George-Nicolae Simion – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Despre creșterea atacurilor comise asupra șoferilor români de tir pe teritoriul Franței.

Adresată:Domnului ministru Bogdan Lucian AURESCU   Ministerul Afacerilor Externe  
De către:  George Nicolae SIMION Deputat circumscripția nr. 42  București   
Obiectul:Despre creșterea atacurilor comise asupra șoferilor români de tir pe teritoriul Franței.

Stimate domnule ministru,

Mihai Spătaru, un şofer român de camion, a fost înjunghiat mortal duminică, 16 mai 2021, de un atacator necunoscut, într-o parcare de pe o autostradă din Franţa. Acțiunea s-a petrecut chiar sub ochii soției sale.

Este o tragedie cumplită care nu poate lăsa fără reacție autoritățile române, cu atât mai mult cu cât Franța a devenit una dintre cele mai periculoase zone de tranzit pentru șoferii români. Aceștia riscă să fie victime ale tâlharilor, hoților de motorină, dar și ale imigranților din zona Calais, care încearcă să se urce în camioane pentru a ajunge în Marea Britanie.

De altfel, zilele trecute, un șofer român de camion a filmat cum peste o sută de migranți au blocat traficul pe șoseaua de centură care duce către portul Calais, luând cu asalt TIR-urile ce aveau drept destinație Marea Britanie. Înarmați cu pietre, refugiații au amenințat șoferii și au încercat să se urce în remorci.

Discutăm despre un fenomen extrem de îngrijorător. În aceste condiții, în care viețile tot mai multor cetățeni români sunt puse în pericol, Domnule ministru, vă adresez următoarele întrebări:

1. Câte cazuri de atacuri comise asupra șoferilor români de camion au fost înregistrate pe teritoriul Franței, în ultimii trei ani?

2. Care au fost cele mai importante probleme semnalate ambasadei României în Franța, de către comunitatea șoferilor români de camion?

3. A existat o preocupare majoră a Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu acest subiect? Dacă da, ce demersuri concrete ați făcut pe linie diplomatică?

4. Care este stadiul anchetei deschise de Procuratura din Amiens, privind uciderea cetățeanului român Mihai Spătaru?

5. Ce demersuri punctuale ați făcut pentru sprijinirea familiei și cu ce alte instituții ale statului român ați mai colaborat în acest sens?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

˝Admite în parte cererea modificată. Anulează în parte Ordinul ANRE nr. 15/2022 astfel cum a fost modificat prin Ordinul nr. 95/2022, respectiv art.11 alin. 3 capitolul IV din Anexa la Ordinul 15/2022, modificat prin Ordinul nr. 95/2022. Cu drept de a formula recurs, în termen de […]
Către: Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ           Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, domnului viceprim-ministru Sorin Mihai GRINDEANU           Ministerul Afacerilor Interne, domnului ministru Lucian Nicolae BODE De la: Antonio ANDRUȘCEAC Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău Subiectul întrebării: Solicitarea Prim-ministrului României de trecere a unităților […]
Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Românii cu mai multe locuințe pot plăti un preț de 5 lei/kWh Stimate Domnule Prim-ministru,           Conform declarațiilor oficialilor români din urmă cu câteva zile, „nici o lege nu […]
Către: domnul Florin Marian SPĂTARU, Ministrul Economiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Economiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Transporturilor                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda […]
Către: domnul Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Energiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]