Adresată:
Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii
Domnului Cristian PISTOL, Director general Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
De către: Deputat George-Nicolae SIMION
Circumscripția electorală: nr. 42 București
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 11.04.2025
Obiectul întrebării: Investiții în infrastructura strategică a României
Domnule ministru,
Ca principal beneficiar al investițiilor și administrator al rețelei de autostrăzi, drumuri expres și drumuri de interes național, C.N.A.I.R. – S.A. joacă un rol strategic în dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport care asigură conectivitatea cu coridoarele de transport europene și care contribuie la creșterea mobilității populației și a mărfurilor, influențând, în mod direct, relațiile economice și dezvoltarea mediului de afaceri la nivel național.
Uniunea Europeană a lansat, începând cu anul 2018 și, ulterior, în anul 2022, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, planuri de acțiune pentru o deplasare cât mai rapidă și mai sigură a logisticii militare între țările membre, iar în acest context, dimensiunile și capacitatea de susținere a podurilor rutiere, sunt elemente esențiale în deplasarea vehiculelor militare pe șosele – un vehicul blindat cântărește zeci de tone și poate ajunge, în unele cazuri, la 100 de tone, cu tot cu transportorul pe care este urcat pentru deplasare.
Finanțarea pusă la dispoziție de Uniunea Europeană depășește 1,75 miliarde de euro și este inclusă în mai multe apeluri de proiecte – pentru mobilitate militară, printr-un program de îmbunătățire a conectivității europene – CEF.
Având în vedere cele expuse, domnule director general, vă rog să îmi comunicați următoarele:
1. Din suma de 1,75 milioane euro, pusă la dispoziție de Uniunea Europeană, care este valoarea investițiilor începute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care sunt acestea, stadiul lor de execuție și termenele de finalizare?
2. Pentru câte poduri de importanță strategică, CNAIR va depune cereri de finanțare prin același program și când se va întâmpla acest lucru?
3. Care este stadiul realizării noului pod peste Dunăre, la Giurgiu-Ruse, care va trebui să dubleze vechiul pod al Prieteniei și când estimați că va fi dat în folosință?
Solicit răspuns în scris.
Comments are closed