Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Clarificări cu privire la retrocedarea către culte și/sau minorități naționale a unor imobile.

Adresată:  Doamnei Cristina Florentina STANCA, Președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 01/02/2024

Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la retrocedarea către culte și/sau minorități naționale a unor imobile.

Stimată doamnă Președinte,

De-a lungul timpului s-au conturat două opinii, la nivelul autorităților administrației publice competente sau la nivelul autorităților judecătorești după caz, în practica retrocedării imobilelor revendicate de către cultele religioase ori minoritățile naționale, respectiv:

  1. respingerea cererii de retrocedare depusă de cultul religios prin instituțiile sale interne pe motivul că nu s-a probat că terța entitate înscrisă în cartea funciară ar fi fost o entitate componentă a cultului, instituțional și patrimonial;
  • retrocedarea imobilelor către cultul religios, reprezentant de instituții de conducere ale acestora, chiar dacă proprietarul înscris în cartea funciară era o altă entitate (de exemplu o unitate de învățământ confesional dar neaflată ierarhic și structural în compunerea/structura cultului).

Prin Decizia nr. 21/13.11.2023 Completul competent să judece recursul în interesul legii constituit la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii și a stabilit că:

”În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și art. 32-34 din Decretul-lege nr. 115/1938 pentru unificarea dispozițiilor privitoare la cărțile funciare, cu modificările ulterioare, sintagma „imobile care au aparținut cultelor religioase” are în vedere exclusiv patrimoniul unităților componente ale cultelor religioase, iar nu și patrimoniul unor așezăminte distincte, înscrise în cartea funciară ca proprietari tabulari.

 În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 4 alin. (2) – (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 94/2000 și art. 32-34 din Decretul-lege nr. 115/1938, o structură a unui cult religios poate dovedi calitatea de fostă proprietară a imobilului a cărui retrocedare o solicită, în sensul că proprietarul tabular a fost un așezământ al său, căruia i-a conferit o masă patrimonială de afectațiune prin divizarea patrimoniului său unic, numai prin mijloace de probă directe cu privire la situația juridică pretinsă”.

Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. câte și care sunt imobilele revendicate și „restituite” anterior acestei Decizii de către autoritățile administrației publice competente sau autorități judecătorești, după caz, așa cum reiese din evidențele dumneavoastră, într-un format care să cuprindă cel puțin următoarele date:
Nr. crt.Cult/instituție de cult care revendică imobilulImobil revendicat (denumire și localitate de amplasare)Proprietarul imobilului înscris în CFSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competenteSoluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz
      
  • câte și care sunt imobile revendicate de cultele religioase și a căror cerere încă nu a fost soluționată definitiv, într-un format care să cuprindă cel puțin următoarele date:
Nr. crt.Cult/instituție de cult care revendică imobilulImobil revendicat (denumire și localitate de amplasare)Proprietarul imobilului înscris în CFSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competente (dacă cererea a fost soluționată)Soluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (în funcție de stadiu)
      

De asemenea, vă rugăm să ne transmiteți:

a)    Lista imobilelor retrocedate în baza OUG 83/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România care să cuprindă cel puțin următoarele date și informații:

Nr. crt.Minoritate națională solicitantă și entitatea care a depus cerereaImobil retrocedatSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competenteSoluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (în funcție de stadiu)
     

 

b)   Lista imobilelor revendicate în baza OUG 83/1998 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România și pentru care cererile nu sunt nesoluționate definitiv care să cuprindă cel puțin următoarele date și informații:

Nr. crt.Minoritate națională solicitantă și entitatea care a depus cerereaImobil retrocedatSoluția și nr. actului de soluționare la nivelul autorității administrației publice competente (după caz)Soluția, nr. sentinței judecătorești, nr. dosar fond și recurs după caz (funcție de stadiu)
     

 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Ziua a treia de la Conservative Political Action Conference – CPAC a fost marcată de discursul susținut de Donald Trump, fostul și cel mai probabil viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cu acest prilej, președintele AUR George Simion a subliniat că suveranismul trebuie să fie […]
Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]