Ionuț Neagu – Interpelare – Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi,

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 18/10/2023

Obiectul interpelării: Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Stimate domnule prim-ministru,

Aflându-vă la începutul lunii curente în vizită la fabrica din Ploiești a firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ați declarat oficial, în calitate de prim-ministru: ”În pachetul de măsuri fiscal am propus inclusiv mărirea accizei la băuturile cu zahăr. Este o măsură legitimă în susţinerea sănătăţii populaţiei, mai ales a tinerilor, care sunt consumatori de astfel de băuturi. Începând de astăzi am un gentlemen’s agreement cu conducerea companiei că toată această supraimpozitare se va întoarce în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual:

  1. Temeiul și conformitatea legală a ”gentlemen’s agreement”-ului făcut de dumneavoastră, în calitate oficială, cu conducerea companiei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL. Pe cât de legitim este, în opinia dumneavoastră, un asemenea demers, din perspectiva interesului public privind economicitatea, eficacitatea și eficiența finanțelor publice?
  • Dacă această chestiune a făcut obiectul discuțiilor în ședință de Guvern și dacă Guvernul v-a încredințat un mandat privind relația dumneavoastră, în calitate oficială, cu firma Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL.
  • Cu câte alte firme și cu care anume dintre ele aveți ”gentlemen’s agreement”-uri cu conducerea ca supraimpozitarea se se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete ați întreprins și ce decizii ați adoptat dumneavoastră ca prim-ministru sau a întreprins și adoptat Guvernul României începând cu ziua în care ați vizitat una din cele 3 fabrici din țara noastră ale firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL în legătură cu ”gentlemen’s agreement”-ul dumneavoastră ca supraimpozitarea să se întoarcă în această companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. Vă rugăm să precizați dacă inițiativele și deciziile Guvernului în această chestiune au fost sau nu expertizate sub aspectul euroconformității și sub cel al riscurilor de corupție.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete urmează să întreprindeți și ce decizii  urmează să adoptați dumneavoastră ca prim-ministru sau urmează să întreprindă și să adopte Guvernul României în legătură cu acest ”gentlemen’s agreement” pe care îl aveți cu firma respectivă.
  • Care este impactul estimat în cifre absolute pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice al ”gentlemen’s agreement”-ului dumneavoastră cu conducerea firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ca supraimpozitarea să se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. În eventualitatea că aveți ”gentlemen’s agreement”-uri similare și cu alte firme, vă rugăm să vă referiți și la impactul estimat al acestora pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]