Gianina Șerban – interpelare parlamentară către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – România nu este pregătită să ofere necesarul de hrană al românilor .

Adresată: domnului Adrian-Ionuț CHESNOIU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale

De către: Deputat Gianina ȘERBAN

Circumscripția electorală: nr. 25 Ilfov

Grupul parlamentar: Alianţa pentru Unirea Românilor

Obiectul interpelării: România nu este pregătită să ofere necesarul de hrană al românilor

Stimate domnule ministru,

Românii întâmpină din ce în ce mai multe greutăți în a-și plăti facturile la energie electrică și gaze. Toate aceste facturi i-au îngenuncheat pe români, iar măsurile luate până acum de guvern se dovedesc a fi inutile.

În acest context trăim de foarte mult timp, românii fiind la limita existenței, însă acum aceștia se confruntă cu o altă problemă majoră ce va împovăra din nou populația: lipsa alimentelor. De ani de zile s-a atras atenția asupra lipsei de investiții cu adevărat necesare în agricultură precum irigațiile, o mai bună trasabilitate a alimentelor și chiar crearea de mecanisme prin care să ajutăm micii producători.

Știm cu toții că sistemele de irigații nu doar că nu s-au extins, ba dimpotrivă, au fost distruse sau furate. Anii trecuți am atras atenția asupra recoltelor de legume lucrate cu atâta sudoare, dar aruncate la gunoi pentru că nu există piață de desfacere a acestor produse românești, piața fiind invadată de produse importate, mai ieftine dar și mai slabe din punct de vedere calitativ și nutritiv.

În luna ianuarie a acestui an, una din fabricile de zahăr cu tradiție din România, mai exact din Luduș, județul Mureș, și-a închis porțile, iar riscul ca întreaga fabrică să ajungă la fier vechi este unul real, deși întreaga instalație este funcțională, iar producătorii de sfeclă de zahăr nu mai au cum să-și valorifice munca.

Cu toții am văzut faptul că în PNRR nu a fost prevăzut nici măcar un subcapitol care să solicite fonduri pentru investiții în agricultură, pentru a readuce la un nivel minim toate aceste pierderi în agricultură și pentru a asigura necesarul de hrana al românilor.

Toate acestea vor avea din păcate un singur rezultat, lipsa alimentelor care va duce la creșterea necontrolată și nejustificată a prețurilor.

Având în vedere cele expuse, domnule ministru, doresc să îmi transmiteți următoarele:

  1. Cum veți gestiona o viitoare posibilă criză alimentară?
  2. Ce investiții sunt prevăzute în programul dumneavoastră cu privire la sistemul de irigații?
  3. Care vor fi sumele alocate pentru realizarea viitoarelor investiții în agricultură?
  4. Cum veți încuraja producătorii români să își desfășoare activitatea în condițiile în care nu mai există piață de desfacere și implicit interes pentru produsele lor?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]