Evdochia Aelenei – Declarație politică – Calcul  electoral și  corecțiile  fiscale !

Parlamentul României

Senat

DECLARAŢIE POLITICĂ

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 16.04.2024

Titlul declaraţiei politice:  Calcul  electoral și  corecțiile  fiscale !

Doamnelor și  domnilor senatori!

     Domnii Ciucă și Ciolacu își fac fel de fel de sondaje și calcule electorale. În urma acestora promit partidelor pe care le conduc speranța că vor avea mai mulți primari și consilieri locali, mai mulți parlamentari europeni, că vor rămâne la guvernare și în următorii opt ani.

     Te întrebi, văzând aceste contorsiuni politice, de ce mai organizează alegeri dacă știu rezultatul dinainte! Cum, de ce? Lumea trebuie să vadă că la noi este democrație. Ce fel de democrație nu contează!

     Ceea ce ar putea să deranjeze aceste calcule politice sunt necesarele și iminentele corecții financiare. Sunt incomode aceste corecții financiare și pentru alegători și pentru cei aleși, dar fără ele nu se poate merge mai departe.

     Continuăm să cheltuim lună de lună mai mult decât producem, deficitul sare din schemă și cere reforme și corecții.

     În primele două luni, deficitul bugetar de 28,9 miliarde de lei, reprezintă o treime din deficitul programat în buget pentru întregul an 2024, de 87 de miliarde de lei. Cifrele care cântăresc deficitul și datoria arată îngrijorător, însă guvernanții nu par să fie impresionați de avertismentele pe care le livrează statisticele.

     De fapt, îngrijorați sunt cu toții, dar nu este indicat din punct de vedere electoral să arăți că te temi de ce este mai rău, ci trebuie să furnizezi încredere, să arăți că știi ce este de făcut și că te pricepi cum să rezolvi problemele fără a-i afecta pe cei chemați să voteze.

     De aceea, fie că se confirmă calculele electorale, fie că nu se adeveresc, alegătorii nu vor scăpa de corecții fiscale.

     Acestea sunt lăsate în surdină până trec alegerile. Așa că românii nu ar trebui să se întrebe cine va câștiga alegerile, ci să se gândească la ce ne așteaptă după încheierea scrutinelor din acest an.

     De altfel, presa de specialitate a început să titreze: Anul electoral confirmă așteptările: politicienii rămân fideli dorinței de a cheltui mai mult. Dar se confruntă deja cu deficit bugetar tensionat, riscant de mare.

     Iar domnul Ciolacu ne vorbește sibilinic ( enigmatic ) de reforma fiscală, expresie mai ușor de digerat decât cele de corecții fiscale sau creșteri de taxe.

     Asta așa, ca la o adică, să nu zicem că nu ne-a spus ce ne așteaptă.

     Îl citez: „Este evident că anul următor va fi – este trecut în PNRR – o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid…  O să vin cu o reformă și cu un sistem de deduceri la venituri, ceva sustenabil și ceva exact cum este în țările dezvoltate. România a depășit momentul amatorismului.”

     Atât deocamdată! Dar ați reținut că se vorbește la persoana întâi singular, ceea ce ne arată că domnul premier se vede tot la butoane și după alegeri.

     Exact cum am zis mai sus.

     La ce corecții fiscale postelectorale se pot aștepta cei care vor vota dimpreună cu cei care vor sta acasă?! În primul rând trebuie precizat că România este un stat cu cheltuieli prea mari, cu cheltuieli care nu pot fi acoperite decât prin biruri grele puse în sarcina celor activi și care mai produc câte ceva în țară!

     Cum nu am văzut o dispoziție guvernamentală de a reduce drastic aceste cheltuieli, înseamnă că, viitorii-foști-actuali guvernanți vor lua măsuri de creștere a veniturilor din taxe și impozite la bugetul de stat.

     De altfel, unele, cum ar fi creșterea taxelor pe avere și pe afaceri, au și fost aruncate în spațiul public.

     La rândul lor, pensionarilor li se promite o recalculare în sus a pensiilor printre rândurile de alegeri. Însă bugetul asigurărilor sociale se vede cel mai dezechilibrat, aici deficitul urcând la 5 miliarde de lei după doar două luni și este de 2,5 ori mai mare decât întregul deficit al anului trecut al bugetului asigurărilor sociale.

     În acest context ce se va alege de scenariul promis de recalculare a pensiilor din luna septembrie?

     Bugetul alocat în acest an este de 134 de miliarde de lei, însă evoluția cheltuielilor contrazice estimarea oficială. Astfel, media lunară a cheltuielilor finanțate de acest buget este de peste 11,5 miliarde de lei, ceea ce arată un cost final de 138 miliarde de lei, deci ceva mai mult decât suma considerată a acoperi și recalcularea din septembrie.

     Alte procese negative sunt în derulare. Cade de exemplu inflația, care la rândul său va impulsiona devalorizarea leului, cotarea mai proastă în solvabilitatea țării, scumpirea creditelor și a datoriilor.

     Cam în felul acesta descifrăm ce ne comunică statistica și partidele aflate la guvernare.

     Românii așteaptă și oferta partidelor aflate în opoziție! Nu este suficient să criticăm oferta celor de la putere, ci se impun elaborarea și comunicarea unei/unor alternative fezabile la aceasta.

     Atunci electoratul are între ce să evalueze și să aleagă!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta candidații la alegerile din data de 9 iunie, a fost prezentă, luni seară, în Suceava, la Cetatea de scaun! Candidații AUR la alegerile europarlamentare, dar și la cele locale, alegeri comasate neconstituțional de frica AUR, au […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]