Evdochia Aelenei – Declarație politică – Întreruperile cu energie electrică- un calvar în fiecare iarnă

Adresată de către: senator Evdochia Aelenei

Circumscripția electorală: nr 14, Constanța

Grupul Parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de : 29.11.2023

Titlul declarației politice: Întreruperile cu energie electrică- un calvar în fiecare iarnă

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ninsorile și vijeliile din aceste zile au afectat alimentarea cu energie electrică în județele Constanța, Tulcea, Ialomița sau Călărași. Sute de localități au rămas fără curent ore sau chiar zile întregi, în cazul multora dintre ele, locuitorii nu au beneficiat nici de apă din cauza avariilor produse la stațiile de pompare.

La temperaturi aproape de zero grade afară, oamenii au rămas în beznă și au înghețat de frig în case. Sună cunoscut? Asemănător cu niște vremuri de tristă amintire, nu-i așa?

Iată că și în 2023, românii încă se confruntă cu problemele sistemului energetic, un sistem perimat, învechit, ineficient și cel mai important, niciodată în atenția și în prioritățile guvernanților.

Aceleași probleme, an de an, la primele semne de iarnă firească, nu apocaliptică, încep să pice stâlpii de curent vechi și neînlocuiți, încep să pocnească transformatoarele depășite și niciodată modernizate, încep să cadă cablurile la primele rafale de vânt.

Când grupul elen PPC a finalizat tranzacția prin care a achiziționat activele principalei companii de distribuție a electricității, a promis planuri de investiții în consolidarea și modernizarea rețelei. Unde sunt aceste modernizări? Cât trebuie să aștepte românii, plătitori de facturi, de altfel, imense, pentru a putea beneficia de servicii de calitate și de încredere?

Câte ierni trebuie să mai treacă până când cetățenii nu vor mai rămâne ca sinistrații în propriile locuințe fără căldură și lumină?

Suntem o  țară cu un potențial imens de producere a energiei. De altfel pe fondul unui consum în scădere România exportă curent electric țărilor vecine. Nu este paradoxal faptul că suntem capabili să producem din atâtea surse, inclusiv eoliană și nucleară dar avem o infrastructură atât de deteriorată încât un simplu episod de iarnă paralizează un sfert din țară?

România ce are de spus la faptul că firma grecească care a preluat distribuția electricității s-a îmbogățit nesperat de repede în urma achiziției? Dar că promisiunile pentru creșterea calității serviciilor au rămas doar vorbe?

Nu este oare timpul ca cineva să-i tragă de mânecă? Să le atragă atenția că țara noastră nu este doar o sursă de profit ci că trebuie să-și onoreze și obligațiile de a asigura servicii de calitate?

Nu de alta, dar pe lângă atâtea probleme cu care se confruntă românii în sezonul rece, bezna și frigul din locuințe sunt tot ce le mai lipsea.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat un memorandum de opoziție la realegerea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. Inițiativa vine ca urmare a Conferinței Internaționale “Make Europe Great Again”, care a avut loc la București, în perioada 27-28 aprilie 2024. […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, candidat pentru Parlamentul European la alegerile din 9 iunie, explică în detaliu care sunt cele patru obiective majore ale misiunii europarlamentarilor AUR în Parlamentul European. “În campania AUR pentru Parlamentul European, pusă sub […]
Moldova nu e a lor, e a noastră! Iașiul nu e al lor, e al nostru! România nu e a lor, e a noastră! Vrem dreptate pentru Iași, vrem dreptate pentru România! Iar pentru noi toți asta înseamnă valori naționale, tradiție, cultură, așa cum și Iașul […]
După ce Biroul Electoral Județean Alba a dispus, printr-o decizie nejustificată și abuzivă, înlăturarea afișelor electorale AUR cu imaginea lui Avram Iancu stilizată, iată că acum a venit rândul Biroului Electoral Central să desființeze hotărârea BEJ Alba, dând dreptate Alianței pentru Unirea Românilor. AUR și-a asumat […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta publicului candidații la alegerile europarlamentare și locale din data de 9 iunie, a ajuns joi seară în Bacău, acolo unde a fost așteptată de sute de persoane entuziaste. Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a lansat un memorandum de opoziție la realegerea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. Inițiativa vine ca urmare a Conferinței Internaționale “Make Europe Great Again”, care a avut loc la București, în perioada 27-28 aprilie 2024. […]