Domnul Dumitru-Viorel Focşa:
Vă mulţumesc, domnule preşedinte.
Declaraţia mea politică se intitulează “Ridicaţi starea de alertă!”.
Stimate domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Stimate domnule prim-ministru,
La începutul acestei săptămâni, mai precis în ziua de luni, 28 iunie, s-au înregistrat 46 de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, nu doar într-un oraş sau într-un judeţ, aşa cum am fost noi obişnuiţi, ci la nivelul întregii ţări. De când nu am mai avut atât de puţine cazuri? Din 10-12 martie 2020, atunci când România nu era guvernată nici de starea de urgenţă, nici de starea de alertă.
Mai mult, incidenţa înregistrată în ultimele 14 zile în toate judeţele României începe cu 0,0%, cu excepţia judeţului Prahova, unde avem 0,11%.
În Capitala României incidenţa este de 0,05%, iar în cel mai mare focar de infecţie de după izbucnirea pandemiei, judeţul Suceava, este de 0,02%.
În contextul acestor cifre se ridică următoarea întrebare: de ce mai suntem în stare de alertă? Şi altă întrebare: ce anume justifică menţinerea sa?
Să citim din art. 2 al Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID.
“Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”.
Cu alte cuvinte, stimate domnule prim-ministru, menţinerea stării de alertă încalcă însăşi legea de aprobare a sa, întrucât 46 de cazuri şi o incidenţă naţională care începe cu 0,0% nu reprezintă o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită, iar ansamblul de măsuri nu este sub nicio formă proporţional cu nivelul de gravitate al acestei situaţii, întrucât nu mai există o ameninţare iminentă la adresa vieţii şi sănătăţii românilor.
Veţi spune că menţineţi starea de alertă după incidentul drobului de sare.
Nu, domnule prim-ministru, nu aceasta este explicaţia, ci faptul că vă place puterea totală, că puteţi avea oricând la îndemână un instrument prin care să restrângeţi libertăţi fundamentale şi activităţi economice.
Într-un cuvânt, domnule premier liberal, vă place comunismul, dictatura.
Prelungirea stării de alertă este un abuz şi este încă un act îndreptat împotriva poporului român, aşa cum este întreg actul de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR.
Numai pentru menţinerea stării de alertă ar trebui să vă prezentaţi demisia şi să intraţi în izolarea în care abia aşteptaţi, la un moment dat, pentru a ne retrimite pe toţi.
Deputat de Constanţa, Dumitru-Viorel Focşa.
Vă mulţumesc.
Nu există răspunsuri