Clarificarea relației cu Republica Moldova
Sunt un unionist înnăscut și îmi doresc Reunificarea României, în granițele sale firești, consfințite de Constituția adoptată în urmă cu 100 de ani. România firească. Cu o Constituție proprie, respect pentru toți cetățenii ei, cu Oltenia și Banatul, cu Maramureșul și Bucovina, cu Ardealul și Muntenia, cu Dobrogea și Basarabia înăuntrul ei.
Am fost aproape 20 de ani primar al comunei Șinca Nouă și am înfrățit-o cu o comună din Republica Moldova. Mulți alți primari din județul Brașov mi-au urmat exemplul. Bugetele noastre locale au ajutat infrastructura localităților înfrățite și am realizat proiecte.
Ca parlamentar, am inițiat proiecte legislative care să sprijine frații din Republica Moldova, precum eliminarea roaming-ului, crearea unui fond public de investiții pentru Republica Moldova, conectarea sistemelor de gaze și energie electrică sau a căilor ferate.
Ca deputat, am reprezentat România în Republica Moldova, în delegația Comisiei de Administrație. Cunosc realitatea de peste Prut și de aceea cred că relația noastră cu conducerea acestui stat trebuie clarificată.
Conducătorii politici ai Republicii Moldova, de la Snegur și Voronin, la Lucinschi sau Filat, până la Plahotniuc, Dodon sau Maia Sandu, nu și-au dorit și nu își doresc Unirea.
România a fost bună doar să ofere sprijin, în special pe plan financiar, dar și în materie de energie, gaz metan sau curent electric.
Liderii politici neunioniști de la Chișinău ne-au prins slăbiciunea și nu oferă nimic.
În urmă cu 32 ani, Republica Moldova și-a declarat independența, iar România a recunoscut-o, fără a evalua consecințele acestui gest: aderarea acesteia la CSI, adică în sfera Rusiei, unde se găsește și în prezent, și evitarea continuă a Unirii cu România.
Ucraina a sprijinit regimul separatist de la Tiraspol și a luptat constant pentru scoaterea României din cadrul negocierilor 5+2 pentru Transnistria, reușind asta în strânsă colaborare cu rușii și conducerea Republicii Moldova.
Maia Sandu menține Moldova în CSI, dar vorbește despre integrarea… europeană a Republicii Moldova, uitând de promisiunea sa mai veche că va milita pentru Unire, prin care ar putea intra de îndată în UE și NATO.
Nici Maia Sandu, nici conducerea actuală a României nu vorbesc despre Unire, lăsând această temă în sarcina viitorului Guvern și a următorului Președinte.
Eterna ”candidată” rămâne… nemăritată. Și în CSI, și în afara UE.
De acum înainte, sprijinul pentru acest stat va trebui acordat pragmatic. România trebuie să fie demnă și să aibă un proiect, o viziune, o strategie, nu să rămână la stadiul de bancomat pentru Republica Moldova. Sprijinul necondiționat acordat de noi timp de 32 de ani liderilor acestui stat trebuie să înceteze. Comportamentul lor nu merită o bună răsplată.
Vă cer să sprijinim Republica Moldova doar după limpezirea intențiilor liderilor săi!
Nu există răspunsuri