Ionuț Neagu – Interpelare – Standard unic sau dublu standard? Solicitarea de către Republica Ungară a acordului României pentru acordarea de burse identitare elevilor aparținând minorității maghiare din țara noastră și solicitarea de către România a acordului Ucrainei pentru acordarea de burse elevilor aparținând minorității române din Ucraina.

Adresată: Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 08/02/2023

Obiectul interpelării: Standard unic sau dublu standard? Solicitarea de către Republica Ungară a acordului României pentru acordarea de burse identitare elevilor aparținând minorității maghiare din țara noastră și solicitarea de către România a acordului Ucrainei pentru acordarea de burse elevilor aparținând minorității române din Ucraina.

Stimate domnule ministru,

Constituția României stabilește, la articolul 7 Românii din străinătate, că ”Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”.

Procesul de acordare a burselor identitare elevilor din Ucraina care studiază în limba română sau limba română ca limbă maternă a fost, de-a lungul ultimilor 7 ani blocat pentru un motiv invocat constant de către reprezentanții Guvernului României. Acesta făcea referire la absența ”acordului părții ucrainene” care era solicitat ANUAL de către partea română.

Legislația ucraineană în materie de minorități nu stabilește necesitatea obținerii ACORDULUI ANUAL al părții ucrainene pentru acordarea de sprijin vreunei minorități naționale din cuprinsul acestui stat, singura exigență fiind cea a respectării prevederilor legale în vigoare.

Exprimăm opinia că între noțiunea constituțională de ”respectare a legislației statului” ai cărui cetățeni sunt românii din afara frontierelor țării, pe de o parte, și, pe de altă parte, noțiunea invocată an de an de către autoritățile guvernamentale române drept ”acordul părții ucrainene” există o diferență majoră și fundamentală. Prima noțiune este una care ține de un cadru legal obiectiv și euroconform, pe când a doua noțiune ține de voința politică subiectivă a ”părții ucrainene”.

În același timp, constatăm că Republica Ungară acordă anual peste 120 de mii de burse identitare elevilor din România instruiți în limba maghiară în școlile publice. Opinia publică nu cunoaște dacă Republica Ungară solicită și obține ANUAL acordul oficial al părții române pentru acest tip de asistență.

Cu toate acestea, având în vedere cele expuse mai sus, vă rurgăm respectuos să ne comunicați:

  1. Dacă MAE apreciază că legislația Ucrainei limitează sau condiționează într-un fel Statul român în demersul lui firesc de îndeplinire obligațiunii constituționale de sprijinire a etnicilor români din Ucraina, inclusiv prin acordarea de burse identitare.
  • Dacă legislația ucraineană, acordurile bilaterale româno-ucrainene sau tratatele internaționale la care România și Ucraina sunt parte prevăd sau nu în mod expres obținerea ANUALĂ a ACORDULUI țării de reședință pentru acordarea de către statul înrudit a asistenței pentru persoanele aparținând minorității sale înrudite.
  • De câte ori și când anume a solicitat România ACORDUL ”părții ucrainene” pentru acordarea de sprijin elevilor care studiază în limba română în școlile publice din Ucraina sau care studiază limba română ca limbă maternă și care a fost, în fiecare caz aparte, autoritatea ucraineană care și-a dat ACORDUL, data la care a făcut-o.
  • De câte ori și când anume a solicitat Republica Ungară ACORDUL ”părții române” pentru acordarea de sprijin elevilor care studiază în limba maghiară în școlile publice din țara noastră și care a fost, în fiecare caz aparte, autoritatea română care și-a dat ACORDUL, data la care a făcut-o.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat sâmbătă, 2 decembrie, Congresul Extraordinar al partidului în cadrul căruia au fost adoptate o serie de rezoluții și au fost completate structurile de conducere ale partidului. La eveniment au participat 555 de delegați din toate județele țării. În cadrul […]
Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat joi, 30 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, lista pe care o propune pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. AUR propune o listă compusă din profesioniști, oameni care și-au demonstrat fidelitatea pentru România. Președintele AUR, George Simion, a declarat celor peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea, candidatul pentru primăria municipiului în persoana omului de afaceri vâlcean, Vicențiu Mocanu. La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al […]