Ionuț Neagu – Interpelare – Necesitatea negocierii și încheierii unui acord în materie de cetățenie între România și Regatul Spaniei.

Adresată:  Bogdan Lucian AURESCU, ministrul Afacerilor Externe

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 02/11/2022

Obiectul interpelării: Necesitatea negocierii și încheierii unui acord în materie de cetățenie între România și Regatul Spaniei.

Stimate domnule ministru,

Vă supun atenției, cu titlu de sesizare oficială, situația românilor din Regatul Spaniei, care pentru a dobândi cetățenia spaniolă se văd constrânși să renunțe mai întâi la cea românească. În momentul de față, în acestă țară se află peste un milion de concetățeni.

Pentru a renunța la cetățenia română, dincolo de procesul complicat, care de facto nu înseamnă altceva decât înstrăinarea definitivă a propriilor cetățeni, se percepe și o taxă de 600 lei, care se achită la sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie din București în momentul depunerii cererii. Această cerere se poate depune și la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din Regatul Spaniei contra sumei de 605 de euro.

Este general cunoscut faptul că, de regulă, Regatul Spaniei nu permite dubla cetățenie. Totuși, în baza unor acorduri bilaterale se poate face o excepție de la această regulă, așa cum s-a procedat în cazul altor țări, astfel încât etnicii români să-și poată păstra cetățenia română. Bunăoară, Regatul Spaniei are încheiate asemenea acorduri cu Italia, Brazilia și majoritatea statelor care fac parte din Hispanofonie.

Folosesc ocazia pentru a sublinia importanța crucială a fenomenului migratoriu din România. Emigrația românească a devenit un fapt social şi economic major, cu caracter ascendent. Mărimea deosebită a diasporei româneşti plasa România pe locul cinci în lume în anul 2019. Potrivit datelor oficiale, la nivelul acestui an, în afara granițelor României trăiau 9,7  milioane de locuitori. Dintre aceștia 5,6  milioane se aflau în diaspora, adică aproximativ 58%. Neoficial, se vehicula încă din 2017 că numărul real al etnicilor și cetățenilor români din străinătate depășea 12  milioane, în condițiile în care, potrivit Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, rata anuală a expatrierii cetățenilor români constituie 7,5% din ansamblul corpului social.

Revenind la situația românilor din Regatul Spaniei și având în vedere cele prezentate, vă rugăm respectuos să ne transmiteți un răspuns referitor la următoarele aspecte:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe consideră necesar și oportun să inițieze, în interesul concetățenilor noștri rezidenți în Regatul Spaniei, consultări și negocieri cu partea spaniolă în vederea încheierii unui Acord în materie de cetățenie care să le permită păstrarea cetățeniei române în cazul dobândirii celei spaniole.
  • În cazul unui răspuns afirmativ la punctul precedent, vă rugăm să precizați orizontul de timp estimat pentru încheierea unui asemenea Acord.
  • Numărul cetățenilor români rezidenți în Regaatul Spaniei care au renunțat la cetățenia română din 1990 până în prezent, defalcat pe fiecare an al perioadei, pe motivul dobândirii cetățeniei spaniole.
  • Cu ce state europene (comunitare sau extracomunitare) a încheiat sau negociază România Acorduri în materie de cetățenie.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/05/2024 Obiectul întrebării: Chișinăul, în complicitate tacită cu Patriarhia […]
    Adresată:  Doamnei  Maria Monica GUBERNAT, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 28.05.2025 Obiectul întrebării: […]
  Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României Domnului Adrian-Ioan VEȘTEA, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației Domnului Iustin-Marinel CIONCA-ARGHIR, președinte al Consiliului               județean Arad Domnului Ilie BOLOJAN, președinte al Consiliului județean Bihor Domnului Sándor TAMÁS, președinte al Consiliului județean Covasna Domnului Csaba BORBOLY, președinte […]
Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care sesizam faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă. Cu scopul fals de a-și promova cartea pe […]
  Adresată:  Doamnei Ancuța Gianina OPRE – Președintele Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea […]
  Adresată:  Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/05/2024 Obiectul întrebării: Acțiunile ofensatoare de „comemorare” a Trianonului […]