Geamănu Ștefan – Întrebare – Scandal față de Ghidul de finanțare, pentru programul ”Rabla pentru Tractoare”!

Adresată :  Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, domnului Mircea Fechet

De către Domnul senator: Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru sănătate, din Senatul României                               

Circumscripția electorală: nr. 43 Circumscripţia electorală pentru românii cu domiciliul în afara României

Grupul Parlamentar: A.U.R.            

Obiectul Întrebării: Scandal față de Ghidul de finanțare, pentru programul ”Rabla pentru Tractoare”!

Potrivit art. 4, pct. 20. t) și pct. 30. dd), din Ordinul nr. 1149/15.04.2025, pentru modificarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, aprobat prin Ordinul nr. 2.499/2024, se stipulează: 20.t) mașină agricolă autopropulsată – vehicul motorizat, special conceput pentru a îndeplini diverse operaţiuni agricole fără a necesita un alt vehicul pentru tracţiune şi care se încadrează în categoria de folosinţă “maşină autopropulsată”; aceste maşini sunt echipate cu propriul motor şi sistem de propulsie, permiţându-le să se deplaseze autonom pe terenurile agricole; ele sunt proiectate pentru a executa sarcini specifice în agricultură, cum ar fi recoltarea, pulverizarea pesticidelor, cosirea fânului, balotarea şi alte operaţiuni similare; cu titlu de exemplu intră în această categorie: combine de recoltat, tractoare autopropulsate, pulverizatoare autopropulsate, cositori autopropulsate, sunt excluse dronele agricole, ATV/UTV şi motocultoarele; 30.dd) tractor – vehiculul cu motor, pe roţi sau pe şenile, conceput special pentru a trage sau a împinge anumite utilaje sau remorci folosite în exploatările agricole sau pentru alte lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public şi care are categorii de omologare T şi C; sunt excluse subcategoriile de omologare: T1a, T1b, T2a, T2b, T3a şi T3b.

Acest program este destinat fermierilor care au nevoie de tractoare pentru activități agricole, iar Administrația Fondului pentru Mediu a susținut periodic acest obiectiv — modernizarea agriculturii prin înnoirea parcului național de utilaje agricole. Totuși, în cuprinsul Ghidului Rabla pentru Tractoare, a fost emisă o rectificare care a exclus de la finanțare vehiculele de tip ATV și UTV, care nu sunt destinate activității agricole, fără a afecta însă tractoarele utilizate în mod real în fermele din România.

Micii fermieri și Asociația Importatorilor de Motociclete și Motocicluri au susținut recent, într-un comunicat de presă, că acest tip de vehicule se adresează în special micilor fermieri și că achiziția lor ar trebui să fie subvenționată cu bani de la bugetul de stat, prin programul dedicat reînnoirii parcului de utilaje agricole.

Dacă valoarea maximă a proiectului, conform Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate, este de 55.000 de euro cu TVA, iar fermierii pot primi un ajutor financiar nerambursabil diferențiat în funcție de vârsta solicitantului la momentul depunerii cererii de finanțare, micii fermieri se plâng că ATV-urile și UTV-urile — care au costuri mai reduse, între 12.500 și 37.000 de euro — ar fi reprezentat un real sprijin. Acestea sunt, de asemenea, mașini agricole autopropulsate, vehicule motorizate special concepute pentru a îndeplini diverse operațiuni agricole, fără a necesita un alt vehicul pentru tracțiune, fiind capabile să tragă sau să împingă anumite utilaje ori remorci utilizate în exploatările agricole sau pentru alte lucrări. În forma actuală, Ghidul favorizează atât marii fermieri, cu un potențial financiar superior, cât și importatorii de tractoare și utilaje agricole de mari dimensiuni. Excluderea din program a celor 6 categorii de tractoare de dimensiuni mici și medii și păstrează doar a celor de categorie mare și pe șenile (categoria C), defavorizează exact segmentul cel mai numeros din domeniul agricol, cel al fermelor mici și mijlocii, care nu vor avea astfel acces la această subvenție.

Regulamentul(UE)nr. 167/2013, stabilește clar, la art. 3 pct. 8, că : „Tractor înseamnă orice vehicul agricol sau forestier cu motor a cărui principală funcție constă în puterea sa de tracțiune”, iar în art. 4, se detaliază categoria T ca fiind destinată tractoarelor pe roți, inclusiv cu indicele „b”, adică tractoare care ating viteze peste 40 km/h”. Aceste modificări au fost adăugate în forma finală, fără reluarea consultării publice, fapt ce contravine dispozițiilor Legii nr. 52/2003-privind transparența decizională în administrația publică.

Față de motivările pertinente de mai sus, aș dori să vă adresez următoarele întrebări : 

  1. Considerați legală modificarea unei definiții stabilite printr-un regulament european prin intermediul unui ghid administrativ, în scopul excluderii unei categorii de vehicule omologate, atât timp cât tractoarele din categoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b sunt omologate la nivel european și recunoscute în legislația națională?
  2. Nu considerați că excluderea din eligibilitate a tuturor vehiculelor omologate legal în cadrul categoriilor T și al subcategoriilor aferente, recunoscute la nivel european, reprezintă o formă de discriminare mascată introdusă în norma tehnică?
  3. Aveți în vedere introducerea de urgență, în Ghidul de finanțare, a vehiculelor de tip ATV și UTV, precum și a tractoarelor din categoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b, care au fost excluse de la finanțare? În caz contrar, vă asumați responsabilitatea pentru eventualele acțiuni în contencios administrativ promovate de micii fermieri, în temeiul Legii nr. 554/2004, pentru încălcarea principiilor de legalitate și transparență?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată de către senator: Sorin Lavric Circumscripția electorală: nr. 29 – Neamț Grupul parlamentar: Alianța […]
Adresată :  Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, domnului Mircea Fechet De către Domnul senator: Ştefan Geamănu, […]
Partidul AUR denunță apariția pe rețelele sociale a unei scrisori contrafăcute, atribuită în mod fals […]