Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR: “Guvernul României va desființa Agenția Națională pentru Locuințe”

În prezent, în conturile ANL se află peste 100 de milioane de euro. Aceste sume vor fi transferate la Ministerul Dezvoltării sau destinate altor „necesități” legate de campania electorală a partidelor „pro-europene”.

Pe lângă faptul că aproximativ 100 de angajați ai ANL vor fi concediați, este important de menționat că ANL are aproximativ 53.000 de chiriași și câteva sute de debitori ipotecari. Chiriile sunt modice în prezent, iar ratele sunt reduse comparativ cu nivelul actual al pieței. Odată cu desființarea ANL, chiriile și ratele vor crește substanțial. Totuși, nu este ca și cum acești oameni nu ar vota cu partidele „pro-europene” din frica extremiștilor.

În altă ordine de idei, având în vedere că ANL are din 2006 un contract cu Banca Mondială pentru finanțarea construcției de locuințe pentru tineri, cu dobândă zero, iar Uniunea Europeană a aprobat deja un program de construcție de locuințe ieftine, în valoare de zeci de miliarde de euro anual, este extrem de interesant că Marcel Ciolacu vrea să desființeze tocmai acum ANL, care se ocupă exact cu acest tip de activitate – construcția de locuințe accesibile pentru tineri și persoane cu venituri mici, dar cu familie numeroasă.

Nota bene: ANL construiește la costuri de 850 euro/mp, la cheie. O casă cu teren de 300 mp de la Primărie, cu amprentă la sol de 90 mp, costă aproximativ 85.000 de euro, iar prețul poate fi achitat din credit cu dobândă zero, prin Banca Mondială.

Unii vor obiecta că multă vreme ANL a fost utilizată mai mult pentru sinecuri și „învârtiți”, dar aceste cazuri izolate au fost rapid sancționate. În realitate, ANL își îndeplinește rolul foarte bine, în ciuda schimbărilor frecvente de conducere, iar activitatea sa este mai mult decât necesară într-o societate care are nevoie de peste un milion de case noi, eficiente energetic și durabile.

Este exact ceea ce „extremiștii” propuneau anul trecut ca program de construcție de locuințe ieftine și reducere a poverii creditelor imobiliare. După 18 mai, poate vom trece de la glume și meme mai mult sau mai puțin reușite, la un adevărat plan și o reală preocupare politică pentru a pune la lucru fluviile de bani pregătiți pentru astfel de proiecte, care însă stau acum neatinși din cauza rezistenței băncilor, dezvoltatorilor imobiliari și politicienilor. (Nu uitați, Nordis este un caz care le cumulează pe toate, iar „pro-europenii” ar sprijini cu 15 mâini 100 de cazuri ca Nordis, doar de frica „extremiștilor”.)

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat, între 3 și 4 aprilie, la Slănic Moldova […]
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, critică ferm a doua ordonanță „trenuleț” adoptată de Guvernul Marcel […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția că, într-un moment crucial, când țara noastră ar putea […]