Adresată de către: Evdochia Aelenei
Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.)
Ședința Senatului din: 10.05.2022
Obiectul declarației politice: Coordonarea sistemului medical de urgență de MAI este aberantă
Stimate domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Proiectul de reorganizare a MAI prin care coordonarea integrată a situațiilor de urgență, prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență rămân la DSU este aberant.
Asistenţa medicală de urgenţă începe din momentul asigurarii intervenţiei şi transportului, realizată în proporţie de 91% de Ambulanţă şi UPU, acestea fiind finanţate de Ministerul Sănătăţii. În acest lanţ intervine SMURD, care realizează 9% dintre intervenţiile la nivel naţional şi care lucrează de cele mai multe ori cu medici din UPU.
Sistemul național de asistență medicală de urgentă si-a dovedit limitele în nenumărate rânduri, prin intervențiile greoaie, care au condus la imposibilitatea de a salva vieți în timp util. O mâna spală pe alta și nimeni nu răspunde, deși se fac anchete peste anchete care nu reușesc decât să îngroape un subiect, nu să scoată la lumină adevărul, nu să elimine erorile și să îmbunătățească din temelii acest sistem.
Am mari suspiciuni legate de gestionarea banilor alocați sistemului medical de urgență românesc, sistem pe care Raed Arafat îl dorește în subordinea sa directă și consider că ar fi necesară o anchetă. Să nu uităm milioanele de doze de vaccin și măști achiziționate inutil, pe bani grei, de către un guvern din care face parte încă și Raed Arafat. Consider că
ar trebui demarată o anchetă parlamentară pentru că sunt banii noștri, ai tuturor, care, gestionați prost, nu fac decât să frâneze buna funcționare a acestei țări.
Raed Arafat este subiectul multor controverse de când a ajuns la vârful ierarhiei medicale de urgență din România. Am trăit zeci de ani în regim de dictatură, iar dictatura medicală care se preconizează în sistemul de urgență pare că ne întorarce în timp, înainte de 1989. Ȋn niciun stat membru al Uniunii Europene sistemul medical de urgență nu se află în subordinea MAI.
Logica firească este ca unitățile de primiri urgențe, care oricum se află fizic în cadrul spitalelor, și serviciile de ambulanță județene și ale Municipiului București, finanțate de către Ministerul Sănătății, dar de la momentul înființării DSU sunt coordonate și controlate de DSU, să treacă în totalitate la Ministerul Sănătății. Potrivit rezultatelor unui referendum organizat ca urmare a publicării proiectului de act normativ de reorganizare a MAI cu intenția de a subordona întregul sistem medical de urgență, din cei 7924 de angajați ai serviciilor de ambulanță care s-au exprimat, 7833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății. Medicina de urgență face parte din cadrul politicilor de sănătate publică și locul ei este doar la Ministerul Sănătății, care este îndreptățit nu doar să finanțeze sistemul medical de urgență românesc, ci și să-l coordoneze operational, în totalitate.
Nu există răspunsuri