Domnului : Virgil Popescu, ministrul energiei
De la : Deputat Serban Gianina (AUR )
Obiectul interpelarii : Rezervele de gaz ale României
Stimate domnule ministru,
România a fost cândva prima țară care a avut iluminat public, iar asta pe bază de petrol. La fel, România a avut în proprietate zăcăminte de gaze ce i-au asigurat independența energetică.
Astăzi aceste zacaminte sunt exploatate de două entități, Romgaz cu capital 70% românesc al statului român prin ministerul energiei, respectiv OMV Petrom, la care statul român este acționar cu o participare de 27%. Cu toții cunoaștem faptul că guvernul trebuie să asigure sursele de gaz pentru încălzirea locuințelor peste iarnă, iar acest fapt poate fi realizat doar constituind rezerve, chiar rezerve strategice, acest gaz fiind o materie ce poate fi înmagazinată.
Mai cunoaștem faptul că OMV Petrom produce energie electrică pe bază de gaz în centrala proprie de la Brazi.
Având în vedere cele expuse mai sus, domnule ministru al energiei, doresc să-mi transmiteți urmatoarele aspecte, punctual:
- Cum v-ati asigurat ca rezervele de gaz constituite de cele doua companii la care statul este actionar (Romgaz si OMV) sunt suficiente pentru acoperirea oricaror situatii dificile in perioada iernii 2021-2022 si cat reprezinta din capacitatea de stocare la nivel national?
- Tinand cont că, în conformitate cu legislatia in vigoare, populația este prioritară în aprovizionarea cu gaze naturale, va rugam sa ne spuneti care vor fi masurile luate in contextul in care se preconizeaza o crestere abrupta a preturilor la gaze, pentru ca aceste resurse sa fie accesibile pentru toate categoriile de populatie? Observam ca masurile preconizate de ajutorare a populatiei nu acopera cresterea de preturi.
- Cum va asigurati ca reprezentantii statului roman, aflati in Consiliu de Administratie OMV Petrom, verifica respectarea de catre OMV a normelor si reglementarilor legale in vigoare in ceea ce priveste folosirea rezervelor de gaz pentru productia de energie electrica, in centrala proprie de la Brazi. De asemenea, cum aceiasi reperezentanti verifica politica OMV de folosire a resurselor naturale ale statului in interesul populatiei tarii.
4. In campania electorala din noiembrie 2020, ati declarat ca „Liberalizarea preturilor la gaze naturale va scadea pretul”. Observam ca pretul pentru populatia Romaniei a crescut. Cum explicati?
Nu există răspunsuri