Către: Domnul Angel TÎLVĂR, Ministrul Apărării Naționale
De la: Domnul George-Nicolae SIMION, deputat în circumscripția electorală nr. 42 București
Subiectul întrebării: Clarificări asupra problemei rezervei Armatei României
Stimate domnule ministru,
Eveenimentele recente – războiul din Ucraina și atacul terorist asupra Israelului – demonstrează, încă o dată, cât de importantă este problema rezerviștilor într-un eventual conflict cu o dinamică extrem de agresivă.
După ce serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România, în anul 2007, pentru un răstimp de cel puțin zece de ani nu au mai fost efectuate exerciții de pregătire a rezervei – și, aici, vă reamintesc că exercițiile de mobilizare nu au însemnat decât o simplă verificare a evidenței rezerviștilor – iar despre o lege a rezervistului voluntar, care să fi fost adoptată exact în același an în care s-a suspendat și stagiul militar obligatoriu, precum în Polonia, spre exemplu, nici măcar nu s-a adus subiectul în discuție.
Din nefericire, se pare că, astăzi, țara noastră dispune doar de o rezervă pe hârtie, pentru că personalul păstrat în planurile operaționale de mobilizare nu mai are nici vârsta corespunzătoare și nici pregătirea necesară!
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți următoarelor întrebări:
- Care este numărul actual al rezerviștilor din România și în cât timp pot fi aceștia mobilizați în cazul unei agresiuni?
- Când veți demara un prim exercițiu de mobilizare real?
- Având în vedere măsurile de amendare a legii 446/2006 – legea privind pregătirea populației pentru apărare – vă rog să îmi transmiteți propunerile de îmbunătățire și actualizare pe care Ministerul Apărării Naționale le-a înaintat și implementat de la debutul conflictului din Ucraina și până astăzi.
Nu există răspunsuri