Dumitru Flucuș, deputat AUR: Sunt milioane de familii care depind de lemnul de foc pentru încălzire! Ce păzește coaliția de guvernare?

Deși PSD, PNL și UDMR au o majoritate covârșitoare în Parlament, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, una care le permite să adopte orice corecție, orice act normativ, aceștia au refuzat să dezbată săptămâna aceasta în Senat ordonanța de urgență prin care a fost plafonat prețul lemnelor de foc.

Proiectul privind adoptarea ordonanței a trecut de Senat în mod tacit, adică fără niciun fel de discuție, urmând ca în perioada următoare să intre în dezbaterea Camerei Deputaților. Însă, trebuie avut în vedere faptul că la Camera Deputaților nu a ajuns nici acum, după mai bine de 2 luni, ordonanța de urgență cu privire la prețurile la energie! Așadar, când va ajunge ordonanța privind lemnele de foc în dezbatere, dacă mergem în același ritm?

Suntem la mijlocul lunii noiembrie, temperaturile scad. Românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc, fie din cauza prețului, fie din cauza lipsei acestuia. Situația cu care ne confruntăm anul acesta nu a avut loc anul trecut, ceea ce demonstrează că totul e cauzat de către guvernanți și ordonanța lor.

Încă din momentul în care s-a discutat despre această măsură a plafonării prețului la lemnele de foc, oricine privea ordonanța știa că nu va produce efecte pozitive. Sunt milioane de familii care depind de lemnele de foc pentru încălzire. Prețul acestora putea fi gestionat de conducerea țării sau chiar de conducerea Romsilva.

AUR a propus, ca partid aflat în opoziție, o serie de soluții concrete care ar ajuta de mâine. Dar nu putem să le punem în aplicare pentru că nu suntem la guvernare.

Ceea ce am propus noi:

1) Elaborarea unui ordin de ministru sau hotărâre de guvern care să le permită românilor să intre în pădure și să adune vreascuri sau crengi, fără a fi sancționați.

2) Toate ocoalele silvice din țară să primească ordin prin care să poată atinge nivelul maxim al cotelor de tăiere prevăzut pentru anul acesta.

3) Pe termen lung, ne gândim la modalități prin care putem modifica Codul Silvic, astfel încât să revenim la situația din 2010.

Dar până când vom reuși să punem aceste lucruri în aplicare, sperăm ca actualii guvernanți să țină cont și de ideile bune din partea AUR, soluții concrete.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]