Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Chișinăul, în complicitate tacită cu Patriarhia Moscovei, aruncă praf în ochii Bucureștiului. Neonorarea angajamentelor Republicii Moldova privind transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), pentru a-i servi acesteia ca sediu, în locul sediului ei spoliat de stat.

 

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 21/05/2024

Obiectul întrebării: Chișinăul, în complicitate tacită cu Patriarhia Moscovei, aruncă praf în ochii Bucureștiului. Neonorarea angajamentelor Republicii Moldova privind transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), pentru a-i servi acesteia ca sediu, în locul sediului ei spoliat de stat.

 

Stimate domnule prim-ministru,

 

Autoritățile Republicii Moldova, care beneficiază în mod repetat de sprijin financiar nerambursabil acordat de către statul român, s-au angajat public să-i aplice Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) un tratament egal cu structura bisericească moscovită de ocupație. Printre angajamentele asumate a fost și transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a unui imobil care i-a aparținut acesteia înainte de ocupația sovietică și care în prezent este deținut de statul Republica Moldova ca succesoare locală și în parte a fostei URSS.

 

Pentru concretizarea acestui angajament, la 6 martie 2023, un grup de deputați în frunte cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, enoriaș al structurii locale a Patriarhiei Moscovei, a introdus în circuitul legislativ proiectul de lege nr. 57, intitulat ”cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect transmiterea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău.

 

Doamna Maia Sandu, Președinte al Republicii Moldova, s-a referit public la acest angajament și a subliniat că ”relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens”.

 

Constatăm cu îngrijorare că aflându-ne deja în al doilea an de când proiectul de lege nr. 57 din 6 martie 2023 a fost introdus în Parlament, iar procedura de examinare a proiectului este practic blocată.

 

Guvernul Republicii Moldova, condus de prim-ministrul Dorin Recean, enoriaș al structurii locale a Patriarhiei Moscovei în Republica Moldova, a omis să prezinte avizul solicitat pe marginea proiectului de lege nr. 57 din 6 martie 2023.

 

În prezent clădirea vizată de  proiectul de lege nr. 57 din 6 martie 2023 este utilizată PARȚIAL de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cât și de doi agenți economici privați (bunăoară, berăria DRAFT sau Localul IPA XXXI (fostul restaurant Petru I), a se vedea imaginile alăturate).

 

 

 

Precizăm că autoritățile Republicii Moldova i-au atribuit anterior, cu titlu gratuit, structurii locale a Bisericii Ortodoxe Ruse (Patriarhia Moscovei) un teren și o clădire impunătoare din patrimoniul de stat, situate în strada București nr. 119 din Chișinău, pentru a-i servi drept sediu mitropolitan acestei structuri care a apărut juridic, pentru prima oară, în anul 1993.

 

Mitropolia Basarabiei nu dispune de un sediu adecvat, întrucât sediul ei, cu tot cu terenul pe care se afla, a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic ocupant în 1940, iar în locul acelui sediu a fost construită actuala clădire a Guvernului Republicii Moldova.

 

Considerăm că, din păcate, autoritățile de la Chișinău, orientate geospiritul către Moscova, au făcut la București promisiuni false privind transmiterea unei clădiri către Mitropolia Basarabiei și nu se grăbesc să facă un gest minim de bunăvoință în raport cu România și Biserica Ortodoxă Română.

 

Într-un răspuns oficial prezentat în data de 19 martie 2024 la Camera Deputaților de către doamna Luminița-Teodora Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României, ca urmare a unei întrebări parlamentare care v-a fost adresată dumneavoastră personal în subiectul neonorării angajamentelor Republicii Moldova privind transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) s-a comunicat, între altele:

 

Subiectul figurează fără întrerupere pe agenda dialogului bilateral cu Republica Moldova.

 

Ministerul Afacerilor Externe al României continuă să promoveze, conform atribuțiilor și competențelor legale, discutarea consecventă a temei în cadrul contactelor politico-diplomatice, în perspectiva înregistrării de progrese în procesul de restituire a proprietăților Mitropoliei Basarabiei.

 

Nu în ultimul rând, notez faptul că dialogul bilateral, inclusiv cel care vizează aspectele importante privind Mitropolia Basarabiei, se derulează în spiritul relației bilaterale speciale și al Direcției comune privind instituirea unui parteneriat strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la 27 aprilie 2010, la București”.

 

Acest răspuns cuprinde formule vagi și generale, care nu oferă precizie și concretețe, putând fi calificat drept eschivare a dumneavoastră personal și a ministrului Afacerilor Externe de la controlul parlamentar.

 

După data de 19 martie 2024 situația nu a cunoscut absolut niciun progres, aceasta rămânând blocată, cum este cazul în ultimele 14 luni.

