George Simion, președintele AUR, a declarat astăzi, în cadrul evenimentului ”Romanian-American Business Conference”, desfășurat la Palatul Parlamentului, că își dorește să își reafirme angajamentul pentru consolidarea relațiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, subliniată fiind importanța Parteneriatului Strategic România–SUA.
”Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), și eu, personal, suntem atlantiști convinși. Susținem cu hotărâre apartenența României la alianța militară NATO, precum și Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, înființat în 1997 și reînnoit în 2011 prin „Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite ale Americii”. Împărtășim valori comune cu Administrația Trump și cu mișcarea „Make America Great Again” (MAGA) din Statele Unite – iar un parteneriat este cu adevărat puternic doar atunci când se bazează pe valori comune. Din păcate, în doar câteva luni, coaliția de guvernare a degradat relația bilaterală dintre România și Statele Unite la un nivel care amintește de deceniile trecute, dinainte ca România post-comunistă să intre în Parteneriatul Strategic cu SUA și în NATO.
Tocmai din acest motiv, am întrerupt activitățile din campania electorală pentru a fi aici. Consider că interesul național este mai important decât lupta pentru voturi. Nu voi insista asupra efectelor negative pe care actuala administrație de la București le-a provocat în relația cu Statele Unite. Sper din toată inima că vom putea depăși aceste provocări și vom reface legăturile noastre reciproce la tăria de odinioară. O consecință directă a acțiunilor întreprinse de autoritățile din București a fost suspendarea participării României la programul Visa Waiver de către Guvernul SUA, pe 25 martie, program care permitea cetățenilor români să călătorească în Statele Unite fără viză. Această suspendare a fost urmată, pe 2 mai, de excluderea completă a României din program.
Această evoluție este regretabilă și constituie un obstacol în calea relațiilor de afaceri; cu toate acestea, rămân optimist că vom putea soluționa această problemă și că vom avansa către o rezolvare favorabilă”, a spus George Simion, președintele AUR.
”Prezența mea aici este menită să le transmită partenerilor americani un mesaj clar: în cazul în care voi fi ales Președinte al României, Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite va fi revitalizat și consolidat. Parteneriatul Strategic România–SUA este deosebit de solid în domeniul securității și apărării. Dincolo de cadrul NATO, relațiile militare bilaterale sunt profund consolidate și au o semnificație istorică. Peste 50.000 de militari români au fost trimiși în teatre de operațiuni precum Irak, Afganistan și alte zone de conflict din lume, unde au acționat alături de camarazii lor americani, cu devotament necondiționat. Participarea militară americană în România este reglementată de Acordul de Cooperare în Domeniul Apărării. Pe teritoriul României, forțele americane operează împreună cu armata română în mai multe baze, aeroporturi și centre de instruire – inclusiv Baza Militară 99 Deveselu, bază NATO românească ce găzduiește sistemul Aegis Ashore al Marinei SUA, și baza Mihail Kogălniceanu (MK). România investește 2,5 miliarde de dolari din bugetul propriu pentru extinderea și modernizarea acestei baze, care este destinată să devină una dintre cele mai importante baze americane din Europa.
România este, de asemenea, un important cumpărător de armament american. Raportat la dimensiunea PIB-ului, România este unul dintre principalii clienți europeni ai contractorilor americani din industria de apărare”, a mai explicat George Simion.
”În cazul în care voi fi ales președinte, obiectivul meu este să ridic parteneriatul economic cu Statele Unite la un nivel de importanță comparabil cu cel militar. Există un potențial semnificativ de investiții în sectorul militar. Urmăresc cu atenție colaborarea Poloniei cu Lockheed Martin pentru producția de elicoptere, iar România are o tradiție îndelungată în industria aeronautică, inclusiv în fabricarea de elicoptere. În România vom produce, de asemenea, drone militare în parteneriat cu parteneri americani și israelieni.
România a achiziționat armament în valoare de miliarde de dolari de la companii americane. Susțin introducerea unei clauze de cooperare industrială în aceste contracte de achiziții. Aceasta ar încuraja producția și exportul în comun împreună cu un partener român.
Dacă investitorii americani ar înființa capacități industriale în România, înregistrate ca firme românești, sunt convins că ar putea obține o cotă importantă din aceste contracte.
Avem deja o bază solidă pentru relațiile economice bilaterale, dar cred că o bază ar trebui să fie doar începutul.
Un proiect important de 6 miliarde de dolari va fi implementat de un consorțiu american pentru o companie de stat din domeniul energiei nucleare din România. Finanțarea acestui proiect va fi asigurată printr-un credit de la Eximbank SUA.
România este o piață semnificativă și favorabilă investițiilor străine.
Datorită relației politice strânse dintre România și Statele Unite, numeroase companii americane de prestigiu operează cu succes în țara noastră.
