Adresată : Ministerului Energiei – Domnului Sebastian-Ioan Burduja
De către Domnul senator : Ştefan Geamănu, membru al Comisiei pentru sănătate, din Senatul României
Circumscripția electorală : Nr. 43, Circumscripția electorală pentru românii cu domiciliul în afara României
Grupul Parlamentar : A.U.R.
Obiectul Interpelării : România nu mai fabrică îngrășăminte, producția de la Azomureș fiind blocată, iar singura soluție pentru fermierii români rămâne importul de îngrășăminte la prețuri foarte mari !
Fabrica din Târgul Mureș, Azomureș este singura din industria de profil încă operațională, iar un nou sezon agricol se aproprie, iar fermierii au nevoie de îngrășăminte la prețuri decente pentru a-și atenua presiunea costurile!
Îngrășămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare energia și agricultura, iar combinatul de îngrășăminte Azomureş din Târgu Mureș, deținut de grupul elvețian Ameropa, s-a închis din nou în luna august 2024, după numai o lună și jumătate de funcționare.
Motivul este același ca de fiecare dată în ultimii ani, preturile prea mari la gaze pentru a susține în mod profitabil din punct de vedere economic activitatea de producție a îngrășămintelor chimice. Combinatul de îngrășăminte Azomureș din Târgu Mureș, este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, deținut de grupul elvețian Ameropa, și este prea importantă pentru a fi ignorată pentru sectorul agricol românesc, așa că este momentul să acționăm. Specialiștii menționează că produsele chimice, în categoria cărora intră îngrășămintele, avem cel mai mare deficit comercial dintre toate ramurile industriale cu peste 3 miliarde de euro, ceea ce ridică semne serioase de întrebare cu privire la politica economică.
Combinatele de îngrășăminte din Italia, Ungaria si Croația, au luat deja măsuri ferme pentru protejarea acestui domeniu de activitate, iar România este în stadiul de declarații politice, fără rezultate concrete !
Platforma industrială Azomureș are o importanță strategică pentru economia României, deoarece produce o gamă largă de produse chimice esențiale, precum amoniac anhidru, azot, melamină, uree tehnică, acid azotic, soluție de uree, apă amoniacală, azot lichid, carbonat de calciu și apă demineralizată. Aceste produse nu sunt doar materii prime fundamentale pentru producția de îngrășăminte chimice, ci sunt și componente vitale pentru numeroase alte industrii. În industria chimică și farmaceutică, aceste substanțe sunt indispensabile în procesele de producție. Sectorul auto le utilizează în fabricarea diferitelor componente, în timp ce industria celulozei și hârtiei se bazează pe ele pentru tratarea materialelor. De asemenea, ele sunt esențiale în prelucrarea lemnului, producția de cauciuc, obținerea coloranților pentru textile și fabricarea pieselor electronice. Prin urmare, reluarea activității sale la capacitate maximă reprezintă o prioritate națională atât din punct de vedere economic, cât și din perspectiva securității alimentare și industriale.
Având în vedere cele expuse, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări :
- Domnule Ministru Sebastian-Ioan Burduja, La moțiunea împotriva dumneavoastră din 31 martie 2025, ați declarat în fața senatorilor că, începând cu 2027 sau poate chiar mai devreme, producția românească de gaz va fi dublată. În acest context, când vor fi asigurate surse de gaz la un preț competitiv pentru a susține reluarea activității Combinatului de Îngrășăminte Azomureș din Târgu Mureș?
- Domnule Ministru Sebastian-Ioan Burduja, Aveți un plan prin care Romgaz să preia gestiunea celui mai mare combinat din România, astfel încât să poată furniza gaz la un preț care să permită producția rentabilă de îngrășăminte chimice? Considerați că această abordare ar stimula diversificarea portofoliului companiei pe piețele naționale și internaționale?
- Domnule Ministru Sebastian-Ioan Burduja, Cum evaluați riscul de securitate economică reprezentat de incapacitatea statului român de a produce îngrășăminte chimice pentru agricultură, care îl obligă să recurgă la importuri costisitoare?
Comments are closed