Adresată de către domnul senator Gheorghe Adrian Cătană în ședința Senatului din data de 26.05.2021.
Mulțumesc, domnule președinte de ședință.
Stimați colegi,
Tema declarației mele de astăzi este 26 mai 1488 – ”Ziua începerii construirii bisericii Mănăstirii Voroneț”.
Astăzi se împlinesc 533 de ani de la începerea lucrărilor de construcție ale bisericii cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe de la Mănăstirea Voroneț, județul Suceava.
Pe locul unui vechi schit, la distanță cam de o poștă de Cetatea de Scaun a Sucevei și la doi pași de Gura Humorului, în satul Voroneț, viteazul și bine-credinciosul voievod Ștefan cel Mare, cel călit în lupte pentru apărarea credinței și a moșiei noastre, a început a zidi acest lăcaș de închinare. El a devenit, peste ani, un simbol pentru zona Bucovinei și pentru România în general. Așa cum s-a păstrat dăltuit în pisanie, biserica s-a zidit între 26 mai și 14 septembrie 1488, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Într-o încercare de a ne asemăna marilor monumente, i s-a spus Capela Sixtină a Orientului, pentru că și noi avem monumentele noastre ale credinței, vitejiei și trudei românești, ctitorii care vin din negura istoriei și care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele ale Apusului.
Impresionantă deopotrivă pentru ortodocși și necredincioși, pictura exterioară datează din vremea domniei lui Petru Rareș, voievodul cunoscut prin maxima istorică: ”Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât”.
Care este românul care n-a auzit vorbindu-se de albastrul de Voroneț? Cine nu s-a plecat, măcar o dată, în fața acestui altar medieval? Cine poate zice că n-a stat o clipă mut de uimire în umbra voievodalelor ziduri ale Voronețului? Cine n-a avut măcar o mică tresărire gândind că pașii lui de pelerin se alătură celor din veac ai Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, cel la care se spovedea Ștefan Vodă? Cine nu se întristează aflând de răpirea Bucovinei, când în 1785 Imperiul Habsburgic a întrerupt viața monahală de secole? Ea avea să fie reînnodată abia în 1991, astăzi fiind obște de maici și monument UNESCO.
Stimați colegi,
Astăzi este de neînțeles că unii dintre semenii noștri nu apără cu orice preț credința strămoșească, pentru care au muncit, au luptat și s-au jertfit înaintașii noștri. Nu pot să înțeleg aversiunea pentru credință, depărtarea unora de rânduială, votul împotriva bunei chivernisiri a țării.
Din viforul istoriei a răsărit și din voința unui domnitor greu de egalat s-a construit această ctitorie ștefaniană. La peste cinci veacuri de la construirea acestei biserici de mănăstire, sunt bucuros să rostesc în Senatul României acest cuvânt care-l face mândru pe orice român: ”Voroneț”.
Vă mulțumesc.
Gheorghe Adrian Cătană, senator AUR de Sibiu
Nu există răspunsuri