Fabian Radu – Întrebare parlamentară – Impactul bugetar în urma tăierii burselor elevilor și studenților

Adresată:

Domnului Alexandru NAZARE, Ministrul Finanțelor

De către: Deputat Fabian-Cristian RADU

Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 07.07.2025

Obiectul întrebării: Impactul bugetar în urma tăierii burselor elevilor și studenților

 

Stimate domnule Ministru,

Problemele economice pe care România le înfruntă au ajuns într-un prag critic, însă acest aspect nu justifică măsurile extreme pe care guvernul din care faceți parte dorește să le aplice, cu atât mai mult cu cât acestea lovesc una dintre categoriile sociale care trebuie prioritar protejate, și anume tinerii.

Tăierile burselor reprezintă o măsură de austeritate îndreptată împotriva celor fără venituri sau cu venituri mici, celor care provin din mediul rural și au crezut în sistemul educațional și într-un viitor în România. Mulți elevi sau studenți au nevoie de acești bani tocmai pentru a se întreține și a putea face față cerințelor sistemului educațional din România, care de multe ori se dovedește a nu fi atât de gratuit pe cât se pretinde. Mai mult decât atât, o astfel de măsură îi face pe tinerii români vulnerabili în fața ofertelor educaționale din străinătate, ceea ce contribuie la exodul intelectual și problemele demografice persistente din ultimii ani.

În prezent, doar 22.5% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 24 și 35 de ani sunt absolvenți de studii superioare, iar rata abandonului școlar este de peste 40%, fapt care se datorează într-o mare măsură dificultăților socio-economice pe care tinerii le înfruntă.

Mai mult decât atât, fondul burselor a fost deja plafonat la nivelul celui aferent lunii noiembrie 2024, iar învățământul în România este continuu subfinanțat. Încă există unități de învățământ care nu îndeplinesc normele minime de igienă sanitară, iar sistemul de învățământ nu mai este de ani buni atractiv, fapt pentru care ne confruntăm cu o problemă în identificarea viitoarelor cadre didactice.

În timp ce alte state investesc în educație, noi continuăm să tăiem finanțarea unui domeniu atât de important, în timp ce alocarea de 6% din PIB, așa cum este menționat în prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011 și ale Legii învățământului superior nr. 199/2023, nu a avut loc nici până acum, iar studenții nu mai beneficiază, în urma celebrei ordonanțe „trenuleț”, de reducerea de 90% la transportul intern feroviar pe toate rutele.

An după an, educația, cea care asigură viitorul țării noastre, este lovită de decizii politice justificate prin diferite pretexte, cel mai des întâlnit fiind cel referitor la gaura bugetară a României.

Domnule Ministru, asigurându-vă de întreaga mea considerație, vă rog să îmi comunicați care este impactul bugetar al acestei decizii și care este valoarea economiilor la bugetul de stat în urma tăierii burselor.

Solicit răspunsul în scris.

Distribuie acest articol!