Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Cazul Elenei și Anei Maria, copiii minori ai familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, separați abuziv de familie de către autoritățile spaniole.

ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

                  Doamnei Gabriela FIREA, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 29/06/2022

Obiectul întrebării: Cazul Elenei și Anei Maria, copiii minori ai familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, separați abuziv de familie de către autoritățile spaniole.

Stimate domnule ministru,

Stimată doamnă ministru,

Vă aducem oficial în atenție cazul dramatic și extraordinar al surorilor Elena (10 ani) și Ana Maria (12 ani) Pușcașu, copiii familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, rezidenți legali în Madrid, Regatul Spaniei.

Avem toate temeiurile să admitem că acest caz se află deja în atenția Ministerului Afacerilor Externe (MAE), întrucât Ambasada României la Madrid a fost sesizată în mod repetat, atât prin curier electronic (e-mail), cât și telefonic, de către familia Nicolae și Lenuța Pușcașcu. Primul e-mail trimis Ambasadei României datează din 21 iulie 2021. Sperăm, de asemenea, că MAE a adus cazul la cunoștința Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse și a altor ministere, pentru toate cele de urmat, conform legislației române în vigoare.

Surorile minore Elena și Ana Maria Pușcașu sunt cetățeni români și, în data de 5 iulie 2021, au fost separate de familia lor de către autoritățile spaniole, în speță de către Comisia de Tutelă pentru Minori a Comunității din Madrid, entitate competentă pe plan local în materie de protecție a minorilor.

Pretextul invocat formal pentru ridicarea copiilor minori din familie a fost suspiciunea de violență și de abuz sexual asupra minorelor din partea tatălui, suspiciuni care ulterior nu s-au confirmat, tatăl fiind declarat nevinovat de către instanță, în lipsa oricăror probe.

Inițial copiii Elena și Ana Maria Pușcașu au fost plasate într-un Centru de urgență  (Residencia para Menores Acogida Isabel Clara Eugenia), iar din data de 24 iulie 2021 au fost plasate într-o reședință numită Villa Paz situată în Pozuelo de Alarcon. Pe durata aflării în Residencia Para Menores Acogida Isabel Clara Eugenia, copilele au relatat că au fost insultate, amenințate și constrânse la gesturi degradante. Ambasada României la Madrid a fost anunțată asupra acestor fapte.

În prezent, atât tatăl, cât și mama își pot vizita fiicele la sfârșit de săptămână. Cu toate acestea, atât părinții, cât și copiii doresc reîntregirea familiei. Pe durata vizitelor, părinții și fiicele lor sunt supravegheați de către un reprezentant al Comisiei de Tutelă pentru Minori a Comunității din Madrid.

În legătură cu acest caz, vă rugăm respectuos să ne comunicați în ce mod s-a implicat statul român, respectiv Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, pe plan bilateral și internațional, în soluționarea acestui caz și dacă România le-a acordat sau nu cetățenilor săi Elena Pușcașu, Ana Maria Pușcașu, Nicolae Pușcașu și Lenuța Pușcașu asistența juridică și umanitară necesară și ce demersuri au întreprins autoritățile române în vederea recuperării copiilor minori de către familia Pușcașu.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat joi, 30 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, lista pe care o propune pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. AUR propune o listă compusă din profesioniști, oameni care și-au demonstrat fidelitatea pentru România. Președintele AUR, George Simion, a declarat celor peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea, candidatul pentru primăria municipiului în persoana omului de afaceri vâlcean, Vicențiu Mocanu. La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al […]
De Ziua Unirii Bucovinei cu Țara Mamă, reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au donat un fond de carte în limba română, peste 3000 de volume, românilor din Ucraina. Acțiunea vine ca răspuns față de neseriozitatea domnului Zelenski care nu și-a respectat promisiunea prin care statul […]