Fabian Radu – Comunicat de presă – PNL îngroapă arta şi cultura în judeţul Sibiu!

Ultima zi a lunii iunie a marcat, prin prisma şedinţei de Consiliu Judeţean, un eveniment trist pentru arta şi cultura sibiană, şi anume disponibilizarea a 9 instrumentişti de la Filarmonica de Stat Sibiu.

Am avertizat încă de acum o lună faptul că această decizie de restructurare este doar de aparenţă, obiectivul fiind, de fapt, transformarea posturilor orchestranţilor în funcţii administrative. Deşi propunerea iniţială era să fie disponibilizate cele 9 posturi de instrumentişti pentru a fi „mutate” în zona administrativă, şedinţa de Consiliu Judeţean a fost anulată atunci, iar modificările ajunse pe masa instituţiei la finalul lunii iunie prevedeau doar disponibilizarea celor 9 orchestranţi, fără a se mai menţiona ceva despre restructurarea administrativă. O parte dintre artişti au mai fost daţi afară de către conducerea filarmonicii, însă au reuşit să câştige în instanţă şi să fie despăgubiţi de către instituţie.

Cu toate acestea, în şedinţa Consiliului Judeţean, majoritatea la care au aderat Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) şi Alianţa Dreapta Unită (FD şi PMP) a votat planul de restructurare, invocând faptul că bugetul nu le permite să susţină salariile celor 9 instrumentişti decât până în luna august a anului curent, deşi bugetul a fost aprobat pentru tot anul într-o formă care prevedea şi posturi administrative care, de fapt, erau neocupate.

Consilierii USR, în mod absolut straniu, tocmai cei care au cerut anterior demisia managerului Cristian Lupeş, acuzând administraţia defectuoasă a filarmonicii, au lipsit de la vot. Consilierii judeţeni AUR s-au opus şi de această dată, la fel cum au procedat şi în comisia de specialitate de luna trecută. Considerăm că acesta este un abuz prin care se încearcă justificarea unor disponibilităţi discreţionare sub pretextul restructurării. Cum au fost stabiliţi instrumentiştii care vor fi disponibilizaţi? Pe baza căror criterii se justifică această decizie? Și mai mult decât atât, nu cumva acest eveniment va crea un precedent periculos, ţinând cont de faptul că o disponibilizare de 10 oameni ar fi însemnat concediere colectivă? Putem presupune că pragul de 9 concedieri a fost stabilit vădit? Acestea sunt întrebările la care ar trebui să răspundă de îndată conducerea filarmonicii.

Rămânem în continuare solidari faţă de artă şi cultură, fapt pentru care suntem alături de artişti şi cerem Consiliului Judeţean Sibiu suspendarea deciziei de disponibilizare, iniţierea unei anchete privind modul în care s-a recurs la această măsură şi suspendarea din funcţie a managerului Cristian Lupeş până la clarificarea responsabilităţilor administrative.

Avem nevoie de cultură şi artă, avem nevoie de protejarea acestor surse identitare şi trebuie să sprijinim artiştii români şi să le oferim condiţii la noi, în România.

Distribuie acest articol!