Adresată: Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe
De către: Senator Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Data: 12/05/2021
Obiectul întrebării: Statistica actualizată privind numărul de cauze examinate de CEDO în care s-a constatat încălcarea drepturilor omului și libertăților fundamentale de către România și numărul de soluții amiabile comunicate CEDO.
Stimate domnule ministru,
Ministerul Afacerilor Externe exercită în numele Guvernului României prerogativele de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procedurile în fața CEDO și în fața Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.
Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- O sinteză statistică care să cuprindă, defalcat pe fiecare an, din momentul aderării României la Consiliul Europe și până în prezent, numărul hotărârilor pronunțate de CEDO, iar anterior de fosta Comisie Europeană pentru Drepturile Omului, prin care s-a constatat încălcarea de către țara noastră a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, precum și în urma deciziilor prin care curtea a luat act de înțelegerea amiabilă intervenită între părți, respectiv prin declarația unilaterală a Guvernului României.
- Pe ce poziție se situează România printre statele membre ale Consiliului Europei, respectiv supuse jurisdicției CEDO, ca număr de constatări de către instanța de la Strasbourg a încălcării drepturilor omului și libertăților fundamentale raportat la talia demografică a statului.
- Ce acțiuni, demersuri, propuneri și inițiative de natură diversă are în vedere MAE în vederea ameliorării cadrului legislativ și practicilor administrative și judecătorești pe plan național și, pe cale de consecință, a diminuării numărului de condamnări ale României la CEDO.
- Un punct de vedere al MAE despre necesitatea/oportunitatea instituirii prin lege a procedurii de regres contra reprezentanților puterii judecătorești sau a factorilor administrativi din România (autorități sau agenți ai statului) care se fac personal vinovați de încălcările drepturilor și libertăților fundamentale ale omului constatate de către CEDO.
Vă rog să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.
Nu există răspunsuri