Evdochia Aelenei – Declarație politică – Întreruperile cu energie electrică- un calvar în fiecare iarnă

Adresată de către: senator Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală: nr 14, Constanța

Grupul Parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de : 29.11.2023

Titlul declarației politice: Întreruperile cu energie electrică- un calvar în fiecare iarnă

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ninsorile și vijeliile din aceste zile au afectat alimentarea cu energie electrică în județele Constanța, Tulcea, Ialomița sau Călărași. Sute de localități au rămas fără curent ore sau chiar zile întregi, în cazul multora dintre ele, locuitorii nu au beneficiat nici de apă din cauza avariilor produse la stațiile de pompare.

La temperaturi aproape de zero grade afară, oamenii au rămas în beznă și au înghețat de frig în case. Sună cunoscut? Asemănător cu niște vremuri de tristă amintire, nu-i așa?

Iată că și în 2023, românii încă se confruntă cu problemele sistemului energetic, un sistem perimat, învechit, ineficient și cel mai important, niciodată în atenția și în prioritățile guvernanților.

Aceleași probleme, an de an, la primele semne de iarnă firească, nu apocaliptică, încep să pice stâlpii de curent vechi și neînlocuiți, încep să pocnească transformatoarele depășite și niciodată modernizate, încep să cadă cablurile la primele rafale de vânt.

Când grupul elen PPC a finalizat tranzacția prin care a achiziționat activele principalei companii de distribuție a electricității, a promis planuri de investiții în consolidarea și modernizarea rețelei. Unde sunt aceste modernizări? Cât trebuie să aștepte românii, plătitori de facturi, de altfel, imense, pentru a putea beneficia de servicii de calitate și de încredere?

Câte ierni trebuie să mai treacă până când cetățenii nu vor mai rămâne ca sinistrații în propriile locuințe fără căldură și lumină?

Suntem o  țară cu un potențial imens de producere a energiei. De altfel pe fondul unui consum în scădere România exportă curent electric țărilor vecine. Nu este paradoxal faptul că suntem capabili să producem din atâtea surse, inclusiv eoliană și nucleară dar avem o infrastructură atât de deteriorată încât un simplu episod de iarnă paralizează un sfert din țară?

România ce are de spus la faptul că firma grecească care a preluat distribuția electricității s-a îmbogățit nesperat de repede în urma achiziției? Dar că promisiunile pentru creșterea calității serviciilor au rămas doar vorbe?

Nu este oare timpul ca cineva să-i tragă de mânecă? Să le atragă atenția că țara noastră nu este doar o sursă de profit ci că trebuie să-și onoreze și obligațiile de a asigura servicii de calitate?

Nu de alta, dar pe lângă atâtea probleme cu care se confruntă românii în sezonul rece, bezna și frigul din locuințe sunt tot ce le mai lipsea.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Europarlamentarul Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Parlamentul European și Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor vizitează în cursul acestei săptămâni mai multe județe din sudul țării afectate de seceta severă din acest an și de pesta micilor rumegătoare. Scopul turneului este […]
Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]