Adresată: Domnului Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale
De către domnul senator: Constantin-Ciprian IACOB
Circumscripţia electorală: nr. 16, Dâmbovița
Grupul Parlamentar: AUR
Ședința Senatului din data de: 09.04.2025
Obiectul Întrebării: Evaluarea capacității infrastructurii rutiere strategice din România pentru mobilitatea NATO
STIMATE DOMNULE MINISTRU,
Într-un interviu acordat revistei de specialitate Rail Freight, generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a povestit o întâmplare din România, când transportul tehnicii grele pe calea ferată s-a dovedit a fi singura soluție pentru a traversa Carpații, din cauza proastei infrastructuri rutiere din țara noastră. „Spre exemplu, transportul unui vehicul militar greu peste munții Carpați în România nu s-a putut face pe șosea”, a spus Ben Hodges care a adăugat că „aici (în România), singura opțiune a fost calea ferată”. Într-un alt interviu acordat unor publicații din România, în august 2023, Ben Hodges afirma următoarele: „Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României.”
În acest context, presa acuză chiar că exercițiul militar NATO – Dacian Spring 25 –, ce urma să aibă loc în România, va fi anulat / amânat din cauza neefectuărilor reparațiilor necesare la anumite drumuri de pământ, a două podețe și a unui un pod, ceea ce face imposibilă deplasarea tehnicii militare NATO în poligonul Cincu (jud. Braşov).
În 2018 și, ulterior în 2022, UE a lansat planuri de acțiune pentru o deplasare cât mai rapidă și mai sigură a logisticii militare între țările membre, precum și peste 1,75 miliarde de euro finanțare pusă la dispoziție, printr-un program de îmbunătățire a conectivității europene (CEF).
În acest context, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care este stadiul lucrărilor de infrastructură rutieră necesare deplasării în bune condiții a tehnicii militare NATO în cadrul poligonului Cincu?
- Care este suma atrasă de România din instrumentul de finanțare „Mecanismul pentru Interconectarea Europei” (CEF) 2021-2027 – componenta Mobilitate Militară” și care este stadiul proiectelor care au primit aprobarea de finanțare?
Comments are closed