Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Clarificări cu privire la retrocedarea către culte și/sau minorități naționale a unor imobile.

Adresată:  Doamnei Cristina Florentina STANCA, Președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 01/02/2024

Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la retrocedarea către culte și/sau minorități naționale a unor imobile.

Stimată doamnă Președinte,

De-a lungul timpului s-au conturat două opinii, la nivelul autorităților administrației publice competente sau la nivelul autorităților judecătorești după caz, în practica retrocedării imobilelor revendicate de către cultele religioase ori minoritățile naționale, respectiv:

  1. respingerea cererii de retrocedare depusă de cultul religios prin instituțiile sale interne pe motivul că nu s-a probat că terța entitate înscrisă în cartea funciară ar fi fost o entitate componentă a cultului, instituțional și patrimonial;
  • retrocedarea imobilelor către cultul religios, reprezentant de instituții de conducere ale acestora, chiar dacă proprietarul înscris în cartea funciară era o altă entitate (de exemplu o unitate de învățământ confesional dar neaflată ierarhic și structural în compunerea/structura cultului).

Prin Decizia nr. 21/13.11.2023 Completul competent să judece recursul în interesul legii constituit la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii și a stabilit că:

”În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și art. 32-34 din Decretul-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozițiilor privitoare la cărțile funciare, cu modificările ulterioare, sintagma „imobile care au aparținut cultelor religioase” are în vedere exclusiv patrimoniul unităților componente ale cultelor religioase, iar nu și patrimoniul unor așezăminte distincte, înscrise în cartea funciară ca proprietari tabulari.

 În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 4 alin. (2) – (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2000 și art. 32-34 din Decretul-lege nr. 115/1938, o structură a unui cult religios poate dovedi calitatea de fostă proprietară a imobilului a cărui retrocedare o solicită, în sensul că proprietarul tabular a fost un așezământ al său, căruia i-a conferit o masă patrimonială de afectațiune prin divizarea patrimoniului său unic, numai prin mijloace de probă directe cu privire la situația juridică pretinsă”.

Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. câte și care sunt imobilele revendicate și „restituite” anterior acestei Decizii de către autoritățile administrației publice competente sau autorități judecătorești, după caz, așa cum reiese din evidențele dumneavoastră, într-un format care să cuprindă cel puțin următoarele date:
Nr. crt.Cult/instituție de cult care revendică imobilulImobil revendicat (denumire și localitate de amplasare)Proprietarul imobilului înscris în CFSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competenteSoluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz
      
  • câte și care sunt imobile revendicate de cultele religioase și a căror cerere încă nu a fost soluționată definitiv, într-un format care să cuprindă cel puțin următoarele date:
Nr. crt.Cult/instituție de cult care revendică imobilulImobil revendicat (denumire și localitate de amplasare)Proprietarul imobilului înscris în CFSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competente (dacă cererea a fost soluționată)Soluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (în funcție de stadiu)
      

De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți:

a)    Lista imobilelor retrocedate în baza OUG 83/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România care să cuprindă cel puțin următoarele date și informații:

Nr. crt.Minoritate națională solicitantă și entitatea care a depus cerereaImobil retrocedatSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competenteSoluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (în funcție de stadiu)
     

 

b)   Lista imobilelor revendicate în baza OUG 83/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România și pentru care cererile nu sunt nesoluționate definitiv care să cuprindă cel puțin următoarele date și informații:

Nr. crt.Minoritate națională solicitantă și entitatea care a depus cerereaImobil retrocedatSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competente (după caz)Soluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (funcție de stadiu)
     

 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR, consideră că Marcel Ciolacu a mai finalizat un număr de slugărnicie politică pe socoteala României care ne va costa scump în următorii patru ani. “Mașina de propagandă a liderului PSD anunță că țara noastră a obținut un post important de comisar […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naţionale, atrage atenția asupra faptului că datoria externă a țării a ajuns la 180 de miliarde de euro la 1 august, iar datoria externă a guvernului a crescut la 87 de miliarde de euro, fiind cu 10 miliarde de […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat luni, în satul Brăniștari, comuna Călugăreni, din județul Giurgiu, casa construită în 12 zile pentru o familie de oameni amărâți cărora le-a ars locuința într-un incendiu. Liderul AUR a spus că prin acest proiect a demonstrat criticilor că se poate […]
Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Parlamentul European și Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR spune că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea Timișoara. ”Fondurile publice nu sunt pușculița fără fund a clientelei de partid. Ne confruntăm tot mai des cu probleme la […]
“În România există peste două milioane de hectare de teren agricol afectate de secetă, din suprafața totală de aproximativ 13,5 milioane de hectare. Simpla enumerare a proiectelor, strategiilor și măsurilor promise și parțial implementate de autorități în ultimii 34 de ani demonstrează că, în momentul de […]
“Campania pentru alegerile prezidențiale ar trebui să scoată ce e mai bun din candidați. Doar că, atunci când mă uit la candidații PSD, PNL și la independentul de carton Geoană, parcă au intrat într-o transă, într-o amnezie totală.” Îi trec repede în revistă pe Ciolacu și […]