Către: Domnul Adrian-Ioan VEȘTEA, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației,
Doamna Elisabeta LIPĂ, Președinte al Agenției Naționale pentru Sport
De la: Domnul George-Nicolae SIMION, deputat în circumscripția electorală nr. 42 București
Subiectul întrebării: Proiecte de infrastructură sportivă în orașul Constanța
Stimate domnule ministru,
Stimată doamnă președinte,
Din păcate, infrastructura sportivă din România nu mai este în măsură să susțină performanțele care au propulsat, cândva, țara noastră în topurile mondiale ale diferitelor discipline sportive – bazele de antrenament sunt în paragină, dotările extrem de vechi pun în pericol siguranța sportivilor, iar finanțarea este minimă. Marile performanțe din ultimii ani, dacă ar fi să ne gândim la tenismena Simona Halep, ca să vă dau un singur exemplu, au fost susținute, mai degrabă, din fonduri proprii, decât din surse guvernamentale ori locale.
Constanța este unul dintre orașele ce au oferit mari sportivi României, tocmai ce am amintit-o pe Simona Halep, iar ei i se pot alătura Horia Tecău, Simona Amânar, Cătălina Ponor sau Daniela Sofronie.
Cu toate acestea, zilele trecute a fost demolat stadionul Farul din oraș, episod transformat într-un eveniment politic presărat cu poze și promisiuni – lucruri tipice politicienilor români post-decembriști care mai mult vorbesc și se laudă decât să facă ceva concret pentru cei care i-au ales.
Prin urmare, stimate domnule ministru și stimată doamnă președinte, vă rog să îmi răspundeți, punctual, următoarelor întrebări:
- Odată cu demolarea stadionului Farul, au dispărut și secțiile de atletism. În aceste condiții, unde se vor pregăti sportivii din grupele de avansați și de performanță? Unde își vor aduce părinții copii din grupele de începători? Unde se va desfășura activitatea didactică a elevilor din LPS sau CSȘ 1? Unde se va desfășura activitatea didactică a studenților de la FEFS Constanța?
În caz că nu ați știut, la recentele Campionatele Naționale de Seniori și Tineret s-au obținut 6 medalii de aur, 5 medalii de argint și 4 medalii de bronz!
- De ce noul stadion ce va fi construit nu va fi unul de tip multifuncțional, prevăzut nu numai cu teren de fotbal, ci și cu pistă de atletism?
- De ce, încă, în municipiul Constanța nu au fost construite o sală polivalentă, o arenă de tenis și un bazin de înot olimpic? Când aveți în vedere să demarați aceste proiecte atât de necesare sportului românesc?
- Întrucât toate metropolele europene au stadioane construite de municipalitate prevăzute cu pistă de atletism – cele fără pistă fiind ale cluburilor de fotbal private – de ce în România, pe bani publici, se construiesc stadioane fără pistă, precum la București – Arena Națională, Rapid, Ghencea și, mai nou, Dinamo, Pitești, Hunedoara etc.?
Nu există răspunsuri