Ionuț Neagu – Interpelare – Necesitatea negocierii și încheierii unui acord în materie de cetățenie între România și Regatul Spaniei.

Adresată:  Bogdan Lucian AURESCU, ministrul Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 02/11/2022

Obiectul interpelării: Necesitatea negocierii și încheierii unui acord în materie de cetățenie între România și Regatul Spaniei.

Stimate domnule ministru,

Vă supun atenției, cu titlu de sesizare oficială, situația românilor din Regatul Spaniei, care pentru a dobândi cetățenia spaniolă se văd constrânși să renunțe mai întâi la cea românească. În momentul de față, în acestă țară se află peste un milion de concetățeni.

Pentru a renunța la cetățenia română, dincolo de procesul complicat, care de facto nu înseamnă altceva decât înstrăinarea definitivă a propriilor cetățeni, se percepe și o taxă de 600 lei, care se achită la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București în momentul depunerii cererii. Această cerere se poate depune și la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din Regatul Spaniei contra sumei de 605 de euro.

Este general cunoscut faptul că, de regulă, Regatul Spaniei nu permite dubla cetățenie. Totuși, în baza unor acorduri bilaterale se poate face o excepție de la această regulă, așa cum s-a procedat în cazul altor țări, astfel încât etnicii români să-și poată păstra cetățenia română. Bunăoară, Regatul Spaniei are încheiate asemenea acorduri cu Italia, Brazilia și majoritatea statelor care fac parte din Hispanofonie.

Folosesc ocazia pentru a sublinia importanța crucială a fenomenului migratoriu din România. Emigrația românească a devenit un fapt social şi economic major, cu caracter ascendent. Mărimea deosebită a diasporei româneşti plasa România pe locul cinci în lume în anul 2019. Potrivit datelor oficiale, la nivelul acestui an, în afara granițelor României trăiau 9,7  milioane de locuitori. Dintre aceștia 5,6  milioane se aflau în diaspora, adică aproximativ 58%. Neoficial, se vehicula încă din 2017 că numărul real al etnicilor și cetățenilor români din străinătate depășea 12  milioane, în condițiile în care, potrivit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, rata anuală a expatrierii cetățenilor români constituie 7,5% din ansamblul corpului social.

Revenind la situația românilor din Regatul Spaniei și având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să ne transmiteți un răspuns referitor la următoarele aspecte:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe consideră necesar și oportun să inițieze, în interesul concetățenilor noștri rezidenți în Regatul Spaniei, consultări și negocieri cu partea spaniolă în vederea încheierii unui Acord în materie de cetățenie care să le permită păstrarea cetățeniei române în cazul dobândirii celei spaniole.
  • În cazul unui răspuns afirmativ la punctul precedent, vă rugăm să precizați orizontul de timp estimat pentru încheierea unui asemenea Acord.
  • Numărul cetățenilor români rezidenți în Regaatul Spaniei care au renunțat la cetățenia română din 1990 până în prezent, defalcat pe fiecare an al perioadei, pe motivul dobândirii cetățeniei spaniole.
  • Cu ce state europene (comunitare sau extracomunitare) a încheiat sau negociază România Acorduri în materie de cetățenie.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dumitru-Viorel Focșa, a declarat că AUR a inițiat un proiect de lege care a fost în această săptămâna dezbătut în Comisia pentru Energie de la Senat și care prevede fuziunea dintre 2 coloși de producere a energiei electrice: CE Oltenia și Hidroelectrica. Potrivit deputatului […]
Deputatul AUR, Antonio Andrușceac, a declarat, în cadrul conferinței săptămânale de presă, că AUR își dorește să vadă în bugetul de stat și acele proiecte benefice pentru țară pe care le va depune opoziția. Liderul deputaților AUR a precizat că AUR se va opune unui buget […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a declarat, în cadrul conferinței de presă săptămânale, că pretextul invocat de Cancelarul Austriei că prin România sau din România există fluxuri masive de imigranți ilegal este unul rușinos din punctul de vedere al AUR. Liderul […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă cu fermitate limbajul extremist și xenofob exprimat în spațiul public de sociologul Gelu Duminică și atrage atenția asupra încercării de resuscitare a unor practici de represiune din perioada nazistă și din comunism. Gelu Duminică a evocat posibilitatea deportării deputatului George […]
Ordonanța care introduce taxa pe soare este un nou tun marca Virgil Popescu! Este uluitor tupeul cu care ministrul Energiei dă românilor asigurări că nimeni, niciodată, nu va plăti taxe pentru energia solară, în același discurs în care enumeră situațiile în care statul se angajează să […]
Basarabia e Romania
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită guvernelor de la București și Chișinău inițierea imediată de consultări bilaterale, precum și cu partenerii politici europeni și euro-atlantici, pentru stabilirea etapelor și măsurilor concrete în vederea reunificării statului și a națiunii române. Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor […]