Ionuț Neagu – Interpelare – Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi,

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 18/10/2023

Obiectul interpelării: Euroconformitatea, legalitatea și legitimitatea înțelegerilor dumneavoastră cu firma Coca Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL privind acordarea de ajutoare de stat de la bugetul țării.

Stimate domnule prim-ministru,

Aflându-vă la începutul lunii curente în vizită la fabrica din Ploiești a firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ați declarat oficial, în calitate de prim-ministru: ”În pachetul de măsuri fiscal am propus inclusiv mărirea accizei la băuturile cu zahăr. Este o măsură legitimă în susţinerea sănătăţii populaţiei, mai ales a tinerilor, care sunt consumatori de astfel de băuturi. Începând de astăzi am un gentlemen’s agreement cu conducerea companiei că toată această supraimpozitare se va întoarce în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare”.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual:

  1. Temeiul și conformitatea legală a ”gentlemen’s agreement”-ului făcut de dumneavoastră, în calitate oficială, cu conducerea companiei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL. Pe cât de legitim este, în opinia dumneavoastră, un asemenea demers, din perspectiva interesului public privind economicitatea, eficacitatea și eficiența finanțelor publice?
  • Dacă această chestiune a făcut obiectul discuțiilor în ședință de Guvern și dacă Guvernul v-a încredințat un mandat privind relația dumneavoastră, în calitate oficială, cu firma Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL.
  • Cu câte alte firme și cu care anume dintre ele aveți ”gentlemen’s agreement”-uri cu conducerea ca supraimpozitarea se se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete ați întreprins și ce decizii ați adoptat dumneavoastră ca prim-ministru sau a întreprins și adoptat Guvernul României începând cu ziua în care ați vizitat una din cele 3 fabrici din țara noastră ale firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL în legătură cu ”gentlemen’s agreement”-ul dumneavoastră ca supraimpozitarea să se întoarcă în această companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. Vă rugăm să precizați dacă inițiativele și deciziile Guvernului în această chestiune au fost sau nu expertizate sub aspectul euroconformității și sub cel al riscurilor de corupție.
  • Ce inițiative, demersuri și acțiuni concrete urmează să întreprindeți și ce decizii  urmează să adoptați dumneavoastră ca prim-ministru sau urmează să întreprindă și să adopte Guvernul României în legătură cu acest ”gentlemen’s agreement” pe care îl aveți cu firma respectivă.
  • Care este impactul estimat în cifre absolute pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice al ”gentlemen’s agreement”-ului dumneavoastră cu conducerea firmei Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company) SRL ca supraimpozitarea să se întoarcă în companie sub formă de ajutor de stat în proiectele viitoare. În eventualitatea că aveți ”gentlemen’s agreement”-uri similare și cu alte firme, vă rugăm să vă referiți și la impactul estimat al acestora pentru 2023 și 2024 asupra finanțelor publice.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]