Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Cazul Elenei și Anei Maria, copiii minori ai familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, separați abuziv de familie de către autoritățile spaniole.

ÎNTREBARE PARLAMENTARĂ

Adresată:  Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

                  Doamnei Gabriela FIREA, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 29/06/2022

Obiectul întrebării: Cazul Elenei și Anei Maria, copiii minori ai familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, separați abuziv de familie de către autoritățile spaniole.

Stimate domnule ministru,

Stimată doamnă ministru,

Vă aducem oficial în atenție cazul dramatic și extraordinar al surorilor Elena (10 ani) și Ana Maria (12 ani) Pușcașu, copiii familiei Nicolae și Lenuța Pușcașu, rezidenți legali în Madrid, Regatul Spaniei.

Avem toate temeiurile să admitem că acest caz se află deja în atenția Ministerului Afacerilor Externe (MAE), întrucât Ambasada României la Madrid a fost sesizată în mod repetat, atât prin curier electronic (e-mail), cât și telefonic, de către familia Nicolae și Lenuța Pușcașcu. Primul e-mail trimis Ambasadei României datează din 21 iulie 2021. Sperăm, de asemenea, că MAE a adus cazul la cunoștința Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse și a altor ministere, pentru toate cele de urmat, conform legislației române în vigoare.

Surorile minore Elena și Ana Maria Pușcașu sunt cetățeni români și, în data de 5 iulie 2021, au fost separate de familia lor de către autoritățile spaniole, în speță de către Comisia de Tutelă pentru Minori a Comunității din Madrid, entitate competentă pe plan local în materie de protecție a minorilor.

Pretextul invocat formal pentru ridicarea copiilor minori din familie a fost suspiciunea de violență și de abuz sexual asupra minorelor din partea tatălui, suspiciuni care ulterior nu s-au confirmat, tatăl fiind declarat nevinovat de către instanță, în lipsa oricăror probe.

Inițial copiii Elena și Ana Maria Pușcașu au fost plasate într-un Centru de urgență  (Residencia para Menores Acogida Isabel Clara Eugenia), iar din data de 24 iulie 2021 au fost plasate într-o reședință numită Villa Paz situată în Pozuelo de Alarcon. Pe durata aflării în Residencia Para Menores Acogida Isabel Clara Eugenia, copilele au relatat că au fost insultate, amenințate și constrânse la gesturi degradante. Ambasada României la Madrid a fost anunțată asupra acestor fapte.

În prezent, atât tatăl, cât și mama își pot vizita fiicele la sfârșit de săptămână. Cu toate acestea, atât părinții, cât și copiii doresc reîntregirea familiei. Pe durata vizitelor, părinții și fiicele lor sunt supravegheați de către un reprezentant al Comisiei de Tutelă pentru Minori a Comunității din Madrid.

În legătură cu acest caz, vă rugăm respectuos să ne comunicați în ce mod s-a implicat statul român, respectiv Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, pe plan bilateral și internațional, în soluționarea acestui caz și dacă România le-a acordat sau nu cetățenilor săi Elena Pușcașu, Ana Maria Pușcașu, Nicolae Pușcașu și Lenuța Pușcașu asistența juridică și umanitară necesară și ce demersuri au întreprins autoritățile române în vederea recuperării copiilor minori de către familia Pușcașu.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

               Adresată de către domnul senator: Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorala:  nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Sedința Senatului din data de: 29.03.2023 Titlul declarației: Petre Daea, un bufon care trebuie să plece acasă. 10 milioane Euro pentru o ţară întreagă, cea mai […]
Adresată:  Domnului Nicu MARCU, președinte al Autorității Naționale de Supraveghere Financiară De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 29/03/2023 Obiectul întrebării: Acoperirea despăgubirilor de către firmele de asigurări în situația producerii unor cutremure majore. Stimate domnule […]
Adresată: Doamnei Ministru al Educației Naționale- Ligia Deca De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: cumulul sporului de doctorat cu cel de grad didactic în învățământul preuniversitar Stimată doamnă Ministru, […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: situația medicilor de familie la nivel național Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,                 La începutul săptămînii […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: Situația privind importul deșeurilor Stimate domnule Ministru, Gestionarea deșeurilor reprezintă o problemă majoră pentru mediul […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 29.03.2023 Obiectul întrebării: Combaterea secetei și protejarea mediului în regiunea Valea Prutului Stimate domnule Ministru, În ultimii ani, […]