Adresată: Domnului Ionel Nicolae CIUCĂ, prim-ministru al României
Domnului Lucian Nicolae BODE, ministrul Afacerilor Interne
Domnului Raed ARAFAT, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU)
De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 05/10/2022
Obiectul interpelării: Situația barajului Tăul Mare din localitatea Roșia Montană, județul Alba
Stimate domnule prim-ministru,
Stimate domnule ministru,
Stimate domnule șef al DSU
Vă supun atenției, cu titlu de sesizare oficială, situația barajului fisurat de la Roșia Montană, din jurul lacului artificial Tăul Mare, care are aproximativ 300.000 metri cubi de apă, o adâncime de 14 metri și se întinde pe 3 hectare. După cum știți, a fost semnalată apariția unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm și o adâncime de 1,5-2 metri.
Brarajul are o lungă tradiție de funcționare, însă de-a lungul timpului efectul eroziv al apei și-a spus cuvântul. În momentul de față barajul are autorizație de funcționare, dar la ultima expertiză efectuată în acest sens autorităților locale li s-au făcut o serie de recomandări care au fost complet ignorate. Cea mai importantă măsură se referea la conducta de golire a fundului lacului care nu mai funcționează de zeci de ani, motiv pentru care ne întrebăm în mod firesc cum s-a obținut autorizarea de funcționare.
După sesizarea fisurii, până la expertiza unui specialist în domeniu, s-a decis cu titlu preventiv, evacuarea celor aproximativ 300 de locuitori din Roșia Montană, însă mai bine de jumătate dintre evacuați s-au opus acestei măsuri. Ulterior s-a realizat expertiza de rigoare de către un specialist de la Cluj-Napoca – Costică Sofronie. Trebuie punctat faptul că în contextul unei situații de urgență, această examinare a fost realizată într-o manieră neprofesionistă (cu ajutorul unui băț/a unei crengi), lucru pe care-l considerăm total neprotrivit și de-a dreptul periculos.
Ca urmare a expertizei pe care am caracteriza-o ca fiind făcută „pe genunchi”, s-a decis evacuarea apei, cu ajutorul unor motopompe, pentru a scădea cu cel puțin 5 m nivelul apei (procedură care necesită 5 zile pentru finalizare). Această măsură nu poate avea decât un caracter provizoriu, mai ales în conextul în care traversăm un anotimp ploios.
Având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să introduceți claritate în chestiune și să ne transmiteți un răspuns referitor la următoarele aspecte:
- În condițiile în care conducta de golire a fundului lacului nu mai funcționează de zeci de ani, sens în care la expertiza din 2019 s-au impus lucrările de consolidare aferente, cine și în ce bază a emis autorizația de funcționare? Vă rugăm să atașați o copie a autorizației în cauză răspunsului dumneavoastră scris la această interpelare.
- Dincolo de măsura temporară a evacuării apei pentru a scădea nivelul presiunii, care sunt măsurile ce se vor lua pe termen mediu și lung?
- Cine este responsabil și cum va fi tras la răspundere pentru această situație care încalcă între altele și Legea nr. 466 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 244/2000 privind siguranţa barajelor?
Nu există răspunsuri