 

Impresia noastră este că autoritățile Republicii Moldova, formate în mare parte din credincioși/fideli ai Bisericii Ortodoxe Ruse (Patriarhia Moscovei), nu au de gând nici pe departe să-și onoreze într-un orizont previzibil de timp angajamentele asumate la București privind transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), pentru a-i servi acesteia ca sediu, în locul celui spoliat de stat.

 

Această situație confirmă lipsa de acoperire în fapte concrete a retoricii proeuropene la care se dedau autoritățile de la Chișinău, beneficiare ale sprijinului material și ale celui financiar generos și nerambursabil în valoare de sute de milioane de euro acordat de statul și poporul român.

 

Pe scurt, ”relația Republicii Moldova cu România este într-un singur sens”. Chișinăul, în complicitate tacită cu Patriarhia Moscovei, aruncă praf în ochii Bucureștiului.

 

Modul în care se comportă autoritățile Republicii Moldova în acesastă chestiune privind Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) ilustrează cât se poate de bine care este adevărata orientare geospirituală a statului post-sovietic cu capitala la Chișinău.

 

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne transmiteți punctual, la obiect și exhaustiv:

 

  1. Dacă dumneavoastră personal ați urmărit sau nu în ultimele 14 lini modul în care autoritățile de la Chișinău s-a achitat sau nu de angajamentul lor privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) a unei clădiri, așa cum prevede proiectului de lege nr. 57 din 6 martie 2023.

 

  1. Dacă Guvernul României, ca susținător al parcursului european al Republicii Moldova, a adus sau nu la cunoștința instituțiilor europene chestiunea de interes major privind necesitatea restituției proprietăților Mitropoliei Basarabiei și ale altor culte religioase confiscate de statul sovietic ocupant și deținute de moștenitorul său legal și parțial, Republica Moldova, membru al Consiliului Europei și, din 2023, candidat oficial la aderare la Uniunea Europeană. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să vă referiți la datele concrete ale unor asemenea intervenții/demersuri/sesizări oficiale, să ne faceți cunoscut numele reprezentantului guvernamental semnatar al documentului/documentelor și să ne prezentați copii ale acestora, indiferent de limba în care au fost redactate.

 

  1. Dacă dumneavoastră personal, în calitate de prim-ministru al României, le-ați cerut sau nu până acum sau dacă le veți cere sau nu, în mod oficial, adică în scris, autorităților de la Chișinău să deblocheze procedura de examinare și adoptare a proiectului de lege nr. 57 din 6 martie 2023 privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei a imobilului din strada 31 August 1989 nr. 78 din Chișinău. În cazul în care asemenea cereri au fost deja formulate, vă rugăm să ne faceți cunoscută reacția și poziția autorităților de la Chișinău în această chestiune. În eventualitatea în care dumneavoastră personal, în calitate de prim-ministru al României, sau un alt membru al Guvernului li s-a adresat în oficial și în scris autorităților de la Chișinău în chestiunea care face obiectul acestei întrebări parlamentare, vă rugăm să ne prezentați copii ale tuturor acestor documente de corespondență oficială.

 

  1. Dacă dumneavoastră personal, în calitate de prim-ministru al României, considerați necesar sau nu să luați atitudine, public și oficial, față de neonorarea angajamentelor Republicii Moldova privind transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), pentru a-i servi acesteia ca sediu, în locul celui spoliat de stat, și dacă găsiți necesar ca Guvernul României să condiționeze rezonabil acordarea următoarelor tranșe ale ajutorului financiar către autoritățile de la Chișinău de onorarea de către acestea a angajamentelor lor privind Mitropolia Basarabiei.

 

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

 

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

 

Cu respectul cuvenit,

 

 

 

 

Senator Ionuț NEAGU

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești. George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care […]
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că România plătește prețuri de 4-5 ori mai mari pentru energia electrică importată din vestul Europei. ”Motivul este șocant: Austria și Slovacia NU au capacitate de interconectare cu statele din Est! Cine […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra celor 100 de miliarde de euro, din fonduri europene, promise de către guvernarea PNL-USR și apoi de cea PNL-PSD. ”Ei bine, cele 100 de miliarde erau de fapt aproape 85 de miliarde, din care peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, la Biroul Electoral Central, listele de candidați pentru Circumscripția Electorală nr. 43, destinată cetățenilor români cu domiciliul în afara țării. Prin acest demers, AUR continuă să fie vocea românilor din Diaspora și din comunitățile istorice românești, oferindu-le un sprijin […]
Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a lansat un atac dur la adresa guvernanților după ce s-a aflat că firma maghiară MVM urmează să achiziționeze E.ON, una dintre cele mai importante companii de energie din România. Acesta consideră că ne aflăm în fața unei noi trădări naționale, similară […]
Europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu, a declarat că Ursula von der Leyen a anunțat că țările afectate de inundații nu vor primi ajutorul financiar sperat din Fondul de Solidaritate. Potrivit europarlamentarului AUR, argumentul șefei Comisiei Europene a fost acela că nu sunt bani suficienți în Fondul de […]