Dumitru Coarnă – întrebare către M.A.E. – Abuz comis de instanțele germane. Mamă româncă separată de copilul său minor

Adresată: Doamnei Luminița Teodora Odobescu, ministru de externe
De către: Deputat AUR Călărași, Dumitru Coarnă
Subiectul: Abuz comis de instanțele germane. Mamă româncă separată de copilul său minor.

Doamnă ministru,


Vă aducem în atenție cazul unei mame românce, Petronela Iordache, care trăiește în Gemania. Din relația de 10 ani a acesteia cu un cetățean german au rezultat doi copii, Michael și Maria, minori în prezent. În 18 octombrie 2022, după o ceartă, mama a fost dată afară din casă fără copii. Aceasta a anunțat poliția, a informat agenții de cele întâmplate și le-a comunicat că vrea să plece în România cu cei doi minori, deoarece la acel moment deținea singură custodia ambilor copii. Poliția a încuviințat plecarea în România, în ziua următoare. Mama copiilor a anunțat deasemenea școala, grădiniță cât și Serviciul protecția copilului că urmează să plece în țară la părinții săi.


În schimb, fostul concubin, cetățean german, în 20 octombrie 2022 a declarat în fals că nu știe unde sunt copiii, cu toate că a fost informat în prealabil de plecarea lor în România, iar Judecătoria districtuală Neumarkt a stabilit domiciliul minorilor la tată, fără prezența mamei și fără a-i da acesteia posibilitatea să se apere.


Pe 24 octombrie 2022, mama a revenit în Germania cu cei doi minori, însă ca umare a plângerii depuse de tatăl copiilor, la vama Nădlac mama a fost informată că era dată în urmărire prin Interpol, fapt ce a dus la o situație traumatizantă pentru copii, și anume plasarea minorilor pentru câteva zile într-un cămin de copii în Budapesta. Responsabil pentru această situație a fost tatăl copiilor, care a ascuns mamei decizia instanței districtuale Neumarkt în procedura de interdicție, prin care s-a dispus închiderea frontierei.


După un an de procese derulate în Germania, fetița a fost încredințată mamei, iar băiatul tatălui, cu toate că instanța considera că separarea fraților este de evitat și se dispune doar în cazuri extreme. Conform legislației germane, dacă părinții nu sunt căsătoriți unul cu altul la nașterea unui copil, mama are singură custodia parentală a copilului (S 1626 par. 3 Codul federal). Cu toate acestea, la cererea unuia dintre părinți, instanța de familie transferă custodia parentală sau o parte din custodie ambilor părinți împreună, dacă transferul nu contravine interesului superior al copilului (S 1626 par. 2 teza I Codul federal).


Cazul prezentat nu este singular și ne confirmă faptul că în Germania, copiii sunt separați de mamă, în special dacă aceasta are altă cetățenie decât cea germană. Comisia pentru petiții din Parlamentul UE primește un număr mare de petiții, care atestă practicile ilegale ale instanțelor germane, menite să apere și să garanteze drepturile fundamentale ale copilului, și încearcă să identifice mecanismele din spatele acestor cazuri extrem de grave, stoparea abuzurilor și reintegrarea copiilor în familiile lor.


Ne exprimăm îngrijorarea privind acest caz şi solicităm ferm ca autorităţile germane, în spiritul respectului faţă de cetăţenii unui alt stat membru al Uniunii Europene, faţă de tradiţiile, cultura, religia lor, să asigure dreptul copiilor de a nu fi separaţi de părinţi (potrivit articolului 9 al Convenţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului) și dreptul lor de a menţine relaţii personale cu părinţii și cu ceilalți frați.


Considerăm că autorităţile germane responsabile trebuie să ţină cont de jurisprudenţa CEDO şi să ia în considerare recomandările adresate statelor membre de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei prin Rezoluţia 2049 (2015) Social Services in Europe şi să soluţioneze de urgenţă cererile legitime de repatriere imediată a copiilor separați de mamă, chiar dacă aceasta are cetăţenie exclusiv română.


În acest context semnalăm autorităţilor române un caz evident de tratament discriminatoriu aplicat unei mame, cetăţean român, din partea unor reprezentanţi ai sistemului judiciar din ţara de reşedinţă a acesteia, Germania, şi reamintim că statul român trebuie să-ți asume responsabilitatea în asigurarea protecţiei drepturilor copiilor cetățenilor săi.


Având în vedere multiplele sesizări înaintate de familiile de români din mai multe state europene, între care Germania, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Marea Britanie, Austria, statul român are obligația de a efectua proceduri și demersuri legislative în vederea prevenirii unor astfel de abuzuri și evitarea separării copiilor români de mamele lor.


Subliniem că există decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauze similare prin care se constată încălcarea de către un stat parte a dreptului la respectarea vieţii de familie, înscris în articolul 8 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, respectiv în articolul 7 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, şi că, în temeiul jurisprudenţei CEDO, trebuie făcut tot posibilul pentru păstrarea relaţiilor personale părinte – copil şi pentru reîntregirea familiei.


Raportat la cazul prezentat, vă solicităm să precizați:


1.Ce măsuri concrete poate dispune ministerul în vederea recuperării minorului Michael, copilul Petronelei Iordache, și revenirea acestuia în grija mamei?
2.Care este procedura de urmat în astfel de cazuri în vederea limitării abuzului statului german și revenirii copilului minor alături de mama sa?
3.Ce măsuri poate dispune ministerul pentru compensarea prejudiciului moral și material cauzate ca urmare a abuzului comis de statul german?
4.Ce măsuri concrete adoptă ministerul în vederea prevenirii pe viitor a unor eventuale abuzuri comise de state europene împotriva cetățenilor români?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]
Cum mai toate comentariile iscate de cartea senatorului Ciucă seamănă între ele, nu mă voi apuca acum să le repet. Mă voi mărgini să fac câteva considerații pe care genul acesta de carte le îndreptățește. Ce îi reproșez autorului Ciucă nu e lipsa de talent, pe […]
”Candidații pentru alegerile prezidențiale din acest an au o foarte mare problemă, din ceea ce văd, cu privire la școlile absolvite. Primul a fost Marcel Ciolacu, cel care fuge și nu își prezintă diploma de BAC. De ar fi fost singurul mai ziceam. Dar, ce am […]