Adresată: Domnului Petre DAEA, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
De către: Deputat Gianina ȘERBAN, circumscripția electorală nr. 25 Ilfov
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Obiectul întrebării: Programe și subvenții pentru susținerea fermierilor și a agriculturii din România
Stimate domnule ministru,
Potențialul agricol al României este uriaș prin solurile fertile care susțin o serie largă de culturi agricole.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale elaborează și implementează în mod prioritar politici agroalimentare benefice fermierilor, procesatorilor și în special, consumatorilor. Având programe de susținere a celor ce se află în lanțul agroalimentar, putem dezvolta durabil, ecologic, sustenabil și în condiții de siguranță alimentară, agricultura din România și produsele finite rezultate.
Consider că în prezent, fermierii nu sunt suficient de susținuți prin programe și strategii de către instituțiile aflate în subordinea ministerului pe care îl coordonați. Astfel, din discuțiile cu fermierii, de multe ori am constatat că nu sunt informați cu privire la programele existente și la beneficiile acestora. În cele mai multe cazuri, descurajați fiind de blocajele birocratice, de lipsa de informare și de incertitudinea în plan financiar, aceștia renunță în a-și valorifica terenurile agricole. În acest sens, asistăm la degradarea terenurilor, eroziunea solului și distrugerea stratului de sol fertil.
O mai bună cunoaștere a programelor derulate de instituțiile aflate în subordinea ministerului pe care îl coordonați ar dezvolta agricultura din România, ar crește capacitatea forței de muncă, ar exista o producție mult mai mare și diversificată, implicit prețuri mult mai mici și competitive cu produsele ce vin din alte țări, de multe ori având o calitate mult mai slabă.
România s-a angajat prin implementarea Politicii Agricole Comune (PAC) că va avea un sector agroalimentar durabil, stabil, competitiv, rezolvând probleme existente, asigurând prețuri rezonabile pentru consumatori și identificând modalități optime de abordare a factorilor externi, precum schimbările climatice.
Așadar, domnule ministru, doresc să îmi transmiteți următoarele:
1. Care sunt principalele programe de susținere a fermierilor și agriculturii din România în anul 2023?
2. Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale are în program lansarea altor programe de susținere a fermierilor din România?
3. Ce productivitate au avut fermierii în ultimii 5 ani? Aș dori ca răspunsul să fie defalcat pe județe.
Nu există răspunsuri