CătreMinisterului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației
În atenția domnului prefect Silviu Coșa
De la: Dumitru-Viorel Focșa
Deputat AUR, circumscripția electorală Constanța
Subiectul întrebării: Aviz de legalitate pentru Hotărârile Consiliului local Constanța
Stimate domnule prefect
În ședința desfășurată în data de 30.07.2021, Consiliul Local Constanța a adoptat două Hotărâri ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la respectarea legislației în domeniu (OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ, Legea nr.50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul), după cum urmează: Hotărâre privind revocarea HCL nr. 272/2011, HCL nr. 257/2020, precum și a certificatului de urbanism nr. 1115/2021 emis în baza acestora și Hotărâre privind revocarea HCL nr. 489/2009, HCL nr. 316/2013, precum și a actelor subsecvente emise în baza acestora.
În privința primei Hotărâri menționate, se poate observa că pe lângă revocarea a două Hotărâri adoptate anterior, fapt ce reprezintă un atribut al Consiliului Local care poate fi exercitat doar cu o motivație temeinică, aceasta face referire și la revocarea unui Certificat de Urbanism, fapt care excedă competența Consiliului Local. Certificatul de Urbanism este emis de către conducătorul instituției, în cazul nostru, de către Primar și poate fi revocat/anulat doar prin hotărârea instanței de contencios administrativ, și nu printr-o hotărâre a Consiliului Local, structură care nu are nicio atribuție în procesul eliberării certificatelor de urbanism sau autorizațiilor de construire.
În privința celei de-a doua Hotărâri, se poate observa că pe lângă revocarea a două Hotărâri adoptate anterior, fapt ce reprezintă un atribut al Consiliului Local care poate fi exercitat doar cu o motivație temeinică, aceasta face referire și la revocarea actelor subsecvente emise în baza acestora. Pe lângă ambiguitatea formulării, revocarea actelor subsecvente, altele decât cele adoptate prin hotărârea Consiliului Local, nu reprezintă atributul legal al acestuia, ci tot al instanței de contencios administrativ.
Cu alte cuvinte, Consiliul Local poate revoca doar anumite Hotărâri emise anterior, în baza unor motive temeinice, iar în privința actelor subsecvente hotărârilor anulate poate sesiza instanța de contencios administrativ să constate nulitatea acestora.
Pe cale de consecință, vă solicit să îmi comunicați cum ați avizat cele două Hotărâri menționate în preambulul prezentei întrebări.
Nu există răspunsuri