Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Cazul Elenei și Anei Maria, copiii minori ai familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, separați abuziv de familie de către autoritățile spaniole.

ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

                  Doamnei Gabriela FIREA, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 29/06/2022

Obiectul întrebării: Cazul Elenei și Anei Maria, copiii minori ai familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, separați abuziv de familie de către autoritățile spaniole.

Stimate domnule ministru,

Stimată doamnă ministru,

Vă aducem oficial în atenție cazul dramatic și extraordinar al surorilor Elena (10 ani) și Ana Maria (12 ani) Pușcașu, copiii familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, rezidenți legali în Madrid, Regatul Spaniei.

Avem toate temeiurile să admitem că acest caz se află deja în atenția Ministerului Afacerilor Externe (MAE), întrucât Ambasada României la Madrid a fost sesizată în mod repetat, atât prin curier electronic (e-mail), cât și telefonic, de către familia Nicolae și Lenuța Pușcașcu. Primul e-mail trimis Ambasadei României datează din 21 iulie 2021. Sperăm, de asemenea, că MAE a adus cazul la cunoștința Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse și a altor ministere, pentru toate cele de urmat, conform legislației române în vigoare.

Surorile minore Elena și Ana Maria Pușcașu sunt cetățeni români și, în data de 5 iulie 2021, au fost separate de familia lor de către autoritățile spaniole, în speță de către Comisia de Tutelă pentru Minori a Comunității din Madrid, entitate competentă pe plan local în materie de protecție a minorilor.

Pretextul invocat formal pentru ridicarea copiilor minori din familie a fost suspiciunea de violență și de abuz sexual asupra minorelor din partea tatălui, suspiciuni care ulterior nu s-au confirmat, tatăl fiind declarat nevinovat de către instanță, în lipsa oricăror probe.

Inițial copiii Elena și Ana Maria Pușcașu au fost plasate într-un Centru de urgență  (Residencia para Menores Acogida Isabel Clara Eugenia), iar din data de 24 iulie 2021 au fost plasate într-o reședință numită Villa Paz situată în Pozuelo de Alarcon. Pe durata aflării în Residencia Para Menores Acogida Isabel Clara Eugenia, copilele au relatat că au fost insultate, amenințate și constrânse la gesturi degradante. Ambasada României la Madrid a fost anunțată asupra acestor fapte.

În prezent, atât tatăl, cât și mama își pot vizita fiicele la sfârșit de săptămână. Cu toate acestea, atât părinții, cât și copiii doresc reîntregirea familiei. Pe durata vizitelor, părinții și fiicele lor sunt supravegheați de către un reprezentant al Comisiei de Tutelă pentru Minori a Comunității din Madrid.

În legătură cu acest caz, vă rugăm respectuos să ne comunicați în ce mod s-a implicat statul român, respectiv Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, pe plan bilateral și internațional, în soluționarea acestui caz și dacă România le-a acordat sau nu cetățenilor săi Elena Pușcașu, Ana Maria Pușcașu, Nicolae Pușcașu și Lenuța Pușcașu asistența juridică și umanitară necesară și ce demersuri au întreprins autoritățile române în vederea recuperării copiilor minori de către familia Pușcașu.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus miercuri un memoriu la sediul Avocatului Poporului prin care solicită acestei instituții să sesizeze instanța de contencios constituțional în legătură cu neconstituționalitatea Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal. „Modificările aduse regimului de impozitare a microîntreprinderilor creează premisa […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă lipsa de reacție a Guvernului Ciucă față de manifestările iredentiste și separatiste care au avut loc la sfârșitul săptămânii în Transilvania, în prezența premierului Ungariei Viktor Orban și a altor oficiali de la Budapesta, și cere anchetă în urma meciului […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă atitudinea slugarnică a diplomației române, care și-a dat acordul pentru distrugerea Deltei Dunării prin tranzitarea canalului Bâstroe de către nave sub pavilion terț încărcate cu cereale. „Prețul pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina a ajuns să fie distrugerea Deltei […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) acuză Guvernul că urmărește să falimenteze firmele românești de transport internațional, prin prevederea din proiectul de modificare a Codului fiscal potrivit căreia impozitele pentru salariaţii din transporturile rutiere cresc de până la 10 ori. „La mai puțin de trei luni de […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Guvernului României, prin Instituția Prefectului – Județul Harghita, să facă demersuri pentru oprirea meciului de fotbal dintre naționala Under 18 a Ungariei și echipa așa-zisului ținut secuiesc, prevăzut a avea loc pe 23 iulie, la inaugurarea unei arene din Miercurea […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Energiei Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă să-și asume afirmația făcută în mod repetat că George Simion ar fi „trompetă rusească” și să ia măsuri responsabile. În situația în care un ministru al Guvernului are cunoștință despre agenți de […]