George Simion – Întrebare parlamentară – Sănătatea românilor nu este o prioritate pentru Guvern – Comisia Europeană critică, din nou, România

Adresată:

Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, Prim-ministru interimar,

Domnului Marcel-Ioan BOLOȘ, Ministru, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene,

Domnului Alexandru RAFILA, Ministru, Ministerul Sănătății

De către: Deputat George-Nicolae SIMION

Circumscripția electorală: nr. 42 București

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 22.05.2025

Obiectul întrebării: Sănătatea românilor nu este o prioritate pentru Guvern – Comisia Europeană critică, din nou, România

 

Stimate domnule prim-ministru,

Domnilor miniștri,

Nu este nicio noutate când afirm că sănătatea românilor nu este o prioritate pentru Guvern, iar cea mai nouă dovadă a incompetenței, atât a Guvernului pe care îl conduceți, cât și a sistemului medical, paralizat de sinecuri, este aceea că, din nou, Comisia Europeană critică România pentru incapacitatea de a gestiona performant fondurile din PNRR – practic, pentru a fi recompensată clientala de partid, se preferă renunțarea la fondurile disponibile prin Program, pentru care trebuie, însă, justificată, clar, fiecare sumă, în favoarea împrumuturilor costisitoare de la Banca Europeană de Investiții ori alte instituții bancare, cărora nu le este necesară nicio prezentare detaliată a modului cum sunt cheltuite fondurile, ci doar returnarea împrumuturilor și a dobânzilor. Desigur, amanetând viitorul a generații întregi de români!

Cum Comisia Europeană a criticat, recent, Guvernul României, printr-o nouă scrisoare pentru stagnarea Planului Național de Redresare și Reziliență, solicitând explicații clare pentru modificările nerealiste ale Planului, precum și pentru întârzierile de la București, domnule prim-ministru, domnilor miniștri, vă rog să aveți amabilitatea să îmi transmiteți următoarele:

1. De ce Guvernul a propus Comisiei Europene modificăriale Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care solicită tăierea a 3,5 miliarde de euro de la proiectele care nu au șanse să fie gata până în 2026, bani care să fie mutați către alte proiecte mature și nu s-a încercat urgentarea deblocării piedicilor instituționale care să permită finalizarea, la timp, a proiectelor asumate?

2. Care sunt proiectele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru care s-a solicitat orirea finanțării de 3,5 miliarde de euro și care sunt motivele reale ale imposibilității finalizării lor în timp util, defalcat, pentru fiecare proiect în parte?

3. De ce nu se mai pot construi toate cele 24 de spitale promise inițial, conform bugetului alocat? Care sunt motivele pentru care s-a scăzut numărul acestora la 13, după cum a anunțat domnul ministru Marcel Boloș?

4. Având în vedere afirmațiile oficialilor europeni, conform cărora: „Reducerea obiectivului privind construcția de unități spitalicești noi, la 13, ar trebui să conducă și la o reducere proporțională a bugetului alocat. Ar trebui să fie furnizate și explicații suplimentare cu privire la justificarea circumstanțelor obiective (probleme juridice neprevăzute, creșteri ale costurilor din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare etc).

În plus, pe logica revizuirii anterioare a PNRR, ar fi trebuit păstrat un număr de 15 unități spitalicești, pentru a menține valoarea alocării”, domnule prim-ministru, domnilor miniștri, vă solicit să îmi remiteți un punct de vedere pertinent, prin care să justificați, punctual, problemele expuse.

Solicit răspuns scris.

Distribuie acest articol!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Partidul e nou, dar lupta e veche!
AUR nu poate gira prin prezență o lovitură împotriva suveranității […]