În prezent, 2.412 companii cu acționariat american operează în România, dintre care 1.647 au acționariat majoritar american.
Dacă voi fi ales, voi apăra fără îndoială interesele României – așa cum Președintele Donald J. Trump apără interesele Statelor Unite.
Însă interesele noastre converg, iar mandatul meu prezidențial ar putea favoriza în mod semnificativ investițiile și companiile americane din România.
România este o piață solidă, capabilă să absoarbă investiții americane.
În plus, beneficiază de apartenența la Uniunea Europeană și la Piața Unică Europeană.
Așadar, stabilirea unei prezențe în România oferă companiilor americane acces automat la cea mai mare piață din lume, mai mare chiar decât piața americană, în care mărfurile, serviciile și forța de muncă circulă fără frontiere și taxe vamale.
De exemplu, odată ce un produs american este certificat în România, certificarea este valabilă automat în toate celelalte state membre UE, fără a fi nevoie de recertificare.
Companiile americane își pot stabili sediul în România, pot beneficia de un impozit unic pe profit de 16%, și pot vinde apoi în orice țară europeană fără taxe suplimentare.
Prin urmare, vă invit să vă stabiliți centrele regionale de afaceri în România.
Atât Președintele Trump, cât și eu susținem economia de piață liberă, dar înțelegem că guvernele dispun de instrumente utile, cum este sprijinul prin Eximbank SUA.
În calitate de președinte, voi participa la Consiliul European, format din șefii de stat și de guvern din UE – cea mai înaltă autoritate din Uniune – și voi milita pentru evitarea unui conflict comercial UE–SUA.
Voi susține orice acord negociat care va determina Administrația Trump să renunțe la tariful vamal de 20% aplicat produselor europene exportate în Statele Unite.
Sunt hotărât să mă asigur că relația comercială dintre România și Statele Unite este echitabilă, transparentă și orientată spre progres reciproc.
Veți găsi în România o națiune primitoare, aliată, protejată de umbrela militară americană, și un climat de afaceri favorabil”, a conchis George Simion.
Mattew Schlapp, președintele Uniunii Conservatoare Americane, și-a început discursul spunând că ureză poporului român un proces electoral fără probleme și că are un favorit la aceste alegeri, pe George Simion.
”Vreau să spun în mod specific că este o insultă și un atac nedrept să spui că oamenii care cred în suveranitate sau conservatorism sunt izolaționiști sau nu cred în cooperare în întreaga lume. Am avut conferințe CPAC, cred, pe cinci continente. Suntem în 12 țări. Călătoresc în mod regulat în jurul lumii. Construim aceste relații astfel încât oamenii din aceste țări, inclusiv poporul român, să se poată simți mai puternici să adopte legile pe care doresc să le adopte în țara lor, în beneficiul lor și al familiilor lor, în beneficiul mamelor și taților, în beneficiul oamenilor de afaceri. Și pe acest front, George, ar trebui să știi că am vorbit cu atât de mulți americani care mi-au spus lucruri foarte favorabile despre climatul economic din România, despre oamenii tăi, despre rolul lor ca angajați de succes pentru companii. Deci cred că România are un viitor foarte luminos”, a spus acesta.
”Cred că relația dintre America și România va crește. Așadar, vrem să dezvoltăm această relație dintre America și România. Ca un susținător puternic al președintelui Trump, cred că este o caracterizare greșită să insinuezi că vrea cumva să distrugă importantele organizații internaționale și europene din care face parte România. Cred că este incredibil de important în întregul concept de suveranitate, ca o națiune și poporul său să aibă dreptul să facă ceea ce consideră că Dumnezeu îi îndrumă să facă, în conformitate cu legile lor declarate și cu constituția lor. Așadar, îi urez poporului român, așa cum am spus, alegeri libere și corecte. Voi face tot posibilul să promovez relațiile importante dintre poporul Americii și poporul României. Sper să mă întorc și să continui să ajut în România și în întreaga Europă. Și vreau ca George să știe că vizitele sale în America au dat deja roade, cu relații foarte bune în cadrul a ceea ce ați putea numi MAGA, sau mișcarea conservatoare.
Ai venit de mai multe ori, George. Ai venit la conferințele noastre. Ai fost bine primit. Ești foarte respectat. Sunt aici pentru că ai cultivat aceste relații de-a lungul multor ani și știu că vor da roade pentru poporul tău. Așa că îți mulțumesc că m-ai invitat astăzi aici”, a concluzionat Matthew Schlapp.
Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a vorbit la rândul său despre bunele relații din trecut dintre România și SUA.
”Inclusiv înainte de 1989 relațiile erau foarte bune, România având un regim special de colaborare, acest lucru implicând relații economice, exporturi ale României în Statele Unite, implicând investiții în România, acces la credite ieftine și la tehnologie americană. Însă aceste relații s-au stricat atunci când regimul a devenit totalitar. Așa cum și astăzi regimul de la București a devenit un regim totalitar, lucru care a dus la slăbirea relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii.
