Ionuț Neagu – Interpelare – Standard unic sau dublu standard? Solicitarea de către Republica Ungară a acordului României pentru acordarea de burse identitare elevilor aparținând minorității maghiare din țara noastră și solicitarea de către România a acordului Ucrainei pentru acordarea de burse elevilor aparținând minorității române din Ucraina.

Adresată: Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 08/02/2023

Obiectul interpelării: Standard unic sau dublu standard? Solicitarea de către Republica Ungară a acordului României pentru acordarea de burse identitare elevilor aparținând minorității maghiare din țara noastră și solicitarea de către România a acordului Ucrainei pentru acordarea de burse elevilor aparținând minorității române din Ucraina.

Stimate domnule ministru,

Constituția României stabilește, la articolul 7 Românii din străinătate, că ”Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”.

Procesul de acordare a burselor identitare elevilor din Ucraina care studiază în limba română sau limba română ca limbă maternă a fost, de-a lungul ultimilor 7 ani blocat pentru un motiv invocat constant de către reprezentanții Guvernului României. Acesta făcea referire la absența ”acordului părții ucrainene” care era solicitat ANUAL de către partea română.

Legislația ucraineană în materie de minorități nu stabilește necesitatea obținerii ACORDULUI ANUAL al părții ucrainene pentru acordarea de sprijin vreunei minorități naționale din cuprinsul acestui stat, singura exigență fiind cea a respectării prevederilor legale în vigoare.

Exprimăm opinia că între noțiunea constituțională de ”respectare a legislației statului” ai cărui cetățeni sunt românii din afara frontierelor țării, pe de o parte, și, pe de altă parte, noțiunea invocată an de an de către autoritățile guvernamentale române drept ”acordul părții ucrainene” există o diferență majoră și fundamentală. Prima noțiune este una care ține de un cadru legal obiectiv și euroconform, pe când a doua noțiune ține de voința politică subiectivă a ”părții ucrainene”.

În același timp, constatăm că Republica Ungară acordă anual peste 120 de mii de burse identitare elevilor din România instruiți în limba maghiară în școlile publice. Opinia publică nu cunoaște dacă Republica Ungară solicită și obține ANUAL acordul oficial al părții române pentru acest tip de asistență.

Cu toate acestea, având în vedere cele expuse mai sus, vă rurgăm respectuos să ne comunicați:

  1. Dacă MAE apreciază că legislația Ucrainei limitează sau condiționează într-un fel Statul român în demersul lui firesc de îndeplinire obligațiunii constituționale de sprijinire a etnicilor români din Ucraina, inclusiv prin acordarea de burse identitare.
  • Dacă legislația ucraineană, acordurile bilaterale româno-ucrainene sau tratatele internaționale la care România și Ucraina sunt parte prevăd sau nu în mod expres obținerea ANUALĂ a ACORDULUI țării de reședință pentru acordarea de către statul înrudit a asistenței pentru persoanele aparținând minorității sale înrudite.
  • De câte ori și când anume a solicitat România ACORDUL ”părții ucrainene” pentru acordarea de sprijin elevilor care studiază în limba română în școlile publice din Ucraina sau care studiază limba română ca limbă maternă și care a fost, în fiecare caz aparte, autoritatea ucraineană care și-a dat ACORDUL, data la care a făcut-o.
  • De câte ori și când anume a solicitat Republica Ungară ACORDUL ”părții române” pentru acordarea de sprijin elevilor care studiază în limba maghiară în școlile publice din țara noastră și care a fost, în fiecare caz aparte, autoritatea română care și-a dat ACORDUL, data la care a făcut-o.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]