Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Clarificări cu privire la retrocedarea către culte și/sau minorități naționale a unor imobile.

Adresată:  Doamnei Cristina Florentina STANCA, Președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 01/02/2024

Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la retrocedarea către culte și/sau minorități naționale a unor imobile.

Stimată doamnă Președinte,

De-a lungul timpului s-au conturat două opinii, la nivelul autorităților administrației publice competente sau la nivelul autorităților judecătorești după caz, în practica retrocedării imobilelor revendicate de către cultele religioase ori minoritățile naționale, respectiv:

  1. respingerea cererii de retrocedare depusă de cultul religios prin instituțiile sale interne pe motivul că nu s-a probat că terța entitate înscrisă în cartea funciară ar fi fost o entitate componentă a cultului, instituțional și patrimonial;
  • retrocedarea imobilelor către cultul religios, reprezentant de instituții de conducere ale acestora, chiar dacă proprietarul înscris în cartea funciară era o altă entitate (de exemplu o unitate de învățământ confesional dar neaflată ierarhic și structural în compunerea/structura cultului).

Prin Decizia nr. 21/13.11.2023 Completul competent să judece recursul în interesul legii constituit la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii și a stabilit că:

”În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și art. 32-34 din Decretul-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozițiilor privitoare la cărțile funciare, cu modificările ulterioare, sintagma „imobile care au aparținut cultelor religioase” are în vedere exclusiv patrimoniul unităților componente ale cultelor religioase, iar nu și patrimoniul unor așezăminte distincte, înscrise în cartea funciară ca proprietari tabulari.

 În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 4 alin. (2) – (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2000 și art. 32-34 din Decretul-lege nr. 115/1938, o structură a unui cult religios poate dovedi calitatea de fostă proprietară a imobilului a cărui retrocedare o solicită, în sensul că proprietarul tabular a fost un așezământ al său, căruia i-a conferit o masă patrimonială de afectațiune prin divizarea patrimoniului său unic, numai prin mijloace de probă directe cu privire la situația juridică pretinsă”.

Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. câte și care sunt imobilele revendicate și „restituite” anterior acestei Decizii de către autoritățile administrației publice competente sau autorități judecătorești, după caz, așa cum reiese din evidențele dumneavoastră, într-un format care să cuprindă cel puțin următoarele date:
Nr. crt.Cult/instituție de cult care revendică imobilulImobil revendicat (denumire și localitate de amplasare)Proprietarul imobilului înscris în CFSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competenteSoluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz
      
  • câte și care sunt imobile revendicate de cultele religioase și a căror cerere încă nu a fost soluționată definitiv, într-un format care să cuprindă cel puțin următoarele date:
Nr. crt.Cult/instituție de cult care revendică imobilulImobil revendicat (denumire și localitate de amplasare)Proprietarul imobilului înscris în CFSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competente (dacă cererea a fost soluționată)Soluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (în funcție de stadiu)
      

De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți:

a)    Lista imobilelor retrocedate în baza OUG 83/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România care să cuprindă cel puțin următoarele date și informații:

Nr. crt.Minoritate națională solicitantă și entitatea care a depus cerereaImobil retrocedatSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competenteSoluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (în funcție de stadiu)
     

 

b)   Lista imobilelor revendicate în baza OUG 83/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România și pentru care cererile nu sunt nesoluționate definitiv care să cuprindă cel puțin următoarele date și informații:

Nr. crt.Minoritate națională solicitantă și entitatea care a depus cerereaImobil retrocedatSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competente (după caz)Soluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (funcție de stadiu)
     

 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]