Domnului: Adrian Oros, Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
De la: Deputat Serban Gianina (AUR )
Obiectul întrebării: Teritoriul național, între obiectul tranzacțiilor și garanțiile constituționale.
Stimate domnule ministru,
Constituția României, în articolul 1, alin. 5.) prevede că În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie. Încep cu acest enunț pentru a înțelege, cu toții, că suntem egali în fața legii, atât în exprimarea drepturilor noastre, cât și în respectarea lor și a rigorilor impuse de acestea.
Pornind tot de la Constituția României, trebuie să acordăm atenția cuvenită teritoriului țării, ca acesta să nu se înstrăineze în nici un fel, nici măcar la bucată, acesta fiind idealul inaintașilor noștri care și-au dat viața secole la rând pentru țară.
”Noi vrem pământ” nu e doar o poezie ce a reflectat situația de la începutul secolului XX, când țăranul român, supus la batjocură din partea arendașilor străini, își cerea dreptul asupra muncii sale. Noi, românii vrem ca acest pămănt românesc să rămână al nostru, al acestui neam, nu îl înstrăinăm nimanui.
Domnule ministru, singura țară din Uniunea Europeană care își dă acordul ca pământurile ei să fie înstrăinate e România. În alte țări acest lucru e aspru sancționat, fiind o faptă penală, așa cum ar fi normal și în cazul României. Bulgaria, Franța, Germania, Olanda pun piedici prin lege vânzării terenurilor.
În acest context, în care nici o altă țară europeană nu-și vinde terenurile către străini și ținând cont de prevederile Constituției, domnule ministru, vă rog să-mi comunicați:
1. Care este cauza lipsei de intervenție în împiedicarea vânzării terenurilor către străini?
2. Veți lua măsuri pentru împiedicarea acestui fenomen?
3. Veți iniția sau veți susține un proiect legislativ care să pună capăt vânzării terenurilor,
chiar și pe bucăți?
Nu există răspunsuri