Astăzi, nivelul de comunicare dintre administrația totalitară de la București și cea liberă de la Washington este foarte scăzut spre aproape deloc. De ce? Pentru că poporului american îi place libertatea și democrația, care astăzi la București sunt suspendate. Anularea alegerilor din decembrie 2024, folosirea justiției împotriva unor competitori electorali, așa cum s-a întâmplat și în America împotriva lui Donald Trump, sunt lucruri care nu sunt de acceptat. Și noi ne bucurăm că poporul american este alături de poporul român în încercarea noastră de a elibera statul român astăzi, capturat atât de forțe globaliste cât și de forțe oligarhice locale”, a spus Marius Lulea.
Prim-vicepreședintele AUR a continut:
”Sigur că acest regim de la București care nu poate asigura condiții potrivite pentru firmele românești, nu asigură condiții potrivite nici pentru investitorii americani. Deci, cei care de la București se proclamă ei că sunt pro-americani mint, pentru că cifrele arată altceva. România nu este o piață propice pentru investitorii din America care pot investi oriunde în lume. Ei au nevoie de libertatea capitalului, nevoie de forță de muncă calificată. Ce să facă o companie americană în România când cetățenii români nu mai sunt în România? Pentru că atât firmele românești cât și firmele americane au nevoie de români muncitori calificați, așa cum sunt românii, doar că ei se află în diaspora, se află dincolo de granițe. Și atunci, sigur că sunt nevoite companiile americane să plece spre alte state care asigură această forță de muncă. În România ar fi trebuit să existe o bursă funcțională. Am văzut niște titluri astăzi mincinoase că a scăzut bursa din România pentru că a fost votat un candidat patriot pentru turul 2. Fals. Bursa din România aproape că nu există. Nu există companii listate. Capitalizarea la bursă este extrem de scăzută.
„Tocmai de aceea, AUR are și în programul de guvernare facilități ca românii care vor să investească la bursă să poată redirecționa o cotă parte din impozitele pe care le plătește statului pentru finanțarea companiilor din România. Bursa din România este jos pentru că voi nu știți să guvernați această țară. Și aș vrea să explic puțin prietenilor noștri din America despre ceea ce se întâmplă aici la București, pentru că avem o bătălie electorală care se duce între domnul președinte George Simeon, candidatul patriot, așa cum a fost și Donald Trump în America, și care astăzi este președintele Americii, și reprezentantul forțelor globaliste. Acele forțe globaliste care și astăzi în România încearcă să inducă frica și ura și care îi manipulează pe tineri. Și am văzut cum au încercat și în America să intoxice tinerii și am văzut un tânăr intoxicat de regimurile globaliste care a încercat să tragă în propriul președinte. Pentru că ei nu știu să lucreze cu iubire, cu adevăr, nu știu decât să lucreze cu lucruri întunecate. Este important să știm în ce situație ne aflăm, pentru că SUA va avea în noi un partener serios și România va reveni pe drumul său normal doar în momentul în care vom reuși să scăpăm de aceste forțe întunecate”, a conchis Marius Lulea.
Brian Brown, apropiat al lui Donald Trump, care condce și un grup de antreprenori internaționali care se întâlnesc regulat în diferite colțuri ale lumii, a explicat că investitorii străini vor veni în România după ce George Simion va fi ales președinte, exemplificând:
”Ieri am citit un articol în presa românească în care se spunea că o eventuală alegere a lui George Simion ar duce la o ruptură între SUA și România. Mi s-a părut unul dintre cele mai absurde articole pe care le-am citit, pentru că doar astăzi am primit cinci mesaje de la oameni care conduc companii de peste un miliard de dolari. Unul dintre ei, un francez care deține o importantă companie de vinuri și șampanie, mi-a scris: „Dacă România devine o țară stabilă, cu un președinte precum George Simion, sunt foarte interesat să vin și să investesc.”
Altul, din New York, din domeniul investițiilor private, mi-a spus: „Ce mă reține acum este instabilitatea. Cum pot investi într-o țară unde se anulează alegeri și nu există stat de drept? Dacă Simion câștigă, vin să mă întâlnesc și să discut despre afaceri în România.”
Un al treilea, din Mexic, din sectorul gazelor naturale și energiei, o companie foarte mare, mi-a scris: „Ceea ce mă îngrijorează este lipsa de respect pentru lege și pentru companiile internaționale. Dar dacă România va avea un președinte ca George Simion, voi fi dispus să investesc.”
