Ionuț Neagu – Interpelare – Fuzionarea Institutului pentru Studiul Problemelor Minorităților Naționale cu Departamentul pentru Relații Interetnice sau cu Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academei Române

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 05/12/2023

Obiectul interpelării: Fuzionarea Institutului pentru Sudiul Problemelor Minoirtăților Naționale cu Departamentul pentru Relații Interetnice sau cu Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

Stimate domnule prim-ministru,

Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) a fost înfiinţat prin Ordonanţa Guvernului 121/2000, aprobată prin Legea 396/2001, funcţionează conform prevederilor Hotărârii Guvernului 893/2007, își are sediul în municipiul Cluj-Napoca și, ca instituţie publică distinctă, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, se află în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Obiectivele ISPMN sunt studierea şi cercetarea inter şi pluridisciplinară a păstrării, dezvoltării şi exprimării identităţii etnice, aspectelor sociologice, istorice, culturale, lingvistice, religioase sau de altă natură ale minorităţilor naţionale şi ale altor comunităţi etnice din România. ISPMN a beneficiat de finanțări din partea guvernului Republicii Ungare, cu care dezvoltă un parteneriat activ de mulți ani de zile.

Potrivit Hotărârii nr. 111 din 24 februarie 2005, Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) se organizează şi funcţionează ca structura fără personalitate juridică, în subordinea primului-ministru şi în coordonarea ministrului delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Una din atribuțiile principale DRI, potrivit HG nr. 111/2005 este: ” p) sprijină cercetările ştiinţifice în domeniul relaţiilor interetnice, prin menţinerea de contacte şi colaborarea cu organizaţii, instituţii şi personalităţi din domeniu” (art. 2).

Constatăm de asemenea că în cadrul Academiei Române există Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE). CESPE este un institut de cercetare științifică al Academiei Române înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 677 în anul 1991. Activitățile Centrului urmăresc cercetarea aspectelor complexe ale dinamicii relațiilor interetnice din spațiul romanesc, identificarea principalelor probleme cu care se confruntă comunitățile etnice aparținând minorităților naționale din România sau ale românilor din afara granițelor, în contextul proceselor și politicilor europene în domeniu.

CESPE participă activ la promovarea și păstrarea identității culturale a comunităților etnice de interes pentru România, a problemelor care vizează crizele identitare în contextul reașezării structurilor europene, prin realizarea de cercetări sociologice, demografice, antropologice, etnografice, centrate pe identitatea culturală și națională a persoanelor în cadre de viață diverse, de la cel etnic de apartenență la cel național și general european, pe aspecte vizând statutul și drepturile acestora (sociale, culturale, politice, lingvistice și religioase), calitatea conviețuirii interetnice în noua Europă.

Constatăm că ISPMN, înființat în anul 2002 în cadrul DRI, dublează parțial atribuțiile DRI, după cum dublează integral atribuțiile CESPE, înființat în anul 1991 în cadrul Academiei Române, forul științific suprem al țării și națiunii.

Exprimăm opinia că, în condițiile reformei administrației publice centrale, a politicilor de austeritate și economicitate și de creștere a eficienței administrative, precum și din perspectiva necesității reale a concentrării potențialului științific (de cercetare) al țării și națiunii se impune imperios adoptarea unei decizii privind fuzionarea ISPMN fie cu DRI, fie cu CESPE. O altă soluție pentru evitarea dublării atribuțiilor în domeniul de cercetare ar fi, pur și simplu, desființarea DRI.

Având în vedere această situație, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Cum intenționează Guvernul României să evite dublarea atribuțiilor diverselor instituții finanțate de la bugetul de stat în domeniului cercetărilor minorităților naționale (studii etnice și interetnice).
  • Dacă Guvernul consideră necesară fuzionarea Institutului pentru Studiul Problemelor Minorităților Naționale cu: a) Departamentul Relații Interetnice sau b) Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite. Vă rugăm să prezentați răspunsul dumneavoastră oral și în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]