Adresată:Domnului Mircea FECHET, ministrul mediului, apelor și pădurilor
De către:Deputat Gianina ȘERBAN, circumscripția electorală: nr. 25 Ilfov
Obiectul întrebării: Protejarea Dunării, o prioritate pentru România
Stimate domnule ministru,
Pe 29 iunie sărbătorim anual ziua Dunării, o zi importantă pentru noi toți și pentru celelalte țări străbătute de Dunăre, o zi în care ar trebui să apreciem mult mai mult importanța Dunării și a afluenților săi, de la izvorâre până în Marea Neagră. În ultimii 33 de ani nu s-au făcut lucrări majore de îmbunătățire a albiilor Dunării și nici de protecție a barajelor ce se află de-a lungul cursului de apă.
Regiunea Dunării are un potențial de creștere economică care în ultimii ani nu a fost suficient exploatat. Dunărea reprezintă un coridor Pan-european de transport, transportul fluvial fiind cel mai ieftin mod de a transporta mărfurile. Totodată, fluviul reprezintă o bună modalitate de producere a energiei electrice precum, hidrocentralele Porțile de Fier, iar importanța conectării Uniunii Europene cu zona Transcaucaziană și a Asiei ar trebui să reprezinte o prioritate, nu numai pentru România, cât și pentru întreaga comunitate europeană.
În România, Dunărea are o lungime de peste 1075 km și cuprinde 4 mari sectoare precum sectorul Baziaş – Porţile de Fier II, sectorul Porţile de Fier II – Călăraşi, sectorul Călăraşi – Brăila și sectorul Brăila – Marea Neagră.
Dunărea reprezintă o oportunitate uriașă pentru România în vederea unei bune dezvoltări economice, a transportului maritim, a turismului din România și a sporirii capacității energetice.
Domnule ministru, doresc să îmi transmiteți următoarele:
1. În ultimele 12 luni, au fost executate lucrări de întreținere de-a lungul cursului Dunării?
2. Ce sume au fost alocate pentru a întreține și dezvolta cursul Dunării?
3. Ce alte proiecte veți iniția de-a lungul cursului Dunării în vederea stimulării turismului, creșterii capacității de producție a energiei și, implicit, creșterea economiei României?
Nu există răspunsuri