Aceasta este experiența mea: există un interes real și profund din partea unor oameni care împărtășesc aceleași valori. Vorbim despre oameni care l-au susținut pe Donald Trump în Statele Unite, care îl cunosc pe George Simion și partidul AUR, care respectă România și au fost de mai multe ori aici. România ar putea trăi o adevărată epocă de aur a afacerilor, dacă va exista stabilitate, respect pentru statul de drept și pentru relațiile dintre țări, bazate pe convingeri morale comune”, a spus Brian Brow, care este și președintele Alianței Internaționale pentru Familie.
Dirk Totten, fost ofițer de armată și co-fondator al Global Commodities, a spus, încă din startul discursului susținut că își dorește cu adevărat ca România să aibă parte, în primul rând, de securitate.
”Trebuie să produceți armament, să aveți propriile echipamente și propriile procese aici, sub control românesc. Nu lăsați pe nimeni din exterior să dețină România. România trebuie să aparțină românilor. Și, totodată, trebuie să construiți și să asigurați industrie alimentară pentru întreaga regiune. Unul dintre lucrurile care m-a impresionat cel mai mult la această țară frumoasă este cât de buni și sinceri sunt oamenii. Asta e ceva ce lipsește în lume astăzi.
Paul Coyer, profesor, analist și specialist în Afaceri Externe și politică de securitate națională, și-a început discursul vorbind despre contextul geostrategic care creează cadrul pentru prezența aici, pentru că lumea se schimbă sub ochii noștri chiar acum.
”Ne aflăm într-un moment în care asistăm la o profundă tranziție geopolitică. Lumea se schimbă. Certitudinile vechi se prăbușesc. Alianțele familiare sunt puse sub semnul întrebării, iar echilibrul global al puterii este redesenat. Săptămâna trecută am susținut, și reiterez astăzi, că într-un moment atât de decisiv, România nu ar trebui să fie doar un spectator. De-a lungul istoriei sale, România a demonstrat de multe ori că are încrederea necesară în sine pentru a se ridica la înălțimea momentului. Pentru a deveni arhitectul propriei sale realități strategice, una care reflectă valorile sale, potențialul său și, mai presus de toate, interesele sale strategice și suverane. Cred că, în prezent, administrația de la Washington recunoaște aceste valori și le împărtășește, iar acesta este unul dintre motivele pentru care suntem încântați să fim aici.
Una dintre întrebările pe care mi-aș dori să le pun este: se va ridica România la înălțimea momentului? Va trasa un nou curs, ancorat în geografia sa strategică, în resursele sale naturale, în poporul său mândru și valoros și în dreptul său la autodeterminare?
Credem că ați făcut pași importanți. V-ați concentrat asupra sudului, asupra Mării Negre. Ați căutat legături mai profunde cu Statele Unite, construind o nouă înțelegere strategică a imenselor schimbări care au loc în prezent în ierarhia puterii globale. Așteptăm cu interes să fim partenerii voștri în acest proces. Acesta este contextul geopolitic în care ne aflăm acum aici.
După cum știți, economia și relațiile de afaceri stau la baza puterii geopolitice. Iar noi, în Statele Unite, considerăm că România are potențialul de a deveni un partener economic, de comerț și de afaceri foarte important pentru noi. Acesta este motivul pentru care am venit însoțit de un grup de americani foarte competenți și un britanic, ca să fie echilibrat, nu-l vom judeca pentru asta, e domnul de la capătul mesei, pe care îl veți cunoaște mai târziu. Acești oameni au o experiență vastă într-o varietate de domenii, de la tehnologie de apărare la comunicații securizate, de la energie la minerit și resurse critice, de la agricultură și producție alimentară la finanțe internaționale și multe altele. Suntem nerăbdători să ne întâlnim cu cât mai mulți dintre voi, să discutăm despre cum putem colabora, unde putem crea parteneriate strategice, poate să investim în voi sau voi în noi, și cum putem dezvolta această relație.
Valorile despre care tocmai am vorbit sunt, credem noi, esențiale de apărat pe scena internațională în acest moment, când sunt amenințate. Vedem oameni, chiar și în Occident, care nu susțin aceste valori. Vorbesc frumos, dar în realitate nu le respectă. Noi credem că aceste valori trebuie susținute prin alianțe precum cea dintre Statele Unite și România, care va fi esențială în apărarea valorilor democratice autentice, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, libertatea de conștiință, dreptul la alegeri libere și corecte.
Și suntem bucuroși să fim parteneri în acest demers. Sunt nerăbdător să vi-i prezint pe toți membrii echipei mele. Îi veți auzi pe fiecare în următoarele minute. Fiecare vă va spune câte ceva despre trecutul său profesional, domeniul său de expertiză și ce speră să realizeze aici, în România. Cu asta, închei spunând că aștept cu interes să discut mai pe larg, personal, cu fiecare dintre voi mai târziu”, a spus Paul Coyer.
Comments are closed