Adresată: Domnului Sorin-Mihai Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii
De către domnul senator: Constantin-Ciprian IACOB
Circumscripția electorală: nr.16, Dâmboviţa
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Ședința Senatului din data de: 19.03.2025
Obiectul Întrebării: Drepturile pasagerilor în transportul feroviar
Stimate Domnule Ministru,
Duminică, 16 martie 2025, locomotiva trenului București – Timișoara aparținând de Societatea ASTRA TRANS CARPATIC SRL, operator feroviar cu capital privat, s-a defectat la Lugoj. Acest incident a presupus schimbarea locomotivei, deci o întârziere de 3 ore în gara din Timișoara și cel puțin o oră de mers fără căldură, în condițiile temperaturii scăzute din acea zi.
Călătorii nemulțumiți nu au primit nicio informație suplimentară în tren, legată de situația remedierii defecțiunii, iar în urma apelurilor telefonice la companie, nu au primit nici răspunsuri legate de eventuale despăgubiri, din cauză că nu ar fi prevăzut așa ceva în legislația națională. Pe de altă parte, conform Regulamentului UE 782/2021, art. 19 (1), pentru întârzieri mai mari de 120 minute la destinație este prevăzută o despăgubire pentru calator în cuantum de 50% din valoarea legitimației de călătorie utilizate.
În acest context, domnule ministru, vă rog să-mi răspundeți la următoarea întrebare:
Care este cadrul legal care transpune în legislația românească Regulamentul (UE) 2021/782 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2021 privind drepturile și obligațiile călătorilor din transportul feroviar?
De ce acest Regulament nu a fost transpusă în integralitatea sa, mai ales în ceea ce privește drepturile la despăgubire a pasagerilor în transportul feroviar?
Comments are closed