Adresată:
Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
De către: Deputat Ionelia-Florenţa PRIESCU
Circumscripția electorală: Nr. 20 Gorj
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 25.03.2025
Interpelare: PNRR şi zonele de protecţie propuse în judeţul Gorj
Stimate domnule Ministru,
În calitate de deputat al județului Gorj, vă adresez prezenta interpelare cu privire la situația generată de includerea unei suprafețe semnificative din fondul forestier al județului Gorj în zone de protecție, conform prevederilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Conform informațiilor publice, aproape 45% din suprafața totală a pădurilor județului Gorj urmează să fie incluse în arii naturale protejate, aspect ce implică un regim de protecție strictă asupra pădurilor în cauză. Această decizie are implicații majore asupra economiei locale, turismului și mijloacelor de trai ale locuitorilor din zonă. Menționez că această veste a dat naștere unui adevărat val de revoltă în rândul comunităților afectate întrucât viața locuitorilor, viață care se desfășoară conform unor cutume bine înrădăcinate, va fi afectată profund.
Astfel, restricțiile impuse prin această măsură interzic nu doar exploatarea lemnului, ci și alte activități specifice zonei precum adunarea de lemne de foc, culesul fructelor de pădure și al ciupercilor, elemente esențiale pentru subzistența multor familii din aceste zone. Nu trebuie să scot în evidență gradul de sărăcie ridicat din județul Gorj, întrucât este un aspect cunoscut, dar cum le vom spune acestor oameni, care au fost abandonați de Statul Român în repetate rânduri, că nu vor mai putea aduna lemne pentru foc, fructe de pădure sau ciuperci.
Această măsură ridică semne de întrebare în ceea ce privește sustenabilitatea economică a județului Gorj, care se bazează pe turism, resurse naturale și pe avantajele economice oferite de natură. Inclusiv președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a recunoscut public pericolul acestui demers și a susținut că această suprafață nu va fi aplicată. Însă, la acest moment, nu avem nicio garanție că asigurările date de acesta ori de alți oameni politici vor fi respectate.
Doresc să atrag atenția că Strategia Europeană privind biodiversitatea pentru anul 2030 prevede că, în ceea ce privește conservarea biodiversității, România trebuie să implementeze noile ținte propuse de Strategia Europeană privind biodiversitatea care prevăd un procent de 30% din suprafața terestră și marină acoperită cu arii naturale protejate și un procent de 10% din teritoriul național aflat în protecție strictă.
Trebuie stabilit de ce județul Gorj depășește cu mult această limită și de ce județul Gorj este cel care trebuie să ridice media națională. La o primă analiză se poate argumenta că altor județe le-au fost atribuite procentaje de suprafață de arii naturale protejate mult mai mici decât ar fi trebuit în realitate. Mai mult de atât, se poate argumenta că procedura prin care au fost stabilite aceste suprafețe a fost viciată prin erori ori prin rea-credință dat fiind faptul că un județ se află mult peste media înaintată de Strategia Europeană și pare să fie cel sacrificat pentru a ridica media națională.
În calitate de deputat de Gorj, este de datoria mea să întreprind acțiunile necesare pentru protejarea traiului populației din Gorj, mai ales în contextul actual în care județul Gorj este cel mai afectat județ al Țării în ce privește prevederile PNRR propuse.
Astfel, mă poziționez în sprijinul comunităților locale și vă solicit, pe cale oficială, analiza situației și identificarea soluțiilor conforme de ameliorare a problemei. Consider că trebuie avută în vedere renegocierea prevederilor din PNRR în sensul micșorării suprafețelor de arii protejate propuse pentru județul Gorj.
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră, în scris, la această interpelare întrucât problemele semnalate au implicații majore asupra vieții și securității economice a populației din județul Gorj, populație pe care o reprezint în calitatea mea de deputat în Parlamentul României.
Comments are closed