Adresată: domnului Nicolae-Ionel Ciucă, ministru al Apărării Naționale
De către senator: Ionuț Neagu, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Data: 16/06/2021
Obiectul interpelării: Cimitirul Militar Internațional din Valea Uzului
Stimate domnule ministru,
De Ziua Eroilor, 10 iunie 2021, am vizitat Cimitirul Internațional din Valea Uzului, pentru a le aduce un pios omagiu eroilor care își zac somnul de veci în această necropolă militară.
După cum bine se cunoaște, Cimitirul Internațional din Valea Uzului, amenajat în anii 1926-1927, adăpostește, potrivit fișei de evidență, rămășițele pământești ale mai multor eroi români şi străini (unguri, germani, ruşi, sârbi, austrieci, italieni), precum și ale 242 de ostași neidentificaţi căzuți în Primul Război Mondial, precum și ale mai multor soldați români, ruși și germani căzuți în al Doilea Război Mondial.
Începând cu anul 1994, sub pretextul reamenajării și reabilitării Cimitirului Internațional din Valea Uzului, agenți ai puterii locale de stat (trimiși ai primăriei comunei Sânmartin, județul Harghita) au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi și austrieci, locul rămânând gol. A fost instalat, cu finanțarea primăriei locale și a Ministerului Apărării al Republicii Ungare, fără aprobările și autorizațiile cerute în asemenea cazuri de către lege, un monument pe care s-a gravat inscripția ”Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”.
Lucrările realizate de primăria Sânmărtin, județul Harghita, nu au respectat planurile inițiale ale necropolei din 1927, fiind de asemenea amplasate panouri informative cu numele unor morți de război maghiari, plăci comemorative și aproximativ 600 de însemne de căpătâi specific ungare atât pe suprafețele de teren în care, potrivit schițelor de arhivă, sunt înmormântați morți de război unguri, cât și pe cele pe care figurează morți de război de alte naționalități (români, austrieci, germani, ruși, italieni și sârbi), astfel încât elementele de identificare ale celorlalte naționalități, altele decât cea ungară, să nu se mai regăsească în cimitir. Astfel, Cimitirul a fost deinternaționalizat, inclusiv deromânizat, cu bani de la Budapesta, fără avizul necesar din partea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și cu flagranta încălcare a prevederilor Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare privind regimul juridic al mormintelor ungare de război din România și al mormintelor române de război din Republica Ungară, semnat la București, la 6 martie 2008 și ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 300/2008. Considerăm că acestea sunt fapte de netolerat.
În luna mai 2019 mormintele eroilor români căzuți în Primul Război Mondial și înhumați în Cimitirul Internațional din Valea Uzului au fost profanate de către mai mulți extremiști maghiari, 52 de cruci instalate pe mormintele eroilor români fiind acoperite cu saci de plastic pentru gunoi. Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești a deschis un dosar (nr. unic 910/P/2019) în care polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiuni de profanare de cadavre sau de morminte, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 383 (2) Cod penal. Opinia publică nu cunoaște care au fost rezultatele acestor cercetări penale și evoluțiile dosarului.
De asemenea, în anul 2019, prefectul județului Bacău și prefectul județului Harghita au emis un ordin comun privind constituirea Comisiilor de delimitare a limitelor Unităților Administrativ Teritoriale Asău, Dărmănești, Palanca, Ciucsângeorgiu, Pâuleni-Ciuc, Frumoasa, Lunca de Sus, Lunca de Jos, Plăieșii de Jos, Sânmărtin, la limita hotarului dintre județele Bacău și Harghita. Rezultatele acestor activități de delimitare nu sunt cunoscute opiniei publice naționale.
În luna octombrie 2018, primăria orașului Dărmănești a transmis Oficiului Național pentru Cultul Eroilor documente emise de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău, care precizau că în conformitate cu limita administrativ-teritorială preluată din arhiva fostei Direcții Fond Național Geodezic (deținută la data de 10 ianuarie 1990) și afișată pe geoportalul INSPRIRE al României, amplasamentul Cimitirului Militar Internațional de la Valea Uzului se află în interiorul Unității Administrativ Teritoriale Dărmănești, județul Bacău.
În data de 6 iunie 2019, extremiști maghiari și reprezentanți ai puterii locale de stat, instigați de către unii lideri locali sau de nivel național ai UDMR, au încercat împiedicarea accesului publicului în cimitir și au creat incidente. În acest sens, în data de 29 mai 2019 primăria Sânmărtin, județul Harghita (primar Andras Gergely), a dispus, prin hotărâre de consiliu local, închiderea pe o perioadă de 30 de zile a Cimitirului Internațional din Valea Uzului. Incidentele și provocările din 6 iunie 2019 au fost reflectate pe larg de presa națională, iar medii internaționale, cum ar fi bunăoară, Euronews, care emite și în maghiară, a prezentat evenimentele voit distorsionat, fără ca autoritățile române competente să reacționeze adecvat.
După incidentele din 6 iunie 2019 din Valea Uzului, ambasada României la Budapesta a fost atacată și vandalizată, sub ochii poliției maghiare, de către membri ai așa-numitei ”Mișcări de tineret 64 de Comitate”, organizație maghiară cu caracter fascist și rasist, și ai partidului politic ”Mi Hazank”.
Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe, iar Ministerul Afacerilor Externe al României a respins ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de unii oficiali de la Budapesta, solicitându-i părții maghiare să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența unor oficiali maghiari la Cimitirul Internațional Valea Uzului în data de 6 iunie 2019.
Exprimăm opinia că Ministerul Apărării Naționale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate. În acest sens ar fi binevenit ca Ministerul Apărării Naționale să inițieze adoptarea de către Guvernul României a unei Hotărâri adecvate.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne comunicați punctual:
- Care sunt rezultatele activității Comisiilor de delimitare a limitelor unor Unități Administrativ Teritoriale situate la hotarul dintre județele Bacău și Harghita, Comisii înființate în anul 2019 prin ordinul comun al prefectului județului Bacău și al prefectului județului Harghita, cu specificarea încadrării teritorial-administrative a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?
- Care au fost pozițiile exprimate de atașații militari ai statelor ai căror militari sunt înhumați în necropola internațională din Valea Uzului (Federația Rusă, Germania, Italia, Serbia, Austria etc.) și pe care i-a consultat Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în procesul de preluare în administrare de către Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?
- În ce stadiu se află procesul de preluare de către Ministerul Apărării Naționale a Cimitirului Militar Internațional din Valea Uzului?
Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră oral și în scris.
Nu există răspunsuri