Către: PREŞEDINTELE ADMINISTRAŢIEI NAŢIONALE A REZERVELOR DE STAT ŞI PROBLEME SPECIALE,
Dl. Gheorghe ALECSEI
De la: FEODOROV LUCIAN,
Deputat AUR, circumscripția electorală nr.7 Botoșani
Obiectul întrebării: Achiziţiile publice de ţaglă din industria de fier – beton
Domnule Preşedinte,
În contextul în care România nu mai produce fier – beton, iar țagla sub formă de colaci sau bare, care constituie materia primă, este importată din străinătate, este necesară o cantitate de aproximativ 1.400.000 de tone anual.
Firma SC BUS NELCOR SRL, cu sediul în Odorheiul Secuiesc, ne-a adus la cunoștință o situație în care se află după ce în 5 martie 2021 a achiziționat prin contract de vânzare – cumpărare firma LAMINORUL BUZĂU.
SC BUS NELCOR SRL a decis să achiziționeze mai multe firme aflate în faliment, care produceau fier – beton, în vederea revigorării acestei industrii și a producerii fierului – beton în România, însă s-a constatat că Statul Român prin ministerul pe care îl coduceți în loc să abordeze o procedură a negocierii directe pentru atribuirea țaglei, a preferat să organizeze licitație deschisă. În acest mod Statul Român, prin autoritățile competente și prin intermediul ministerului de resort, în loc să susțină revigorarea acestei industrii cheie și să susțină repornirea unui laminar în România, a preferat să blocheze ofertele făcute de firmele românești și s-a ajuns atât la contestarea licitațiilor, cât și la blocarea oricărei posibilități de relansare a acestui segment important al industriei românești.
Întrebările pe care vi le adresez sunt următoarele:
1. De ce A.N.R.S.P.C. nu procedează la negocierea directă cu producătorii români de fier – beton?
2. Aveți informații privind eforturile interne ale unor societăți comericale de a investi pentru a produce fier – beton?
3. Ce poziţie a ocupat instituţia pe care o conduceţi în cadrul licitaţiilor publice din acest an de ţaglă? Consideraţi că s-au repectat dispozițiile legale în domeniul achizițiior publice?
Nu există răspunsuri