Către: Domnul Gheorghe-Florin CÂRCIU, secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
De la: Domnul Dumitru-Viorel FOCŞA, deputat în circumscripția electorală nr.14, Constanța
Obiectul întrebării: Un nou caz de epurare etnică la adresa comunității românești din Ucraina
Domnule secretar de stat,
Faptul că Ucraina duce o politică duplicitară în ceea ce privește românii din regiunile istorice care ne-au aparținut nu este niciun secret, poate doar pentru autoritățile oarbe de la București, care se fac că nu văd politicile agresive de deznaționalizare și uniformizare etnică promovate de vecinii noștri pe care îi susținem necondiționat încă de la începutul războiului.
Exemple recente, de anul trecut, precum acțiunile de la Fântâna Albă sau cazul manualelor în limba română confirmă, mai mult decât este cazul, că autoritățile ucrainene nu au nicio intenție binevoitoare față de comunitatea românească din această țară! Din păcate, se pare că nici Bucureștiul nu o are, demonstrând, până acum, doar o politică simbolică, fără a demara nicio acțiune concretă de susținere proactivă a românilor aflați de partea cealaltă a graniței nedrepte!
Vă aduc în atenție, domnule secretar de stat, un nou caz revoltător: cadrele didactice din Școala medie de cultură generală din satul Utkonosivk raionul Ismail, regiunea Odesa, în baza unei hotărâri a consiliului pedagogic, dar și a solicitării părinților, au inițiat un demers către autoritățile
locale, raionale și regionale pentru modificarea statutului școlii și reorganizarea acesteia în liceu.
Din nefericire, dar așa cum era de așteptat din partea autorităților ucrainene, cererea a fost respinsă sub puerilul motiv că „nu a fost formulată corespunzător”. Până astăzi, domnule secretar de stat, au fost formulate 435 de cereri de înființare a liceului!
Și, în caz că nu știți, în această unitate de învățământ există 435 de elevi și un colectiv de 66 de pedagogi și personal tehnic, fiind, după capacitate și mărime, a doua școală din regiunea Odessa!
Prin urmare, domnule secretar de stat, vă rog să îmi răspundeți, punctual, următoarelor întrebări:
1. Ați fost informat despre situația existentă la Școala medie de cultură generală din satul Utkonosivka? În cazul unui răspuns afirmativ, vă rog să îmi prezentați măsurile pe care le-ați propus atât omologilor ucraineni, cât și instituțiilor din România însărcinate cu protecția și susținerea românilor din afara granițelor țării. În cazul unui răspuns negativ, prezentați-mi lista de acțiuni și ce instituții veți implica în rezolvarea acestei situații!
2. Ce acțiuni care au vizat comunitatea românească din Ucraina a desfășurat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pe parcursul anului 2023, pentru realizarea, în special, a obiectivului ce presupune ”întărirea legăturilor cu românii de pretutindeni, susține și promovează identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă, conservarea patrimoniului cultural și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor în rândul persoanelor aparținând minorității române” 2?
De asemenea, vă rog să remiteți un punct de vedere oficial asupra acestei situații!
Nu există răspunsuri