru al generalisimusului Suvorov a fost inaugurat în localitatea Dragosloveni, comuna Dumbrăveni (atunci Plăinești) din județul Vrancea. În anul 1916 autoritățile ruse au decis demontarea statuii și a basoreliefurilor de pe postament, evacuându-le în Odesa, unde au fost remontate, iar mai târziu acestea au fost instalate în Basarabia, la Ismail, unde s-au aflat până anul acesta, când autoritățile ucrainene au decis declasificarea și demontarea monumentului.

În anul 1949, când România se afla sub ocupație militară sovietică, autoritățile comuniste ale timpului au decis restaurarea monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov pe soclul rămas liber din 1916. Pe partea din față a soclului a fost montată o placă inscripționată în limbile rusă și română, care subliniază că monumentul va fi restaurat ”ca semn al recunoștinței și prieteniei poporului român față de marele popor sovietic”, aducându-i-se ”Glorie eternă invincibilului comandat de oști A. V. Suvorov, care a luptat pentru eliberarea poporului nostru de sub jugul turcesc!”. În anii 1950 comuna Dumbrăveni a fost redenumită, devenind ”Suvorov”. În anul 1959 autoritățile comuniste au instalat un nou monument al generalisimusului rus Suvorov (autor: sculptorul Marius Butunoiu). Există suspiciunea rezonabilă că sculptorul Marius Butunoiu ar fi doar autorul unei părți a monumentului, întrucât statuia ecvestră a Regelui Carol I din București, operă a sculptorului croat Ivan Meštrović, demontată de comuniști, nu a fost topită în întregime, ci doar partea care îl reprezenta pe Regele României, calul fiind păstrat și ”reciclat” în statuia generalisimusului Aleksandr Suvorov.

În anul 2004 monumentul de la Dragosloveni a fost clasificat de către autoritățile române. Acest fapt a stârnit revolta legitimă a multor cetățeni români sau a românilor din Basarabia și regiunea transnistreană, monumentul lui Suvorov fiind ”profanat” în repetate rânduri. De exemplu, în aprilie 2007, în semn de protest, persoane necunoscute au scris cu vopsea roșie pe partea din față a soclului statuii lui Suvorov cuvintele „Basarabia, pământ românesc!”. Astfel, autoritățile locale din comuna Dumbrăveni au luat măsuri de punere a statuii lui Suvorov, pentru o perioadă îndelungată, sub paza unui angajat al primăriei și a doi câini lupi.

Monumentul lui Suvorov de la Dragosloveni este, în afara Federației Ruse, unul dintre șapte asemenea monumente instalate în timpul comunismului. În anul 2022, în semn de protest față de agresiunea militară rusă, autoritățile ucrainene au decis declasificarea și demontarea tuturor monumentelor lui Suvorov, aceste monumente fiind catalogate drept elemente ale propagandei sovietice și simboluri ale militarismului și expansionismului rus. Astfel, au fost demontate monumentele lui Suvorov din Kiev (ianuarie 2022), Poltava (februarie 2022), Harkov (aprilie 2022), Odesa (august 2022), Ismail (august 2022). Singurele monumente ale lui Suvorov din afara Federației Ruse sunt cel de la Tiraspol (regiunea transistreană), devenit unul dintre simbolurile regimului de ocupație militară rusă din estul Republicii Moldova, precum și cel de la Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea.

Precizăm că, în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, autoritățile mai multor state europene au decis declasificarea și demontarea monumentelor mai multor figuri istorice ruse asociate cu imperialismul, militarismul și expansionismul rus.

Vă facem de asemenea cunoscut că mulți dintre refugiații de război din Ucraina, găzduiți în țara noastră, a formulat reproșuri, în opinia noastră justificate, că menținerea monumentului generalismusului Suvorov la Dragosloveni constituie, în actualul context, o formă de complicitate cu expansionismul și militarismul rus.

Exprimăm opinia că autoritățile statului român ar proceda corect dacă ar urma exemplul autorităților din Ucraina privind declasificarea și demontarea/relocare într-un muzeu a statuii generalisimusului rus Aleksandr Suvorov, dat fiind că acesta reprezintă un simbol al expansionismului și militarismului imperial rus. Un asemenea gest ar fi apreciat nu doar de opinia publică din România, dar, mai ales de către românii din Basarabia și din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. 1.    Dacă Guvernul României și, implicit, Ministerul Culturii conștientizează că prezența în România a monumentului generalisimului rus Aleksandr Suvorov este asociat la nivelul opiniei publice românești din țară și de peste hotare cu expansionismul și militarismul imperial rus, fiind perceput ca element de propagandă pro-rusă impus de la Petersburg, iar mai târziu de la Moscova, percepție accentuată în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
  • Dacă Ministerul Culturii intenționează, iar dacă da, când anume să inițieze procedurile de declasificare a monumentului generalisimului rus Aleksandr Suvorov ca element de propagandă pro-rusă și simbol al expansionismului și militarismului imperial rus.
  • Dacă, în cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea din punctul precedent, Ministerul Culturii, în cooperare cu autoritățile locale, este pregătit să decidă demontarea acestui monument și/sau relocarea lui, cu transmiterea în custodia unuia dintre muzeele de istorie din țara noastră.
  • Care sunt motivele temeinice și rezonabile pentru care nu v-ați conformat prevederilor legale în vigoare și nu ați prezentat un răspuns la întrebarea oficială în acest subiect pe care v-a adresat-o în mod repetat un membru al Camerei Deputaților.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

„România se confruntă, an de an, cu aceleași probleme: secetă care distruge culturile agricole și inundații care mătură gospodării întregi, lăsând în urmă vieți distruse și comunități devastate. Totuși, tragediile care par să se repete ciclic nu sunt doar urmarea capriciilor naturii, ci și a indolenței […]
”Mircea Geoană a revenit printre pământeni după experiența de „mare șef” la NATO. După o asemenea „curățare” de imagine, Geoană probabil credea că vom uita trecutul lui din politica românească. Chiar atât de naivi să îi creadă pe români? Ei bine, da! Lucrul acesta a fost […]
”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]