Ionuț Neagu – întrebare parlamentară către Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Prefectura Județului Mureș – Explorările arheologice în România anunțate de Institutul și Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării al Ungariei și Muzeul Literaturii ”Petőfi” din Budapesta

Adresată:  Domnului Bogdan GHEORGHIU, ministru al Culturii

                   Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

                   Doamnei Maria-Cristina TOGĂNEL, prefect al județului Mureș

De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Data: 12/05/2021

Obiectul întrebării: Explorările arheologice în România anunțate de Institutul și Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării al Ungariei și Muzeul Literaturii ”Petőfi” din Budapesta.


Stimați domnilor miniștri, 

Stimată doamnă prefect,

În conformitate cu legislația și normele în vigoare în România, în țara noastră cercetarea arheologică se poate realiza doar de către personalul de specialitate atestat şi înregistrat în Registrul arheologilor din România (conform art. 3, alin (3) din Ordonanța de Guvern 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, republicată cu modificările și completările ulterioare), și numai în baza autorizației emise de Ministerul Culturii şi Identității Naționale şi în conformitate cu aceasta (conform O.G. 43/2000 art. 5, alin. 9).

Ministerul Culturii, prin direcția de specialitate, are competența exclusivă în emiterea autorizațiilor pentru cercetarea arheologică pe teritoriul României.

De asemenea, precizăm că potrivit legislației în vigoare, cercetarea arheologică poate fi realizată în România de către o instituție de profil muzeal, de cercetare sau de învățământ superior, care are calitatea de proprietar,  administrator ori titular al altor drepturi reale asupra terenului pe care se află situl arheologic sau care este solicitată să efectueze cercetarea arheologică pe terenuri aferente unor obiective investiționale, în baza unui contract.

Potrivit unor știri din 26 februarie 2019 difuzate de agenția de presă ungară MTI, Muzeul Literaturii ”Petőfi” din Budapesta, împreună cu Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării al Ungariei, au semnat la Budapesta un acord de cooperare pentru explorări arheologice pe teritoriul României, mai exact în zona câmpului de luptă de la Sighişoara, din anul 1841. Anunțul a fost făcut public în cadrul unei conferințe de presă ținute în capitala maghiară.

Potrivit MTI, la conferinţa de presă, Szilárd Demeter, directorul general al Muzeului ”Petőfi”, a subliniat: ”câmpul de luptă de la Albeşti, unde se presupune că şi-a predut viaţa poetul Sándor Petőfi în data de 31 iulie 1849, nu a fost niciodată cercetat cu metodele arheologice moderne. Rezultatele cercetării vor fi prezentate în publicaţii şi expoziţii comune de către cele două muzee”.

Din informațiile de care dispunem, nici Muzeul Literaturii ”Petőfi” din Budapesta și nici Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării al Ungariei nu au solicitat vreodată autorităților române competente eliberarea unui aviz sau a unei autorizații privind explorările arheologice în județul Mureș și nicio instituție de profil muzeal, de cercetare sau de învățământ superior din România nu a întreprins demersuri în acest sens.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Punctul de vedere oficial al Ministerului Afacerilor Externe, din perspectiva legislației în vigoare și a intereselor naționale ale României, asupra faptului semnării de către Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării al Ungariei și Muzeului Literaturii ”Petőfi” din Budapesta a Acordului din 26 februarie 2019 privind explorări arheologice pe teritoriul României.
  • Dacă Institutul şi Muzeul de Istorie Militară al Ministerului Apărării al Ungariei și Muzeului Literaturii ”Petőfi” din Budapesta au efectuat sau nu activități de cercetare arheologică în județul Mureș conform Acordului semnat de acestea la 26 februarie 2019.
  • Dacă cele două instituții din Ungaria au solicitat sau nu Ministerului Culturii eliberarea unei autorizații de cercetare arheologică în România, în speță în județul Mureș, și dacă da, care a fost decizia Ministerului Culturii.
  • Dacă instituții de profil muzeal, de cercetare sau de învățământ superior din România au efectuat sau nu activități de cercetare arheologică în ultimii doi ani în zona Albești-Sighișoara din județul Mureș.

Vă rog să transmiteți răspunsurile dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a adoptat la Congresul Extraordinar desfășurat sâmbătă la Alba Iulia rezoluția prin care s-a decis continuarea și extinderea Caravanei Medicale în 2024, luând măsuri semnificative pentru a acoperi un număr mai mare de zone defavorizate și pentru a facilita accesul la […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își propune să sprijine producătorii autohtoni și afacerile românești prin implementarea unor politici economice care să promoveze dezvoltarea și prosperitatea în interiorul țării. În acest sens, în cadrul Congresului Extraordinar din 2 decembrie desfășurat la Alba Iulia a fost adoptată „Strategia […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat sâmbătă, 2 decembrie, Congresul Extraordinar al partidului în cadrul căruia au fost adoptate o serie de rezoluții și au fost completate structurile de conducere ale partidului. La eveniment au participat 555 de delegați din toate județele țării. În cadrul […]
Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]