George Simion a prezentat planul pentru energie: „Românii trebuie să fie stăpâni la ei în țară”

Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic.

Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre.

„Trebuie să exploatăm toate resursele naturale ale României în beneficiul românilor. Sistemul energetic trebuie să servească în primul și în primul rând interesele românilor. Dacă există o formulă scurtă prin care pot explica programul nostru de guvernare aceasta este că românii trebuie să fie stăpâni la ei în țară. (…) Trebuie să ținem de terenul nostru, de pământul nostru, trebuie să ținem de sistemul acesta energetic pe care l-au creat părinții, trebuie să recuperăm pachetele majoritare din companiile strategice, începând cu Petromul”, a spus liderul AUR.

Acesta a explicat și cum are în vedere recuperarea pachetelor majoritare din companiile strategice, precum Petrom.

„Prin naționalizare cu o corectă despăgubire, cu o justă despăgubire. Dar despăgubirea nu va avea loc decât după ce analizăm respectarea tuturor clauzelor din contractele de privatizare, vânzare, cumpărare și așa mai departe. Pentru că nu putem să facem cadouri, cum s-au făcut până acum de către clasa politică, unor țări precum Austria, care astăzi, exact ca pe vremea Imperiului Austro-Ungar, exploatează din România petrolul, gazele naturale, lemnul și nu se va întâmpla lucrul acesta în președinția mea”, a subliniat George Simion.

Președintele AUR a adăugat că „prioritățile noastre pe sectorul energetic sunt construirea de către Hidroelectrica, a hidrocentralei cu pompaj invers Tarnița-Lăpuștești și a tuturor celorlalte hidrocentrale aflate în curs de construire. Ne referim aici la Răstolița, ne referim la hidrocentralele de pe Jiu. Finalizarea în maxim un an a lucrărilor la centralele pe gaze de la Iernut și Brăila și punerea în funcțiune a lor, păstrarea funcțională a actualelor capacități de producție de cărbune de la Rovinari și Turceni și finalizarea în următorii 4 ani a celor 3 centrale pe gaze construite în parteneriat cu CEO plus a centralei de la Mintia”.

De asemenea, George Simion a spus că printre obiectivele sale se numără recuperarea treptată a pachetelor majoritare de acțiuni de la Petrom și de la alte companii strategice.

„Extragerea gazelor naturale și a țițeiului trebuie să urmărească evoluția economică, astfel încât să rezulte produse finite pe termen lung și foarte lung și interzicerea temporară a exportului unor resurse. Este foarte important ca orice moleculă de gaz să rămână în țară pentru a servi petrochimia”, a mai spus liderul AUR.

Profesorul Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru portofoliul de ministru al Economiei Naționale, a spus că trebuie să știm foarte limpede unde suntem și unde vrem să ajungem.

„Și pentru a caracteriza starea sistemului energetic, trebuie să spunem trei lucruri importante. Avem un preț mult prea mare. Suntem în primele trei țări din Uniunea Europeană ca mărime a prețului pentru industrie, pentru economie și pe locul 1 în Uniunea Europeană la paritatea puterii de cumpărare pentru prețurile oferite populației. În al doilea rând, avem o insuficiență energetică sau o insuficiență a producției care să acopere consumul pe fiecare palier orar. Și în al treilea rând avem niște anomalii organizatorice. Spunea domnul George Simion de acei 7 miliarde de lei, 6,9 miliarde de lei mai precis, pe care Curtea de Conturi îi consideră ca fiind plătiți nejustificat de către Ministerul Energiei unor beneficiari care n-ar fi trebuit să fie beneficiari de compensații. Să știți că Ministerul Energiei dă vina pentru asta pe ANRE, ANRE pe Ministerul Energiei și tot așa. Pentru că, avem și această manie a suprareglementării și a birocratizării care duce într-un punct de unde nu mai știi cine e vinovat, cine a luat decizia. Dar să pierzi 7 miliarde de lei, bani cu care puteai să echilibrezi sistemul energetic, mi se pare o crimă”, a punctat profesorul Peiu.

La rândul său, Dian Popescu, un cunoscător al domeniului energetic, a declarat că „aveam 30% pe cărbune din sistemul național în 2012, iar România se chinuia să exporte 3.000 de MW”.

„Gândiți-vă că din 2018 impostorii care au ajuns în funcții, manichiuristele și șoferii puși directori au adus sistemul în acest hal. Pentru că UE impune anumite reguli, dar le impune după ce se negociază cu fiecare în parte. Dacă la negocieri am trimis pe unul care nu a văzut în viața lui o termocentrală și o bucată de cărbune, normal că nu știe ce să spună. Trebuia să se ducă oameni pricepuți. Din păcate nu au fost, au venit oameni care nu au legătură, impostori cu carnet de partid”, a spus Dian Popescu.

Laurențiu Ciurel, fostul director al Complexului Energetic Oltenia, a afirmat că asistăm la un fel de oală fierbite sub presiune a prețurilor în energie, subliniind că prin cărbune prețul energiei se ieftinește, lucru confirmat de datele oficiale.

Nicu Bunoaica, liderul sindicatului Solidaritatea 2013, a declarat că viitorul Complexului Energetic Oltenia se vede cam sumbru.

„Toată speranța este în domnul Simion. A venit, a discutat programul de guvernare, are un plan de salvare pentru Complex, față de celelalte partide care nu au. Pentru a putea redresa Complexul Energetic Oltenia sunt necesare investiții. Pentru a putea redresa și a putea supraviețui sunt nevoie investiții pentru cel puțin cinci ani de zile”.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, explică de ce nu ar fi bine ca MVM să cumpere E.ON România și prezintă soluția prin care această compania să rămână a românilor. ”Zilele acestea, întreaga Românie este înspăimântată de următoarea știre. Compania maghiară MVM ar urma […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești. George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care […]
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că România plătește prețuri de 4-5 ori mai mari pentru energia electrică importată din vestul Europei. ”Motivul este șocant: Austria și Slovacia NU au capacitate de interconectare cu statele din Est! Cine […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra celor 100 de miliarde de euro, din fonduri europene, promise de către guvernarea PNL-USR și apoi de cea PNL-PSD. ”Ei bine, cele 100 de miliarde erau de fapt aproape 85 de miliarde, din care peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, la Biroul Electoral Central, listele de candidați pentru Circumscripția Electorală nr. 43, destinată cetățenilor români cu domiciliul în afara țării. Prin acest demers, AUR continuă să fie vocea românilor din Diaspora și din comunitățile istorice românești, oferindu-le un sprijin […]
Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a lansat un atac dur la adresa guvernanților după ce s-a aflat că firma maghiară MVM urmează să achiziționeze E.ON, una dintre cele mai importante companii de energie din România. Acesta consideră că ne aflăm în fața unei noi trădări naționale, similară […]