Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Aplicarea Legii nr. 256/2020 pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon și modul în care va fi marcată această zi, în 2024, în județele Arad, Bihor, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș.

 

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

Domnului Adrian-Ioan VEȘTEA, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației

Domnului Iustin-Marinel CIONCA-ARGHIR, președinte al Consiliului               județean Arad

Domnului Ilie BOLOJAN, președinte al Consiliului județean Bihor

Domnului Sándor TAMÁS, președinte al Consiliului județean Covasna

Domnului Csaba BORBOLY, președinte al Consiliului județean Harghita

Domnului Ferenc PÉTER, președinte al Consiliului județean Mureș

Domnului Csaba PATAKI, președinte al Consiliului județean Satu Mare

Domnului Alin Adrian NICA, președinte al Consiliului județean Timiș

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 27/05/2024

Obiectul întrebării: Aplicarea Legii nr. 256/2020 pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon și modul în care va fi marcată această zi, în 2024, în județele Arad, Bihor, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș.

 

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Stimați domnilor președinți,

 

Legea nr. 256/2020 pentru deaclrarea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, prevede între altele:

Art. 2.

(1) În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.

(2) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic, din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor prevăzute la alin. (1).

(3) Instituțiile publice, din fonduri proprii, precum și organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale.

Art. 3.

(1) Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare”.

Având în vedere aceste prevederi legale, precum și pornid de la faptul că instituțiile prefectului se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, vă adresăm respectuos rugămintea să ne comunicați, fiecare în partea sa de competență:

  1. Dacă Guvernul și autoritățile administrației publice locale de nivelul I și II din județele Arad, Bihor, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș au luat măsurile necesare pentru ca în ziua de 4 iunie 2024 să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994. În acest sens, vă rugăm să indicați, pe fiecare dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I din cele șapte județe, modul în care, la 4 iunie 2023, autoritățile administrației publice locale s-au conformat sau nu prevederilor Legii nr. 75/1994.
  2. Ce manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon vor fi organizate, la 4 iunie 2024, în județele Arad, Bihor, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș.
  3. Dacă în anul curent 2024 Guvernul și autoritățile administrației publice locale de nivelul I și II din județele Arad, Bihor, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș vor sprijini material și logistic, din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. În eventualitatea unui răspuns pozitiv, vă rugăm să indicați cuantumul fondurilor alocate și destinația lor concretă.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Situația industriei de morărit […]
Adresată:  Doamnei Raluca TURCAN, ministru al Culturii De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18.06.2024 Obiectul întrebării: Protejarea și recuperarea operelor lui Brâncuși de […]
Președintelui AUR, George Simion, i s-a restricționat astăzi accesul în incinta Parchetului General, acolo unde a mers pentru a depune o solicitare de restituire a telefonului mobil, confiscat în mod abuziv de procurori. „E o țară în care procurorii au voie să te ridice în mod […]
Toți cei șase europarlamentari AUR au aderat la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). „Ne-au cântat prohodul, dar s-au înșelat! Europarlamentarii AUR vor activa în cadrul Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), cel mai important grup conservator din Parlamentul European. Sper ca alături de celelalte guverne […]
  Adresată:  domnului Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 18/06/2024 Obiectul interpelării: fără sprijin guvernamental în țară nu se mai produc medicamente inovative Stimate domnule ministru, România nu mai produce […]
  Adresată: Doamnei Luminiţa-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 16.06.2025 Obiectul întrebării: Înființarea Institutului Cultural Român la Cernăuți […]