Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României
De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi
Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 05/12/2023
Obiectul interpelării: Fuzionarea Institutului pentru Sudiul Problemelor Minoirtăților Naționale cu Departamentul pentru Relații Interetnice sau cu Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.
Stimate domnule prim-ministru,
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) a fost înfiinţat prin Ordonanţa Guvernului 121/2000, aprobată prin Legea 396/2001, funcţionează conform prevederilor Hotărârii Guvernului 893/2007, își are sediul în municipiul Cluj-Napoca și, ca instituţie publică distinctă, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, se află în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
Obiectivele ISPMN sunt studierea şi cercetarea inter şi pluridisciplinară a păstrării, dezvoltării şi exprimării identităţii etnice, aspectelor sociologice, istorice, culturale, lingvistice, religioase sau de altă natură ale minorităţilor naţionale şi ale altor comunităţi etnice din România. ISPMN a beneficiat de finanțări din partea guvernului Republicii Ungare, cu care dezvoltă un parteneriat activ de mulți ani de zile.
Potrivit Hotărârii nr. 111 din 24 februarie 2005, Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) se organizează şi funcţionează ca structura fără personalitate juridică, în subordinea primului-ministru şi în coordonarea ministrului delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
Una din atribuțiile principale DRI, potrivit HG nr. 111/2005 este: ” p) sprijină cercetările ştiinţifice în domeniul relaţiilor interetnice, prin menţinerea de contacte şi colaborarea cu organizaţii, instituţii şi personalităţi din domeniu” (art. 2).
Constatăm de asemenea că în cadrul Academiei Române există Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE). CESPE este un institut de cercetare științifică al Academiei Române înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 677 în anul 1991. Activitățile Centrului urmăresc cercetarea aspectelor complexe ale dinamicii relațiilor interetnice din spațiul romanesc, identificarea principalelor probleme cu care se confruntă comunitățile etnice aparținând minorităților naționale din România sau ale românilor din afara granițelor, în contextul proceselor și politicilor europene în domeniu.
CESPE participă activ la promovarea și păstrarea identității culturale a comunităților etnice de interes pentru România, a problemelor care vizează crizele identitare în contextul reașezării structurilor europene, prin realizarea de cercetări sociologice, demografice, antropologice, etnografice, centrate pe identitatea culturală și națională a persoanelor în cadre de viață diverse, de la cel etnic de apartenență la cel național și general european, pe aspecte vizând statutul și drepturile acestora (sociale, culturale, politice, lingvistice și religioase), calitatea conviețuirii interetnice în noua Europă.
Constatăm că ISPMN, înființat în anul 2002 în cadrul DRI, dublează parțial atribuțiile DRI, după cum dublează integral atribuțiile CESPE, înființat în anul 1991 în cadrul Academiei Române, forul științific suprem al țării și națiunii.
Exprimăm opinia că, în condițiile reformei administrației publice centrale, a politicilor de austeritate și economicitate și de creștere a eficienței administrative, precum și din perspectiva necesității reale a concentrării potențialului științific (de cercetare) al țării și națiunii se impune imperios adoptarea unei decizii privind fuzionarea ISPMN fie cu DRI, fie cu CESPE. O altă soluție pentru evitarea dublării atribuțiilor în domeniul de cercetare ar fi, pur și simplu, desființarea DRI.
Având în vedere această situație, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Cum intenționează Guvernul României să evite dublarea atribuțiilor diverselor instituții finanțate de la bugetul de stat în domeniului cercetărilor minorităților naționale (studii etnice și interetnice).
- Dacă Guvernul consideră necesară fuzionarea Institutului pentru Studiul Problemelor Minorităților Naționale cu: a) Departamentul Relații Interetnice sau b) Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.
Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite. Vă rugăm să prezentați răspunsul dumneavoastră oral și în scris.
Nu există răspunsuri